proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de effecten van een nieuw middel bij patiënten met atopisch eczeem.

man vrouw 18 - 65 jaar    
onderzoeksdagen 1 onderzoeksdag
terug komen 6 keer terugkomen
vergoeding

Vergoeding € 2.644,-

 

 

 

 Direct aanmelden

Deelnemerscategorie:

 • Mannen en vrouwen tussen de 18 en 65 jaar
 • Met de diagnose atopisch eczeem (ook wel constitutioneel eczeem)

Het onderzoek:

Atopisch eczeem is een ontstekingsziekte van de huid die zorgt voor een droge, jeukende, rode, gezwollen en gebarsten huid die aanwezig kan zijn op een deel van het lichaam of soms het hele lichaam. Atopisch eczeem is een huidaandoening die ook bekend staat als ‘eczeem’ of ‘constitutioneel eczeem’. Het komt veel voor bij kinderen, maar kan op elke leeftijd voorkomen. Hoewel atopisch eczeem niet levensbedreigend is, ervaren patiënten vaak wel een mindere kwaliteit van leven.

De behandeling van atopisch eczeem bestaat uit vette basis crèmes en hormooncrèmes die rechtstreeks op de huid worden aangebracht. Veel van deze producten werken echter niet altijd bij iedereen, en sommige hebben bijwerkingen waardoor deze maar voor een korte periode gesmeerd mogen worden. Daarom is er een grote behoefte aan een nieuwe veilige en effectieve alternatieve zalf voor de behandeling van patiënten met atopisch eczeem.Het doel van dit deel van het onderzoek is uitzoeken hoe werkzaam een onderzoeksmiddel is, als het aan patiënten met atopisch eczeem wordt gegeven. Verder kunnen verzamelde gegevens van dit onderzoek ook gebruikt worden om meer te weten te komen over atopisch eczeem. Dit gebeurt om uiteindelijk de beste behandeling voor patiënten te vinden. Tijdens het onderzoek zullen er 2 huidbiopten worden afgenomen. Een biopt is het afnemen van een stukje weefsel, in dit geval een stukje huid van ongeveer 3-4 mm.

We vergelijken de werking van het onderzoeksmiddel met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’ dat er hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel. Het is van tevoren niet bekend of u het onderzoeksmiddel of de placebo krijgt.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring inclusief dermatologische keuring (duur: 1,5 uur)

Het onderzoek:

 • 6 losse bezoeken (duur: 1x 6 uur en 5x 2 uur)
 • 4 telefonische afspraken
 • Nakeuring (duur: 1 uur)

Gedurende de looptijd van het onderzoek verricht u thuis een aantal handelingen, zoals het aanbrengen van het onderzoeksmiddel (31 dagen tweemaal daags), het smeren van een vette crème (45 dagen minstens eenmaal daags) en het invullen van een papieren dagboek.

De planning van het onderzoek gaat in overleg met u. Vanaf de start van het onderzoek tot en met de nakeuring duurt het onderzoek circa 6,5 week. Hieronder kunt u een voorbeeld van de planning van dit onderzoek vinden en zien hoe de bezoeken zijn verspreid.

 • Bekijk hier een voorbeeld planning voor het Eczeem onderzoek.

  Voorbeeldplanning

  Losse bezoeken
  ma 26 sep (duur: 2 uur)
  do 29 sep (duur: 6 uur)
  wo 5 okt (duur: 2 uur)
  wo 12 okt (duur: 2 uur)
  wo 19 okt (duur: 2 uur)
  wo 26 okt (duur: 2 uur)
  Telefonische afspraken
  za 1 okt
  za 8 okt
  za 15 okt
  za 22 okt
  Nakeuring
  wo 9 okt

Bijzondere omstandigheden:

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor ieder bezoek. Daarnaast is het niet toegestaan om meer dan 21 eenheden alcohol te nuttigen per week vanaf de medische keuring.
 • Roken: niet meer dan 20 sigaretten per dag. In het CHDR-gebouw is roken (met of zonder nicotine) niet toegestaan. Als er geen metingen zijn, mag u buiten het gebouw roken.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 2 weken voor de medische keuring en gedurende het gehele onderzoek. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient daarom ook vermeden te worden, dit geldt ook voor ‘passief meeroken van cannabis’.
 • Geneesmiddelen: het gebruik van eigen eczeem medicatie is tijdens het onderzoek niet toegestaan. Het gebruik van andere geneesmiddelen gaat in overleg met de onderzoeker.
 • Voedsel of dranken die cranberry's bevatten, granaatappel, sterfruit, grapefruit, pomelo's, exotische citrusvruchten of Sevilla sinaasappels (inclusief jam en sappen gemaakt van deze vruchten): u mag deze producten niet eten of drinken vanaf 7 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met de nakeuring.
 • UV-straling: blootstelling aan UV-straling (zonnebaden, zonnebank) is niet toegestaan gedurende de looptijd van het onderzoek tot en met de nakeuring, bescherm uzelf goed tegen de zon door middel van zonnebrandcrème en beschermde kleding.
 • Wassen: niet toegestaan tenminste 2 uur na het aanbrengen van het onderzoeksmiddel. Daarnaast mag u alleen de douchegel gebruiken die u van het CHDR hebt gekregen. 
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 uur voor ieder bezoek.
 • Anticonceptie: dubbele barrière anticonceptie (pil, spiraal, condoom met zaaddodende pasta, geheelonthouding, postmenopauzaal, gesteriliseerd) tot 90 dagen na laatste toediening van het onderzoeksmiddel. Voor mannen is het niet toegestaan sperma te doneren vanaf de eerste onderzoeksdag tot 3 maanden na de laatste toediening van het onderzoeksmiddel.
 • Coronavirus: bij de medische keuring krijgt u een PCR-test. 

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvangt u een bruto vergoeding van € 2.644,- .
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km). 

Algemene informatie:

Indien u langs komt voor een medische keuring vragen wij of u een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of u de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.