proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de effecten van een nieuw middel voor de behandeling van ziekten aan het afweersysteem. Deel B.

man 18 - 55 jaar niet roken Niet roken    
onderzoeksdagen 2 onderzoeksdagen
terug komen 8 keer terugkomen
vergoeding Vergoeding € 2.402,-

 

 

Direct aanmelden

 

Deelnemerscategorie:

 • Gezonde mannen tussen de 18 en 55 jaar
 • Niet roken tijdens het onderzoek
 • Geen medicatie gebruiken

Het onderzoek:

Het onderzoeksmiddel is een nieuw middel dat wordt ontwikkeld als onderdeel van de behandeling van een aantal chronische ontstekingsziekten en auto-immuunziekten zoals reuma. Het afweersysteem beschermt het lichaam tegen infecties. Activatie van het afweersysteem zorgt ervoor dat zogeheten NETs worden gemaakt die bijdragen aan het opruimen van deze infecties. Bij bepaalde ziekten worden teveel van deze NETs geproduceerd. Het onderzoeksmiddel kan de aanwezigheid van NETs in het lichaam mogelijk verlagen.

In deel B van dit onderzoek beoordelen we de veiligheid en werking van het middel en wordt gekeken hoe het lichaam het middel opneemt en verwerkt. Daarnaast wordt de werkzaamheid van het nieuwe onderzoeksmiddel onderzocht door middel van lipopolysaccharide (LPS) toediening. LPS kan worden omschreven als een stukje van een bacterie. Door de injectie van LPS in een bloedvat wordt het afweersysteem geactiveerd en wordt een afweerreactie opgewekt waardoor de werking van het nieuwe onderzoeksmiddel kan worden gemeten. De werking van het nieuwe middel wordt vergeleken met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’ dat er hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)

Het onderzoek:

 • 1 studieperiode van 2 nachten en 2 dagen
 • 7 terugkommomenten (duur: 2 uur)
 • Nakeuring

 • Bekijk de volledige planning voor het Afweersysteem Onderzoek. Deel B.

  Groep 2b

  Studieperiode
  di 27 sep 20.00 uur t/m
  do 29 sep 22.00 uur
  Terugkommomenten (09.00-10.30 uur)
  vr 30 sep
  za 1 okt
  wo 5 okt
  wo 12 okt
  di 18 okt
  di 25 okt
  di 8 nov
  Nakeuring
  tussen do 15 dec en vr 23 dec

  Groep 2c

  Studieperiode
  di 4 okt 20.00 uur t/m
  do 6 okt 22.00 uur
  Terugkommomenten (09.00-10.30 uur)
  vr 7 okt
  za 8 okt
  wo 12 okt
  wo 19 okt
  di 25 okt
  di 1 nov
  di 15 nov
  Nakeuring
  tussen do 22 dec en vr 30 dec

  Groep 2d

  Studieperiode
  di 11 okt 20.00 uur t/m
  do 13 okt 22.00 uur
  Terugkommomenten (09.00-10.30 uur)
  vr 14 okt
  za 15 okt
  wo 19 okt
  wo 26 okt
  di 1 nov
  di 8 nov
  di 22 nov
  Nakeuring
  tussen do 29 dec en vr 6 jan

  Groep 2e

  Studieperiode
  zo 16 okt 20.00 uur t/m
  di 18 okt 22.00 uur
  Terugkommomenten (09.00-10.30 uur)
  wo 19 okt
  do 20 okt
  ma 24 okt
  ma 31 okt
  zo 6 nov
  zo 13 nov
  zo 27 nov
  Nakeuring
  tussen di 3 jan en vr 13 jan

Bijzondere omstandigheden:

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring, de onderzoeksdagen en gedurende verblijf op het CHDR. Op overige momenten tussen de keuring en de nakeuring mag je maximaal 2 eenheden alcohol per dag drinken.
 • Niet roken: niet roken tijdens het onderzoek vanaf de keuring tot en met de nakeuring. Daarnaast is het gebruik van elektronische sigaretten of nicotinepleisters niet toegestaan.
 • Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen. Vanaf 7 dagen voorafgaand aan het onderzoek mag je maximaal 8 eenheden cafeïne-houdende producten per dag nuttigen. Het is helemaal niet toegestaan deze producten te gebruiken vanaf 24 uur voor de keuring en 24 uur voor toediening van het onderzoeksmiddel tot en met het einde van dat bezoek.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 2 weken voor de keuring tot en met het einde van het onderzoek. Maanzaad kan leiden tot een positieve drugsuitslag. Bij een positieve drugsuitslag kun je niet deelnemen aan het onderzoek.
 • Geneesmiddelen: niet toegestaan vanaf 7 dagen voor start studie tot de nakeuring. Vitamines, mineralen of andere supplementen zijn ook niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de start van het onderzoek tot de nakeuring.
 • Intensieve fysieke inspanningen: extreme fysieke inspanningen zoals marathons en triatlons zijn niet toegestaan vanaf 2 weken voor de start van het onderzoek. Intensieve fysieke inspanningen zoals hardlopen en krachttrainen zijn niet toegestaan vanaf 48 uur voor ieder bezoek (inclusief medische keuring).
 • Anticonceptie: betrouwbare vorm van anticonceptie vereist tot en met 90 dagen na het onderzoek.
 • Coronavirus: bij een deel van de bezoeken aan de onderzoeksinstelling word je getest op het coronavirus met een sneltest. Bij de keuring is dit niet nodig. Bij een verblijf met overnachting wordt deze test een en twee dagen later herhaald. 

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 2.402,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km).

Algemene informatie:

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.