Een onderzoek naar de effecten van een nieuw middel voor de behandeling van coeliakie.

9 onderzoeksdagen

1 terugkomdag

€ 2.922,-

WIJ ZOEKEN

 • Mannen en vrouwen tussen 18 en 70 jaar
 • Met de diagnose coeliakie

HET ONDERZOEK

In dit onderzoek worden de effecten van een nieuw middel voor de behandeling van coeliakie onderzocht. Coeliakie is een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam overgevoelig is voor gluten. In de dunne darm zitten ‘darmvlokken’, deze hebben de belangrijke functie om voedingsstoffen op te nemen in het bloed. Bij mensen met coeliakie worden deze darmvlokken beschadigd als ze gluten eten, hierdoor kunnen buikklachten ontstaan. Bij iedereen uit coeliakie zich anders en het kan op verschillende leeftijden ontstaan.  

Op dit moment is de enige effectieve behandeling een glutenvrij dieet, wat lastig te volgen is en niet altijd leidt tot het verdwijnen van de klachten. Het onderzoeksmiddel is een heel klein deeltje met kleine stukjes van het gluten eiwit hierin verwerkt. Het is de verwachting dat het gluten eiwit zal worden opgenomen door de lever. Het is de bedoeling om uw lichaam te leren niet meer negatief te reageren op gluten en het te leren herkennen zoals andere normale voedingsstoffen. Dit gebeurt door het herstellen van de verdraagbaarheid van uw immuunsysteem voor gluten. 

Het onderzoeksmiddel wordt vergeleken met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’, dat er hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel. 

PLANNING

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek op het CHDR (duur: 1 uur)
 • Medische keuring op het CHDR (duur: 1 uur)
 • Aanvullende keuring inclusief glutenchallenge (duur: 7 uur)
 • Telefonische afspraak (duur: 30 min)
 • Los bezoek (duur: 2 uur)

 

Het onderzoek:

 • 9 onderzoeksdagen (duur: 2-8 uur)
 • Telefonische afspraak (duur: 30 min)
 • Nakeuring (duur: 2 uur)

Groep 2

Glutenchallenge
wo 5 apr 09.00 – 16.00 uur

Telefonische afspraak
do 6 apr

Kort bezoek
wo 12 apr

Onderzoeksdagen
di 2 mei
wo 3 mei
do 4 mei
wo 10 mei
wo 17 mei
do 18 mei
wo 24 mei

Telefonische afspraak
do 25 mei

Onderzoeksdagen
wo 31 mei
wo 7 jun

Nakeuring
wo 14 jun

Groep 3

Glutenchallenge
di 2 mei 09.00 – 16.00 uur

Telefonische afspraak
wo 3 mei

Kort bezoek
di 9 mei

Onderzoeksdagen
ma 29 mei
di 30 mei
wo 31 mei
di 6 jun
di 13 jun
wo 14 jun
di 20 jun

Telefonische afspraak
wo 21 jun

Onderzoeksdagen
di 27 jun
di 4 jul

Nakeuring
di 11 jul

Bijzondere omstandigheden

 • Alcohol: u mag geen alcohol drinken vanaf 24 uur voor de toediening van het onderzoeksmiddel 
 • Roken: in het CHDR-gebouw is roken (met of zonder nicotine) niet toegestaan. Als er geen metingen zijn, mag u buiten het gebouw roken. 
 • Drugs: ‘drugs’ waaronder cannabis hebben invloed op de metingen. U mag daarom geen drugs gebruiken vanaf twee weken voor de eerste keuring tot het einde van de studie. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag, dit geldt ook voor ‘passief meeroken van cannabis’. Bij een positieve uitslag kun je niet meedoen aan het onderzoek. 
 • Geneesmiddelen: de meeste van uw geneesmiddelen mag u tijdens het onderzoek blijven gebruiken. Dit wordt tijdens de keuring met je besproken. U dient het gebruik van niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAIDS) zoals ibuprofen te vermijden.   
 • Dieet: met uitzondering van de gluten challenge tijdens het onderzoek, vragen we u om u te houden aan een strikt glutenvrij dieet. U dient zelf glutenvrij eten mee te nemen naar de studiebezoeken, om te voorkomen dat u maag-darmklachten krijgt door gluten in het eten. 
 • Anticonceptie: vrouwen gebruiken een betrouwbare vorm van anticonceptie (pil, spiraal, geheelonthouding, postmenopauzaal, gesteriliseerd) tot het einde van het onderzoek. Mannen hoeven geen anticonceptie te gebruiken. 
 • Coronavirus: vanaf de medische keuring tot en met het einde van het onderzoek mag u geen SARS-CoV-2 (coronavirus)-vaccin krijgen.

Vergoeding

Voor deelname aan dit onderzoek ontvangt u een bruto vergoeding van € 2.922,-.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,21 per km).

Algemene informatie

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.

HEB JE NOG VRAGEN?

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

IN HET CENTRUM VAN GEZONDHEID & WELZIJN