proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de effecten van een nieuw middel voor de behandeling van myasthenia gravis bij patiënten. Deel C

man vrouw Vanaf 18 jaar    
onderzoeksdagen 3x 3 onderzoeksdagen
terug komen 1 keer terugkomen
vergoeding Vergoeding € 1.873,-

 

 

Direct aanmelden

 

Deelnemerscategorie:

 • Mannen en vrouwen vanaf 18 jaar 
 • Met de diagnose myasthenia gravis

Het onderzoek:

Het onderzoeksmiddel is een nieuw middel dat ontwikkeld wordt als onderdeel van de behandeling van myasthenia gravis. Myasthenia gravis is een zeldzame ziekte waarbij patiënten last hebben van spierzwakte en vermoedheid. Het onderzoeksmiddel blokkeert bepaalde kanalen in de spieren, waardoor de spiercellen ‘prikkelbaarder’ worden en ze met meer kracht kunnen samenknijpen. Dit zou patiënten met myasthenia gravis moeten helpen door hun spierzwakte en vermoeidheid te verminderen.

Het doel van dit onderzoek is uitzoeken hoe veilig en werkzaam het nieuwe onderzoeksmiddel is en hoe het lichaam het middel opneemt en verwerkt. In dit deel van het onderzoek wordt het onderzoeksmiddel bestudeerd na toediening bij patiënten met myasthenia gravis. In eerdere delen van het onderzoek is het middel al bestudeerd bij gezonde vrijwilligers.

De werking van het onderzoeksmiddel wordt vergeleken met een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’ dat er hetzelfde uit ziet als het onderzoeksmiddel. Als u mee doet aan het onderzoek krijgt u zowel het onderzoeksmiddel als de placebo toegediend.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)

Het onderzoek:

 • 3 studieperioden van 2 dagen en 2 nachten
 • Nakeuring

 • Bekijk de volledige planning voor het Myasthenia gravis Onderzoek

  Groep 13

  Studieperiode 1
  zo 23 jan 18:00 uur t/m
  di 25 jan 12:00 uur

  Studieperiode 2
  zo 30 jan 18:00 uur t/m
  di 1 feb 12:00 uur

  Studieperiode 3
  zo 6 feb 18:00 uur t/m
  di 8 feb 12:00 uur

  Nakeuring
  ma 14 feb

  Groep 14

  Studieperiode 1
  do 10 feb 18:00 uur t/m
  za 12 feb 12:00 uur
  Studieperiode 2
  do 17 feb 18:00 uur t/m
  za 19 feb 12:00 uur
  Studieperiode 3
  do 24 feb 18:00 uur t/m
  za 26 feb 12:00 uur

  Nakeuring
  vr 4 mrt

  Groep 15

  Studieperiode 1
  zo 20 feb 18:00 uur t/m
  di 22 feb 12:00 uur

  Studieperiode 2
  zo 27 feb 18:00 uur t/m
  di 1 mrt 12:00 uur

  Studieperiode 3
  zo 6 mrt 18:00 uur t/m
  di 8 mrt 12:00 uur

  Nakeuring
  ma 14 mrtKomen deze groepen niet voor u uit? Dan kijken wij graag samen met u voor een geschikt moment om deel te nemen. 

Bijzondere omstandigheden:

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf vanaf 24 uur voor elke studieperiode tot uw vertrek uit het CHDR. Op andere momenten tijdens de studie mag u gemiddeld niet meer dan 2 standaardglazen alcohol per dag gebruiken.
 • Nuchter zijn: eten of drinken (behalve water) is vanaf 4 uur voor de medische keuring, elke onderzoeksperiode en de nakeuring niet toegestaan.
 • Niet roken: niet toegestaan tijdens het verblijf bij het CHDR. 
 • Grapefruit(sap), bitter lemon en tonic: deze producten hebben invloed op de metingen. U mag deze producten niet eten of drinken vanaf 3 dagen voor elke studieperiode tot uw vertrek uit het CHDR.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 3 weken voor de start van het onderzoek tot en met de nakeuring. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient daarom ook vermeden te worden.
 • Geneesmiddelen: gebruik in overleg met de onderzoeker. Mestinon mag vanaf de avond voor toediening van het onderzoeksmiddel niet ingenomen worden, overige medicatie voor myasthenia gravis in overleg met arts.
 • Zware fysieke inspanningen: zware lichamelijke activiteiten zoals gewichtheffen, kracht- of fitness training en contactsporten zijn niet toegestaan vanaf 7 dagen voor elke onderzoeksperiode tot uw vertrek uit het CHDR en vanaf 7 dagen voor de nakeuring.
 • Blootstelling aan zonlicht: het onderzoeksmiddel kan ervoor zorgen dat anders op zonlicht wordt gereageerd. Wij vragen u daarom binnen te blijven tijdens de studieperioden, om niet blootgesteld te worden aan sterk direct zonlicht. Buiten de studieperioden tot en met de nakeuring, dient blootstelling aan sterk zonlicht zonder zonnebrandcrème te worden vermeden en is het gebruik van de zonnebank niet toegestaan.
 • Anticonceptie: vrijwilligers gebruiken een betrouwbare vorm van anticonceptie. Dat betekent dubbele barrière bescherming (een condoom en de pil, een condoom met een spiraal), geheelonthouding of gesteriliseerd vanaf de start van het onderzoek tot 90 na de laatste inname van het onderzoeksmiddel.
 • Dag/nachtritme: wij vragen u om vanaf 7 dagen voor elke onderzoeksperiode hetzelfde dag/nacht ritme te volgen. Het is daarom niet toegestaan om bijvoorbeeld nachtdiensten te werken of heel laat naar bed te gaan.
 • Coronavirus: bij een deel van de bezoeken aan de onderzoeksinstelling wordt u getest op het coronavirus met een sneltest. Bij de keuring is dat niet nodig. Om verspreiding van het coronavirus te beperken zijn de huisregels voor het verblijf aan het CHDR aangepast (u ontvangt uitgebreide schriftelijke informatie). Meer informatie over coronamaatregelen bij het CHDR.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvangt u een bruto vergoeding van € 1.873,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis). 

Algemene informatie:

Indien u langs komt voor een medische keuring vragen wij of u een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of u de afgelopen 3 maanden heeft meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.