Onderzoek naar Parkinson bij het CHDR

Op dit moment is er nog geen genezing van de ziekte van Parkinson mogelijk. Het CHDR doet daarom veel onderzoek naar Parkinson. Zo doen wij onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen, de verbetering van huidige medicijnen, of onderzoek om het ziekteproces beter te begrijpen. Op deze pagina vindt u een overzicht van de lopende onderzoeken naar Parkinson bij het CHDR, en samenvattingen van onze afgeronde onderzoeken.

Onderzoek naar Parkinson bij het CHDR

Op dit moment is er nog geen genezing van de ziekte van Parkinson mogelijk. Het CHDR doet daarom veel onderzoek naar Parkinson. Zo doen wij onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen, de verbetering van huidige medicijnen, of onderzoek om het ziekteproces beter te begrijpen. Op deze pagina vindt u een overzicht van de lopende onderzoeken naar Parkinson bij het CHDR, en samenvattingen van onze afgeronde onderzoeken.envattingen van onze afgeronde onderzoeken.

Wat is de ziekte van Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een chronische aandoening van de hersenen waarvoor op dit moment nog geen genezing mogelijk is. In de hersenen zijn verschillende gebieden die helpen om het lichaam aan te sturen. Sommige van deze hersengebieden gebruiken hiervoor de stof dopamine. Bij de ziekte van Parkinson sterven steeds meer van deze zenuwen langzaam af waardoor er steeds minder dopamine overblijft en het bewegen steeds moeilijker wordt.

Wat zijn symptomen van de ziekte van parkinson?

De hersengebieden betrokken bij de ziekte van Parkinson zijn met name belangrijk voor de automatische aansturing van het lichaam. Als deze gebieden minder goed werken dan gaat deze aansturing niet goed meer, waardoor automatische bewegingen afnemen. Hierdoor zijn de bewegingen stijver, kleiner en trager: de zichtbare symptomen van de ziekte van Parkinson. Er zijn ook klachten die niet aan de buitenkant te zien zijn, zoals problemen met het denkvermogen, stemmingswisselingen en slaapproblemen.

Waarom onderzoek doen naar nieuwe behandelingen?

De huidige behandeling voor de ziekte van Parkinson richt zich op het verminderen van symptomen. Dit wordt onder andere gedaan met medicijnen die de stof dopamine in de hersenen verhogen waardoor de zenuwen weer beter kunnen werken. De medicijnen hebben vaak een goed effect aan het begin van de behandeling, maar omdat het aantal zenuwcellen blijft afnemen, blijft er weinig dopamine over. Dan lukt het niet meer om dit tekort aan dopamine met medicijnen aan te vullen en zullen patiënten meer klachten krijgen. Er zijn nog geen medicijnen die de verergering van de ziekte van Parkinson kunnen remmen of vertragen. Het is daarom erg belangrijk dat er verder onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen wordt gedaan.

Parkinson onderzoek bij het CHDR

Het CHDR wil bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen voor Parkinson, en dat doen we graag in samenwerking met u. Hierin vult u als patiënt of vrijwilliger een kritieke rol. Zonder uw bijdrage kan er geen onderzoek plaatsvinden naar nieuwe medicijnen. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat patiënten in de toekomst beter worden geholpen.

Het CHDR doet dan ook regelmatig medisch onderzoek naar Parkinson. Wij doen onder andere onderzoek naar:

 • Nieuwe geneesmiddelen voor Parkinson
 • Nieuwe meetmethoden die gebruikt kunnen worden voor toekomstig onderzoek
 • Onderzoek om huidige medicijnen te verbeteren
 • Onderzoek om het ziekteproces beter te begrijpen

Bekijk hieronder de lopende Parkinson onderzoeken.
Zijn er geen actieve onderzoeken? Meld u dan vrijblijvend aan. We nemen contact met u op zodra er weer nieuwe onderzoeken beschikbaar zijn.

 • Patiënten
  PARKINSON
  Een onderzoek naar de activiteit en concentratie van biomarkers die voorkomen bij de ziekte van Parkinson.
  • 50 - 80 jaar
  • 1 onderzoeksdag
  • 1 terugkomdag
  • € 911