Onderzoek naar Parkinson bij het CHDR2024-06-07T13:44:24+00:00

Onderzoek naar Parkinson bij het CHDR

Op dit moment is er nog geen genezing van de ziekte van Parkinson mogelijk. Het CHDR doet daarom veel onderzoek naar Parkinson. Zo doen wij onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen, de verbetering van huidige medicijnen, of onderzoek om het ziekteproces beter te begrijpen. Op deze pagina vindt u een overzicht van de lopende onderzoeken naar Parkinson bij het CHDR, en samenvattingen van onze afgeronde onderzoeken.

Onderzoek naar Parkinson bij het CHDR

Op dit moment is er nog geen genezing van de ziekte van Parkinson mogelijk. Het CHDR doet daarom veel onderzoek naar Parkinson. Zo doen wij onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen, de verbetering van huidige medicijnen, of onderzoek om het ziekteproces beter te begrijpen. Op deze pagina vindt u een overzicht van de lopende onderzoeken naar Parkinson bij het CHDR, en samenvattingen van onze afgeronde onderzoeken.envattingen van onze afgeronde onderzoeken.

Wat is de ziekte van Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een chronische aandoening van de hersenen waarvoor op dit moment nog geen genezing mogelijk is. In de hersenen zijn verschillende gebieden die helpen om het lichaam aan te sturen. Sommige van deze hersengebieden gebruiken hiervoor de stof dopamine. Bij de ziekte van Parkinson sterven steeds meer van deze zenuwen langzaam af waardoor er steeds minder dopamine overblijft en het bewegen steeds moeilijker wordt.

Wat zijn symptomen van de ziekte van parkinson?

De hersengebieden betrokken bij de ziekte van Parkinson zijn met name belangrijk voor de automatische aansturing van het lichaam. Als deze gebieden minder goed werken dan gaat deze aansturing niet goed meer, waardoor automatische bewegingen afnemen. Hierdoor zijn de bewegingen stijver, kleiner en trager: de zichtbare symptomen van de ziekte van Parkinson.

Er zijn ook klachten die niet aan de buitenkant te zien zijn, zoals:

 • Problemen met het denkvermogen
 • Stemmingswisselingen
 • Slaapproblemen

Waarom onderzoek doen naar nieuwe behandelingen?

De huidige behandeling voor de ziekte van Parkinson richt zich op het verminderen van symptomen. Dit wordt onder andere gedaan met medicijnen die de stof dopamine in de hersenen verhogen waardoor de zenuwen weer beter kunnen werken. De medicijnen hebben vaak een goed effect aan het begin van de behandeling, maar omdat het aantal zenuwcellen blijft afnemen, blijft er weinig dopamine over. Dan lukt het niet meer om dit tekort aan dopamine met medicijnen aan te vullen en zullen patiënten meer klachten krijgen.

Er zijn nog geen medicijnen die de verergering van de ziekte van Parkinson kunnen remmen of vertragen. Het is daarom erg belangrijk dat er verder onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen wordt gedaan.

Parkinson onderzoek bij het CHDR

Het CHDR wil bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen voor Parkinson, en dat doen we graag in samenwerking met u. Hierin vult u als patiënt of vrijwilliger een kritieke rol. Zonder uw bijdrage kan er geen onderzoek plaatsvinden naar nieuwe medicijnen. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat patiënten in de toekomst beter worden geholpen.

Het CHDR doet dan ook regelmatig medisch onderzoek naar Parkinson. Wij doen onder andere onderzoek naar:

 • Nieuwe geneesmiddelen voor Parkinson
 • Nieuwe meetmethoden die gebruikt kunnen worden voor toekomstig onderzoek
 • Onderzoek om huidige medicijnen te verbeteren
 • Onderzoek om het ziekteproces beter te begrijpen

Bekijk hieronder de lopende Parkinson onderzoeken.
Zijn er geen actieve onderzoeken? Meld u dan vrijblijvend aan. We nemen contact met u op zodra er weer nieuwe onderzoeken beschikbaar zijn.

CHDR

Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 17:00 uur.

Meld u hieronder aan om vrijblijvend per e-mail op de hoogte gehouden te worden over onze nieuwe Parkinson onderzoeken:

 • Patiënten
  PARKINSON
  Een onderzoek naar veranderingen in het GBA1 gen bij de ziekte van Parkinson.
  • 40 - 80 jaar
  • Geen onderzoeksdagen
  • Geen terugkommomenten
  • € 33,- naar een goed doel
 • Patiënten
  PARKINSON
  Een onderzoek naar de veiligheid en effecten van een nieuw middel voor de behandeling van de ziekte van Parkinson. Deel D.
  • 40 - 80 jaar
  • 6 onderzoeksdagen
  • 4 terugkomdagen
  • € 3.615

Veelgestelde vragen over de ziekte van Parkinson

Wat is de oorzaak van Parkinson?2023-11-28T14:17:06+00:00

Er is geen eenduidige oorzaak die leidt tot de ziekte van Parkinson. Bij Parkinson sterven hersencellen af die dopamine aanmaken. Hierdoor is er minder dopamine beschikbaar waardoor signalen in de hersenen minder goed doorgegeven kunnen worden. Waarom deze zenuwcellen afsterven is niet bekend. Wel is bekend dat bij Parkinson een bepaald eiwit (alfa-synucleïne) in deze cellen ophoopt en schade kan veroorzaken.

Is Parkinson te genezen?2023-11-28T14:17:55+00:00

De ziekte van Parkinson is niet te genezen. Huidige behandelingen zijn voornamelijk gericht op het verlichten van (motorische) symptomen van Parkinson door de hoeveelheid dopamine te verhogen. Maar hersencellen blijven afsterven waardoor er steeds een groter tekort aan dopamine ontstaat en de klachten heviger worden. Deze achteruitgang kan helaas niet geremd worden.

Ga naar de bovenkant