Een onderzoek naar de effecten van een nieuw middel voor de behandeling van depressie. Deel C.

9 onderzoeksdagen

1 terugkomdag

€ 3.458,-

WIJ ZOEKEN

 • Gezonde mannen en vrouwen tussen de 18 en 55 jaar
 • Geen medicatie gebruiken

HET ONDERZOEK

Het doel van dit onderzoek is om de werking van een nieuw middel voor de behandeling van depressie te onderzoeken in gezonde vrijwilligers. De beschikbare standaardbehandelingen voor de behandeling van depressie werken niet altijd. Slechts één op de drie patiënten komt van zijn of haar klachten af. Een ander nadeel van bestaande behandelingen is dat het lang kan duren voordat de behandeling begint te werken.  

Een van de belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van een depressie is het verlies van connecties tussen hersencellen. Het onderzoeksmiddel werkt mogelijk door het verhogen van het aantal connecties tussen de hersencellen of de lengte hiervan. Ook kan het onderzoeksmiddel de afgifte van serotonine in de hersenen verhogen. Serotonine is belangrijk voor je stemming, slaap, emoties en geheugen. De effecten van het onderzoeksmiddel zullen wij onder andere testen aan de hand van computertesten.

In dit deel van het onderzoek bekijken we hoe veilig het nieuwe onderzoeksmiddel is, hoe snel het werkt, in welke mate het lichaam het opneemt en hoe het verschillende hersenfuncties beïnvloedt, wanneer het zeven achtereenvolgende dagen wordt ingenomen.

We vergelijken de werking van het onderzoeksmiddel met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof: een ‘nepmiddel’.

PLANNING

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)
 • Training (duur: 1 uur)

 

Het onderzoek:

 • 1 studieperiode van 9 dagen en 8 nachten
 • 2 telefonische afspraken
 • Nakeuring

groep 4a

Studieperiode
ma 3 jun 14.00 uur t/m
di 11 jun 19.00 uur

Telefonische afspraak
tussen wo 12 jun en za 15 jun

Nakeuring
di 18 jun 13.30 uur


Telefonische afspraak

tussen di 2 jul en za 6 jul

Groep 4b

Studieperiode
do 13 jun 14.00 uur t/m
vr 21 jun 19.00 uur

Telefonische afspraak
tussen za 22 jun en di 25 jun

Nakeuring
vr 28 jun 13.30 uur


Telefonische afspraak

tussen vr 12 jul en di 16 jul

Bijzondere omstandigheden

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor medische keuring, nakeuring, onderzoeksdagen en gedurende het verblijf op het CHDR.
 • Roken: in het CHDR-gebouw is roken (met of zonder nicotine) niet toegestaan. Deelnemers die meer dan 5 sigaretten per dag roken, kunnen niet meedoen aan dit onderzoek. Ook is het gebruik van elektronische sigaretten en nicotinepleisters niet toegestaan.
 • Cafeïne-houdende producten: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van het verblijf op het CHDR. Verder is het niet toegestaan om gemiddeld meer dan meer dan 8 koppen koffie, thee, energiedrank of cola per dag te nuttigen.
 • Grapefruit(sap), bitter lemon en tonic: je mag deze producten niet eten of drinken vanaf 3 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van het verblijf op het CHDR.
 • Drugs (inclusief cannabis): niet toegestaan vanaf 6 weken voor van de medische keuring tot en met het einde van het onderzoek. Voor psychedelica geldt dat het niet toegestaan is vanaf 4 weken voor de medische keuring tot en met de telefonische afspraak. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient daarom vermeden te worden vanaf 3 dagen voor elk bezoek aan het CHDR. Dit geldt ook voor ‘passief meeroken van cannabis’.
 • Geneesmiddelen: het gebruik van geneesmiddelen is niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van het onderzoek.
 • Voedingssupplementen: niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van het onderzoek.
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 uur voor medische keuring, de eerste onderzoeksdag en de nakeuring en gedurende het verblijf op het CHDR.
 • Anticonceptie: mannelijke deelnemers gebruiken een betrouwbare vorm van anticonceptie tot 90 dagen na het onderzoek. Voor vrouwen geldt een periode van 180 dagen.

Vergoeding

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van  € 3.458,-.

Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,23 per km, max. 300 km per enkele reis).

Algemene informatie

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is geneesmiddelenonderzoek veilig?)

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.

HEB JE NOG VRAGEN?

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

IN HET CENTRUM VAN GEZONDHEID & WELZIJN