Onderzoek naar reuma bij het CHDR2024-03-20T08:49:13+00:00

Onderzoek naar reuma bij het CHDR

Bij reuma is het afweersysteem ontregeld, waardoor er chronische ontstekingen in het lichaam ontstaan. Bij de meeste soorten reuma ervaren patiënten pijn en stijfheid in de spieren en/of gewrichten. Reuma is niet te genezen, maar ontstekingen kunnen wel geremd worden. Het CHDR doet regelmatig onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen voor reuma.

Meteen naar:

Onderzoek naar reuma bij het CHDR

Bij reuma is het afweersysteem ontregeld, waardoor er chronische ontstekingen in het lichaam ontstaan. Bij de meeste soorten reuma ervaren patiënten pijn en stijfheid in de spieren en/of gewrichten. Reuma is niet te genezen, maar ontstekingen kunnen wel geremd worden. Het CHDR doet regelmatig onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen voor reuma.

Meteen naar:

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor meerdere aandoeningen van het ‘bewegingsapparaat‘. Dit zijn je spieren en gewrichten, maar ook de botten en pezen. Bij reuma is het afweersysteem ontregeld. Er ontstaan chronische ontstekingen in het lichaam, waardoor patiënten pijn en stijfheid in de gewrichten en spieren ervaren. De oorzaak van reuma is onbekend, iedereen kan het krijgen. Rond de 2 miljoen mensen in Nederland hebben een vorm van reuma.

Wat zijn de meest voorkomende vormen van reuma?

Er zijn verschillende soorten reuma. Reuma is onder te verdelen in 3 categorieën:

  • Artrose: Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma. Bij artrose wordt het kraakbeen van je gewrichten aangetast. Soms verdwijnt het kraakbeen helemaal, waardoor het bot beschadigd raakt.
  • Ontstekingsreuma: bij deze vorm van reuma valt het afweersysteem lichaamseigen gezonde cellen aan waardoor ontstekingen ontstaan. Reumatoïde artritis is een veelvoorkomende vorm hiervan.
  • Weke delen-reuma: Weke delen-reuma zijn aandoeningen aan de ‘zachte delen’ van het lichaam: de spieren, bindweefsel of pezen. Fybromyalgie is de meest bekende vorm.

Wat zijn de symptomen van reuma?

Bij de meeste vormen van reuma ervaren patiënten pijn en stijfheid in de gewrichten en spieren. Dit kan in elk deel van het lichaam ontstaan, bijvoorbeeld in de polsen, enkels of knieën. Bij artrose is er vaak pijn bij beweging en belasten van het gewricht. Bij ontstekingsreuma hebben mensen vaker pijn in rust en kunnen gewrichten ook dik worden. Door reuma is het soms moeilijk om goed te bewegen, wat erg beperkend kan zijn in het dagelijks leven.

Hoe kun je de diagnose reuma vaststellen?

De huisarts of reumatoloog kan de diagnose reuma vaststellen door middel van:

  • Lichamelijk onderzoek van je spieren en gewrichten.
  • Door het stellen van vragen over je dagelijks leven en de klachten.
  • Ter aanvulling hierop kan er ook bloedonderzoek gedaan worden.

Bloedonderzoek

Met bloedonderzoek wordt voornamelijk het vermoeden van de diagnose ondersteund. Ook kan het verloop van de ziekte gevolgd worden met bloedonderzoek.

