proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de effecten van een nieuw middel voor de behandeling van ontstekingen.

man 18 - 55 jaar        
onderzoeksdagen 3 onderzoeksdagen
terug komen 2 keer terugkomen
vergoeding Vergoeding € 2.366,-

 

 

 

Direct aanmelden


Deelnemerscategorie:

 • Gezonde mannen tussen de 18-55 jaar
 • Geen medicatie gebruiken.
 • Met een licht huidtype (type I, II of III)

Het onderzoek:

In dit onderzoek worden de effecten van een nieuw middel tegen ontstekingsziekten onderzocht. Het doel van dit onderzoek is om het ontstekingsremmende effect van het middel in kaart te brengen. 

Om dit ontstekingsremmende effect te onderzoeken, dienen we lipopolysacharide (LPS) toe. LPS is een deel van een bacterie en geeft een kortdurende, milde ontstekingsreactie. Op dag 4 van het onderzoek wordt LPS oppervlakkig in de huid geinjecteerd wat zorgt voor een lokale huidreactie. Op dag 6 van het onderzoek wordt LPS toegediend in een bloedvat. Dit kan leiden tot griepachtige klachten. Bij meerdere studies die eerder zijn uitgevoerd bij het CHDR, is LPS veilig gebruikt om een kortdurende afweerreactie op te wekken. 

Tijdens het onderzoek zal er een huidbiopt op de onderarm worden afgenomen. Een biopt is het afnemen van een stukje weefsel. In dit geval een stukje huid van ongeveer 3 mm. Daarnaast worden er 3 blaren van 10 mm opgewerkt door een vacuumpomp op de huid te zetten.

We vergelijken de werking van dit onderzoeksmiddel met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een 'nepmiddel' dat er hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel. 

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)

Het onderzoek:

 • 1 studieperiode van 1 nacht en 1 dag
 • 1 studiedag
 • 1 studieperiode van 2 dagen en 2 nachten
 • Nakeuring

Gedurende de studie zal je op verschillende momenten, bijvoorbeeld tijdens de twee dagen tussen de eerste studieperiode en de losse studiedag, thuis een app op de telefoon gebruiken om het innemen van het onderzoeksmiddel op in te vullen. 

 • Bekijk de volledige planning voor het Ontstekingsremmer Onderzoek

  Groep 3e

  Studieperiode 1
  do 24 nov 20.00 uur t/m
  vr 25 nov 22.00 uur
  Studiedag
  ma 28 nov 08.00 - 22.00 uur

  Studieperiode 2
  di 29 nov 08.00 uur t/m
  do 1 dec 10.00 uur
  Nakeuring
  tussen di 6 dec en vr 9 dec

Bijzondere omstandigheden:

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring, 24 uur voor elke onderzoeksdag en gedurende het verblijf bij het CHDR. Op andere momenten in het onderzoek is het niet toegestaan om meer dan 2 eenheden alcohol per dag te nuttigen.
 • Roken: niet toegestaan vnaf de medische keuring tot en met het einde van het onderzoek. Het gebruik van elektronische sigaretten of nicotinepleisters is ook niet toegestaan. Daarnaast mogen vrijwilligers voorafgaand aan het onderzoek niet meer dan 6 sigaretten per dag roken. 
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 2 weken voor de keuring tot en met het einde van het onderzoek. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient daarom ook vermeden te worden, dit geldt ook voor ‘passief meeroken van cannabis’.
 • Voedingssupplementen en mineralen: niet toegestaan vanaf 7 dagen voor het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek. 
 • Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen. Vanaf 7 dagen voor de start van het onderzoek is het niet toegestaan om meer dan 8 cafeïne houdende producten per dag te nuttigen. Daarnaast is het vanaf 24 uur voor de medische keuring en 24 uur voor elk bezoek tot en met het einde van de studie niet toegestaan om cafeïne houdende producten te nuttigen.
 • Geneesmiddelen: niet toegestaan vanaf een maand voor de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek. 
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 uur voor de start van de studie tot en met het einde van het onderzoek. 
 • Anticonceptie: gebruik van een betrouwbare vorm van anticonceptie tot 3 maanden na de laatste toediening van het onderzoeksmiddel. 
 • