Cutane lupus erythematodes (CLE) onderzoek2024-06-12T10:22:34+00:00

Cutane lupus erythematodes (CLE) onderzoek

Cutane lupus erythematodes (CLE) is een zeldzame aandoening waar nog weinig over bekend is. Het is een auto-immuunaandoening aan de huid waarbij het afweersysteem van het lichaam de eigen huidcellen aanvalt. Met behandelingen kunnen de klachten wel verminderen, maar CLE kan nog niet worden genezen. Omdat CLE zo weinig voorkomt, onderzoekt het CHDR nieuwe methoden om het onderzoek zo efficiënt mogelijk te kunnen uitvoeren.

Meteen naar:

Cutane lupus erythematodes (CLE) onderzoek

Cutane lupus erythematodes (CLE) is een zeldzame aandoening waar nog weinig over bekend is. Het is een auto-immuunaandoening aan de huid waarbij het afweersysteem van het lichaam de eigen huidcellen aanvalt. Met behandelingen kunnen de klachten wel verminderen, maar CLE kan nog niet worden genezen. Omdat CLE zo weinig voorkomt, onderzoekt het CHDR nieuwe methoden om het onderzoek zo efficiënt mogelijk te kunnen uitvoeren.

Meteen naar:

Wat is Cutane Lupus Erythematodes (CLE)?

Cutane lupus erythematodes (CLE) is een aandoening van het immuunsysteem. CLE komt voor bij 1 tot 5 op de 10.000 mensen. Daarnaast komt het ongeveer 9 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Bij CLE valt het afweersysteem lichaamseigen cellen aan. Het is een vorm van lupus waarbij alleen de huid is aangedaan. Een typisch kenmerk van CLE is dat er ontstekingen in de huid kunnen ontstaan bij blootstelling aan zonlicht (UV-B straling).

Wat zijn de symptomen van CLE?

Bij CLE ontstaan er ontstekingen in de huid. De aangedane plekken op de huid lijken soms op eczeem of psoriasis. CLE is niet besmettelijk.

Welke vormen zijn er van Lupus?

Er zijn verschillende vormen van CLE, elk met eigen kenmerkende symptomen. Hieronder gaan we in op de volgende vormen:

  • Acute cutane lupus erythematodes (ACLE)
  • Subacute cutane lupus erythematodes (SCLE)
  • Chronische discoïde lupus erythematodes (CDLE)

Acute cutane lupus erythematodes (ACLE):

Bij deze aandoening ontstaan de huidafwijkingen in korte tijd. De plekken kunnen over het hele lichaam verspreiden.

Symptomen ACLE

Een opvallend kenmerk aan deze soort is de rode, vlindervormige uitslag op de wangen en de neus. Plekken kunnen in uren tot weken voorbijgaan en laten geen littekens achter. De huid reageert sterk op blootstelling aan de zon, maar dit gebeurt vaak pas na enkele weken. Mensen met deze vorm van CLE hebben een grotere kans om ook systemische lupus erythematodes (SLE) te ontwikkelen, waarbij ook interne organen (zoals de nieren en gewrichten) aangedaan worden.

Subacute cutane lupus erythematodes (SCLE):

Bij deze vorm zijn voornamelijk de lichaamsdelen betrokken die regelmatig aan de zon worden blootgesteld, zoals de nek, bovenrug, borst, onderarmen en handen.

Symptomen SCLE

Op de huid ontstaan rode schilferende plekken, of ringvormige plekken met een rode rand. De plekken ontstaan geleidelijk en trekken langzaam weer weg zonder littekens achter te laten.

Chronische discoïde lupus erythematodes (CDLE):

Ook bij deze vorm is voornamelijk de huid aangedaan die regelmatig aan de zon wordt blootgesteld.

Symptomen CDLE

Bij deze vorm ontstaan er schotelvormige plekken op de huid. De plekken beginnen als dikkere, ruwere plekken. Na verloop van tijd worden de plekken meestal dunner en kunnen er littekens achterblijven die juist lichter of donkerder van kleur zijn.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Een arts kan aan de plekken van de huid en beschrijving van de klachten denken aan CLE. Soms wordt er een huidbiopt genomen: er wordt dan onder verdoving een klein stukje van de huid genomen voor verder onderzoek. Daarnaast kan er ook bloedonderzoek gedaan worden om te onderzoeken of bepaalde antistoffen of ontstekingswaarden in het bloed aanwezig zijn.