Er zijn verschillende bloedwaarden om te testen bij verdenking van reuma:

  • Bezinkingssnelheid (BSE): dit is een van de meest gebruikte bloedonderzoeken. De bezinkingssnelheid van rode bloedcellen wordt gemeten om aan te tonen of er ontstekingen in het lichaam zijn. Hoe hoger de waarde, hoe actiever de ontsteking is. Met deze test kan niet bepaald worden waar de ontsteking zich bevindt.
  • Reumafactor: dit is een antistof tegen het eigen lichaam. Ongeveer 80% van mensen met reumatoïde artritis heeft de reumafactor in het bloed. Als deze reumafactoren aanwezig zijn verloopt de ziekte vaak ernstiger.
  • CRP: dit is een eiwit dat door de lever aangemaakt wordt als reactie op een actieve infectie of ontsteking. Ook deze test laat niet zien waar in het lichaam de ontsteking zit.
  • ANA: Met deze test wordt onderzocht of je lichaam antistoffen gericht tegen onderdelen van je eigen lichaamscellen aanmaakt. Een positieve ANA-uitslag kan wijzen op de aanwezigheid van een auto-immuunziekte. Er zijn buiten reuma ook andere auto-immuunziekten waarbij de ANA-test positief is.

Hoe is reuma te behandelen?

Het is nodig om reuma te behandelen, anders kan er schade ontstaan aan gewrichten en botten en zullen klachten erger worden. De behandeling van reuma kan met verschillende soorten medicijnen. Pijnstillers kunnen gebruikt worden om de pijn te verminderen en weer beter te kunnen bewegen. Daarnaast kunnen er ontstekingsremmers voorgeschreven worden. Dit kunnen snelwerkende ontstekingsremmers zijn voor tijdelijk gebruik bij plotselinge opvlammingen. Voor de langere termijn kunnen specifieke reuma-remmers gebruikt worden om de afweerreactie van het lichaam te remmen.

Ontdek onze onderzoeken naar reuma

Het CHDR doet regelmatig onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen voor reuma. Op dit moment doen we onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen voor patiënten met reumatoïde artritis. Kijk hieronder voor meer informatie over onze onderzoeken:

CHDR

  • Patiënten
    REUMATOÏDE ARTRITIS
    Een onderzoek naar de veiligheid en werking van een nieuw middel voor patiënten met reumatoïde artritis.
    • 18 - 70 jaar
    • 3 onderzoeksdagen
    • 9 terugkomdagen
    • € 2.963
  • Patiënten
    REUMATOIDE ARTRITIS
    Een onderzoek naar de veiligheid van een nieuw middel bij patiënten met reumatoïde artritis.
    • 18 - 75 jaar
    • 6 onderzoeksdagen
    • 8 terugkomdagen
    • € 3.179

Veelgestelde vragen over reuma

Wat zijn oorzaken van reuma?2024-02-13T07:42:04+00:00

De precieze oorzaak van reuma is niet bekend. Er kunnen verschillende (omgevings-)factoren een rol spelen bij het ontwikkelen van klachten, zoals roken en overgewicht. Soms is reuma erfelijk; in sommige families komt reuma vaker voor dan gemiddeld.

Hoe weet je of je reuma hebt?2024-02-13T07:41:12+00:00

Reuma is te herkennen aan pijn en stijfheid in spieren of gewrichten. Dit kan iemand belemmeren om goed te bewegen. Een arts kan onderzoeken of er ontstekingswaarden of antistoffen die met het afweersysteem te maken hebben in het bloed aanwezig zijn. Dit kan dan duiden op reuma.

Is reuma te genezen?2024-02-13T07:40:07+00:00

Op dit moment is reuma niet te genezen. Met behandelingen kunnen klachten van pijn en stijfheid wel verminderd worden. Het CHDR doet onderzoek naar reuma om te kunnen bijdragen aan de behandeling van reuma.

Wat is het beste medicijn tegen reuma?2024-02-13T07:39:06+00:00

Er zijn veel verschillende soorten medicatie tegen reuma. Welke medicatie het beste werkt voor iemand met reuma is afhankelijk van de soort reuma. Meestal wordt er een combinatie gebruikt van pijnstillers zoals paracetamol om de pijn te verminderen, en ontstekingsremmers om ontstekingen in het lichaam te verminderen. Dit kunnen algemene ontstekingsremmers zijn, zoals ibuprofen en prednison, maar ook reuma-specifieke medicijnen zoals methotrexaat en leflunomide.

Ga naar de bovenkant