Een onderzoek naar het effect van een bestaand middel op de prikkelbaarheid van de hersenen bij patiënten met epilepsie.

2 onderzoeksdagen

Geen terugkomdagen

€ 1.099,-

WIJ ZOEKEN

 • Mannen en vrouwen tussen de 18 en 70 jaar met epilepsie
 • Wij zoeken voor het onderzoek 2 groepen: - Groep 1: patiënten die levetiracetam (Keppra) gebruiken in een dosis van 2x 500 mg per dag - Groep 2: patiënten die valproïnezuur (Depakine/Natriumvalproaat/Orfiril) gebruiken in een dosis van maximaal 1000 mg per dag

HET ONDERZOEK

Het doel van dit onderzoek is uitzoeken wat het effect van levetiracetam is op de prikkelbaarheid van de hersenen, als het aan patiënten met epilepsie wordt gegeven. Levetiracetam (Keppra) is een middel voor de behandeling van epilepsie. In deze studie willen we onderzoeken of TMS* gebruikt kan worden voor het aantonen van effecten van dit middel in patiënten met epilepsie. TMS kan worden gebruikt voor het aantonen van de effecten van (nieuwe) geneesmiddelen. Uiteindelijk is het doel om TMS te ontwikkelen als techniek voor het optimaliseren van de behandeling van patiënten met epilepsie en voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van epilepsie.

*TMS staat voor Transcraniële Magnetische Stimulatie, oftewel magnetische stimulatie van de hersenen. Bij een TMS meting wordt er een elektromagneet licht tegen het hoofd aan gehouden. De elektromagneet geeft korte, ongevaarlijke magnetische pulsen af, waarmee de hersenactiviteit wordt gestimuleerd. Als deze pulsen worden gegeven in een deel van de hersenschors dat de beweging van de hand aanstuurt, veroorzaken deze een korte beweging van de pink. Door middel van elektrodes (kleine metalen plaatjes) zullen wij de reactie in de spier van de pink meten. Tijdens de TMS meting wordt de hersenactiviteit ook gemeten door middel van een hersenfilmpje (elektro-encefalogram (EEG)). Voor dit hersenfilmpje wordt een cap op het hoofd bevestigd met elektrodes.

PLANNING

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)
 • TMS Training (duur: 1 uur)

 

Het onderzoek:

 • 2 losse studiedagen
 • Telefonische nakeuring

De planning gaat in overleg met u en de studie-arts

Bijzondere omstandigheden

 • Geneesmiddelen: normale dosis thuismedicatie voor epilepsie toegestaan. Andere geneesmiddelen mag u tijdens het onderzoek niet gebruiken, tenzij dit is overlegd met de studie-arts.
 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring en onderzoeksdagen en gedurende het verblijf op het CHDR. Tijdens de studie niet meer dan 2 glazen per dag.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 3 weken voor de medische keuring tot en met het einde van het onderzoek.
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 uur voor de medische keuring en andere onderzoeksdagen.
 • Cafeïne: niet meer dan 8 eenheden per dag vanaf 7 dagen voor het onderzoek. Helemaal niet toegestaan vanaf 24 uur voor elke onderzoeksdag en tijdens het verblijf.
 • Anticonceptie: vrouwen gebruiken een betrouwbare vorm van anticonceptie.
 • Dag/nachtritme: vanaf 7 dagen voor het onderzoek geen afwijkend dag- en nachtritme, geen nachtdiensten.
 • We verzoeken u niet zelf met de auto te rijden op de ochtenden van de studiedagen.

Vergoeding

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 1.099,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,23 per km).

Algemene informatie

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is geneesmiddelenonderzoek veilig?)

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.

HEB JE NOG VRAGEN?

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

IN HET CENTRUM VAN GEZONDHEID & WELZIJN