Geld verdienen bij meedoen medisch onderzoek2024-02-19T15:12:35+00:00

Geld verdienen bij meedoen medisch onderzoek

Proefpersonen zijn van groot belang om de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen vooruit te helpen. Voordat medicijnen op de markt komen, moeten ze namelijk eerst uitgebreid worden getest. Jij kunt daarbij helpen en ontvangt hiervoor een vergoeding. Hoeveel je betaald krijgt, hangt af van het onderzoek waar je aan meedoet en heeft niets te maken met het risico van het geneesmiddelenonderzoek. Het geld staat binnen vier weken na afronding van het onderzoek op jouw rekening.

Geld verdienen bij meedoen medisch onderzoek

Proefpersonen zijn van groot belang om de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen vooruit te helpen. Voordat medicijnen op de markt komen, moeten ze namelijk eerst uitgebreid worden getest. Jij kunt daarbij helpen en ontvangt hiervoor een vergoeding. Hoe hoog die vergoeding is hangt af van het onderzoek waar je aan meedoet en heeft niets te maken met het risico van het geneesmiddelenonderzoek.. Het geld staat binnen vier weken na afronding van het onderzoek op jouw rekening.

Risico speelt geen enkele rol

Het is een wijdverspreid misverstand dat de hoogte van het bedrag te maken heeft met het risico dat een proefpersoon loopt tijdens het onderzoek. Aan geneesmiddelenonderzoek zijn strikte regels verbonden en het wordt zo veilig mogelijk uitgevoerd. De vergoeding die je ontvangt voor het medisch onderzoek is gebaseerd op de verblijfsduur en de intensiteit van het onderzoek.

Hoeveel verdien je met medicijnen testen?

Je kan uitgaan van een vergoeding tussen de €120 en €200 per dag. De hoogte van de vergoeding voor geneesmiddelenonderzoek kan variëren. Je kan meer geld verdienen als je een studie kiest met veel tests. Extra vergoedingen worden dus gegeven voor onderzoeken die extra belastend zijn of die meer inspanning vereisen. Ook krijg je verder een reiskostenvergoeding van €0,23 per kilometer.

Bruto vergoeding uitbetaald, vergeet de Belastingdienst niet

Houd er rekening mee dat je de vergoeding op moet geven bij de Belastingdienst. Het geld dat je ontvangt wordt bruto uitgekeerd. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie moet je hier misschien nog belasting over afdragen. Aan het einde van het jaar geef je de inkomsten zelf op als ‘inkomsten uit overig werk’. Wij geven de Belastingdienst daarnaast ook door hoeveel we jou hebben uitbetaald. Na elke deelname ontvang je een document met het bedrag dat je hebt verdiend. Bewaar deze goed, je hebt hem nodig voor je belastingaangifte.

Hoe word ik medisch proefpersoon voor geld?

Meedoen aan een medisch onderzoek van het CHDR is simpel. Wil je een proefpersoon worden? Dan staan jou deze stappen te wachten:

 • Stap 1: Bepalen aan welk onderzoek je wil meedoen
  Bekijk de huidige onderzoeken waarvoor je proefpersoon kan worden. Op de pagina van het specifieke onderzoek kan je klikken op ‘Direct aanmelden’ om aan te geven dat je interesse hebt. Je ontvangt verdere informatie en je zit uiteraard nog nergens aan vast.
 • Stap 2: Medische keuring
  Na je aanmelding en het eerste contactmoment word je uitgenodigd voor een informatiegesprek en lichamelijke check-up. Als de uitslag positief is, dan wordt er contact met je opgenomen om het vervolg met je te bespreken.
 • Stap 3: Start van geneesmiddelenonderzoek
  In het onderzoekscentrum in Leiden worden er korte tests uitgevoerd. Hierna start het geneesmiddelenonderzoek. Een onderzoek kan bestaan uit meerdere bezoeken, terugkomdagen en een verblijf.
 • Stap 4: Nakeuring
  De resultaten worden tijdens het onderzoek goed in de gaten gehouden. Op de laatste dag van het onderzoek kom je weer langs voor een laatste, korte medische keuring om te kijken of je helemaal gezond bent. Hierna is je deelname aan het onderzoek afgerond.

Wil je in meer detail lezen over de stappen die je doorloopt als je proefpersoon wil worden? Raadpleeg dan onze verloop van de aanmelding-pagina of lees meer over wat jou concreet te wachten staat als het onderzoek wordt uitgevoerd.

Proefpersoon zonder overnachting: geld verdienen in 1 dag

Bij het CHDR kan je ook betaald proefpersoon worden zonder overnachting. Een onderzoek bestaat dan uit slechts 1 dag. Wel kan het zijn dat je meerdere terugkomdagen (korte bezoeken) hebt. Je hoeft in ieder geval niet te overnachten bij het CHDR.

Interesse in geneesmiddelenonderzoek zonder verblijf? Bekijk dan onze huidige onderzoeken en let op het blauwe klokje waar ‘1 onderzoeksdag’ bij staat.

Meedoen aan betaald medisch onderzoek? Direct aanmelden

Veelgestelde vragen

Kan ik ook als vrijwilliger (oftewel niet voor geld) meedoen aan onderzoek?2023-08-15T13:38:10+00:00

Wanneer je aan onze klinische studies deelneemt, gebeurt dit als vrijwilliger. Alle vrijwilligers krijgen geld voor deelname aan medisch onderzoek. Dit is een vergoeding voor de tijd en energie die je in de studie steekt. Je bent als vrijwilliger vrij om het onderzoek stop te zetten, wanneer jij dat wil.

Vanaf welke leeftijd mag ik meedoen aan de medische onderzoeken?2023-08-15T13:40:06+00:00

Je moet minimaal 18 jaar oud zijn om mee te doen aan medisch onderzoek bij het CHDR. Bij onze onderzoeken vermelden we telkens de leeftijdscategorie van de proefpersonen waar we naar op zoek zijn.

Mag ik als gezond persoon ook deelnemen aan de medische testen?2023-08-15T13:41:51+00:00

Ja, deelname aan medisch onderzoek is ook mogelijk als je gezond bent. In veel gevallen zoeken we juist gezonde mannen en/of vrouwen. Bij de onderzoeken van het CHDR kan je filteren op ‘Gezonde vrijwilliger’. Zie je een studie zonder vermelding van het groene label ‘Patiënten’? Dan is deze geschikt voor gezonde personen.

Ga naar de bovenkant