Behandelmogelijkheden voor CLE

CLE is niet te genezen. De behandeling van CLE is daarom gericht op het:

  • Verbeteren van de plekken op de huid
  • Voorkomen van littekens en nieuwe huidschade.

Blootstelling zon

Omdat CLE sterk afhankelijk is van blootstelling aan de zon, is het belangrijk altijd zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (SPF 30 of SPF 50) te gebruiken en de huid zo min mogelijk bloot te stellen aan de zon. Voor de huid die al is aangetast wordt vaak een corticosteroïd crème voorgeschreven om de ontstekingsreactie te verminderen. Als dit niet voldoende werkt kan ook orale medicatie toegediend worden om de afweerreactie te onderdrukken.

Ontdek onze onderzoeken naar CLE

Het CHDR doet regelmatig onderzoek bij mensen met CLE. Omdat CLE een zeldzame aandoening is, is het belangrijk om onderzoek bij mensen met CLE zo efficiënt en goed mogelijk te doen. We kijken naar de verschillen in de huid tussen mensen met en zonder CLE. Ook onderzoeken we manieren om de ziekte bij mensen zonder CLE na te bootsen, zodat we het effect van nieuwe geneesmiddelen kunnen onderzoeken.

CHDR

Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 17:00 uur.

Meld u hieronder aan om vrijblijvend per e-mail op de hoogte gehouden te worden over onze nieuwe depressie onderzoeken:

Veelgestelde vragen over CLE

Hoe ziet CLE eruit?2024-05-30T12:43:43+00:00

De huidplekken van iemand met CLE kunnen lijken op eczeem of psoriasis. Een opvallend kenmerk van de acute vorm van CLE is een rode, vlindervormige uitslag in het gezicht (over de neus en wangen). Maar plekken kunnen ook op andere delen van het lichaam ontstaan en zien er vaak uit als rode, schilferachtige ronde plekken.

Hoe ontstaat CLE?2024-05-30T12:44:17+00:00

De oorzaak van CLE is niet bekend. CLE is een auto-immuunziekte, maar het is niet duidelijk waarom het afweersysteem zich keert tegen lichaamseigen cellen. Erfelijkheid kan hierbij een rol spelen. Daarnaast worden de klachten van CLE uitgelokt door blootstelling aan zonlicht.

Kan CLE genezen?2024-05-30T12:44:44+00:00

CLE is niet te genezen, maar klachten kunnen wel verminderd worden met medicatie. Plekken ontstaan vaak geleidelijk en zullen na enige tijd weer verdwijnen. Soms blijven er littekens achter. Omdat het afweersysteem is aangedaan, blijven er nieuwe ontstekingen ontstaan in de huid.

Wat verergert CLE?2024-05-30T12:45:12+00:00

Verschillende factoren kunnen de klachten van CLE verergeren, bijvoorbeeld stress of blootstelling aan zonlicht. Bij stress komen er stresshormonen vrij die invloed hebben op de huid. Klachten van de huid kunnen erger worden of blijven langer aanwezig. Bij blootstelling aan de zon ontstaan er meer ontstekingen in de huid op plekken die regelmatig in de zon komen. De huid is dan ook vaak het meest beschadigt op deze plekken: het gezicht, de bovenrug en onderarmen.

Is CLE te zien in het bloed?2024-05-30T12:45:37+00:00

Bij CLE kunnen antistoffen of ontstekingswaarden aanwezig zijn in het bloed. Deze waarden geven echter geen uitsluitsel of het om CLE gaat of een andere auto-immuunziekte. Daarom zal de arts altijd extra testen doen om CLE met zekerheid vast te stellen. Soms worden bloedwaarden in de gaten gehouden om te kijken of CLE niet overgaat in lupus van het hele lichaam (SLE). Er wordt dan ook gekeken naar bijvoorbeeld je rode en witte bloedcellen, de werking van je nieren en leverwaarden.

Ga naar de bovenkant