Eczeem onderzoek2024-01-12T10:41:45+00:00

Onderzoek naar eczeem bij het CHDR

Eczeem is niet te genezen, maar de symptomen van eczeem kunnen wel worden onderdrukt. Op deze manier kunnen we de kwaliteit van leven van mensen met eczeem verbeteren. Het CHDR doet regelmatig onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen voor eczeem, maar ook naar nieuwe meetmethoden die gebruikt kunnen worden voor toekomstig onderzoek. Uiteindelijk hopen we dat de geneesmiddelenmarkt voor eczeem zo uitgebreid is dat er voor iedere patiënt een passende behandeling mogelijk is.

Onderzoek naar eczeem bij het CHDR

Eczeem is niet te genezen, maar de symptomen van eczeem kunnen wel worden onderdrukt. Op deze manier kunnen we de kwaliteit van leven van mensen met eczeem verbeteren. Het CHDR doet regelmatig onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen voor eczeem, maar ook naar nieuwe meetmethoden die gebruikt kunnen worden voor toekomstig onderzoek. Uiteindelijk hopen we dat de geneesmiddelenmarkt voor eczeem zo uitgebreid is dat er voor iedere patiënt een passende behandeling mogelijk is.

Wat is atopisch eczeem?

Atopisch eczeem of constitutioneel eczeem is een chronische huidziekte die bij veel mensen voorkomt. De bekendste symptomen van atopisch eczeem zijn roodheid, zwellingen, vochtblaasjes, kloofjes en ernstige jeuk. In totaal lijden er 400.000 mensen in heel Nederland aan atopisch eczeem. Daarmee neemt atopisch eczeem de vierde plaats in de top 10 van chronische aandoeningen in Nederland.

Hoe ontstaat atopisch eczeem?

De oorzaken van atopisch eczeem zijn nog niet helemaal duidelijk. Verschillende factoren spelen hierbij een rol:

  • De eerste factor is een verminderde barrièrefunctie van de huid waardoor deze meer toegankelijk wordt voor irriterende stoffen.
  • De tweede factor is een overactief afweersysteem wat leidt tot een sterke reactie van de huid op verschillende prikkels.
  • Als laatste spelen erfelijke factoren ook een belangrijke rol. Ouders met eczeem en andere ‘atopische’ aandoeningen zoals astma en allergieën hebben een grotere kans op het krijgen van een kind met eczeem of andere atopische aandoening.

Welke (alternatieve) behandelingen zijn er tegen atopisch eczeem?

Atopisch eczeem is niet te genezen, maar de symptomen van eczeem kunnen wel worden onderdrukt. De huidige behandelingen zijn te verdelen in drie groepen:

  • Zalven
  • Pillen
  • Injecties

Zalven

Zalven hebben als hoofddoel het vet houden van de huid en hebben een plaatselijke werking. Ook zijn er zalven die de ontstekingsreacties van de huid kunnen onderdrukken.

Pillen

Naast ontstekingsremmende zalven kunnen ontstekingsremmende pillen worden voorgeschreven om eczeem, jeuk of huidinfectie tegen te gaan. Helaas bieden de behandelingen met zalven en pillen bij patiënten met een ernstige vorm van eczeem vaak onvoldoende effect en ontstaan er vaak bijwerkingen.

Injecties

Vier jaar geleden is de eerste injectie (ook wel biological genoemd) tegen atopisch eczeem op de markt gekomen. Deze injectie remt specifieke eiwitten van het afweersysteem die betrokken zijn bij het ontstaan van het eczeem. Er wordt steeds meer onderzoek naar dit type geneesmiddel gedaan omdat deze geneesmiddelen in staat zijn de ziekte voor een langere periode te onderdrukken zonder veel bijwerkingen.

Uiteindelijk hopen we dat de geneesmiddelenmarkt voor eczeem zo uitgebreid kan worden dat er voor iedere patiënt een gepersonaliseerde behandeling mogelijk is.

Onze onderzoeken naar en tegen atopisch eczeem

Per jaar doet het CHDR meerdere onderzoeken naar eczeem. Zo onderzoeken we de werkzaamheid van nieuwe medicijnen of de processen van het ontstaan van eczeem. Dit doen we onder andere met speciale meetapparatuur waarbij we op verschillende manieren naar reacties van de huid kunnen kijken. Op deze manier dragen wij bij aan nieuwe behandelingen voor atopisch eczeem. We zijn dan ook doorlopend op zoek naar vrijwilligers met verschillende mate van ernst van eczeem. Ieder medisch onderzoek is betaald, wat betekent dat je dus ook voor deelname aan eczeemonderzoek geld ontvangt.

Bekijk hieronder de lopende Eczeem onderzoeken.
Zijn er geen actieve onderzoeken? Meld u dan vrijblijvend aan. We nemen contact met u op zodra er weer nieuwe onderzoeken beschikbaar zijn.

CHDR

Zernikedreef 8
2333 CL Leiden

T: 071-524 64 64
E: recruit@chdr.nl

Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 17:00 uur.

Veelgestelde vragen over eczeem

Is eczeem te genezen?2023-11-28T14:07:57+00:00

Eczeem is momenteel niet te genezen. De symptomen van eczeem, zoals jeuk, roodheid en ontstekingen in de huid kunnen wel onderdrukt worden. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar specifieke eiwitten van het afweersysteem die betrokken zijn bij eczeem. Door deze eiwitten te remmen kan eczeem voor een langere periode onderdrukt worden.

Hoe ziet (atopisch) eczeem eruit?2023-11-28T14:09:00+00:00

De bekendste symptomen van atopisch eczeem zijn roodheid van de huid, zwellingen, vochtblaadjes of kloofjes in de huid. Omdat eczeem vaak jeukt, kunnen er wondjes ontstaan door het krabben. Eczeemplekken ontstaan vaak in huidplooien zoals de elleboogplooien en knieholtes, maar kunnen over het hele lichaam voorkomen.

Is eczeem erfelijk?2023-11-28T14:10:53+00:00

Erfelijke factoren kunnen een rol spelen bij eczeem. Ouders met eczeem en andere ‘atopische’ aandoeningen zoals astma en allergieën hebben een grotere kans op het krijgen van een kind met eczeem. Of iemand daadwerkelijk eczeem krijgt is van meerdere factoren afhankelijk, zoals het afweersysteem van het individu, invloeden vanuit de omgeving en eventuele allergieën.

Ga naar de bovenkant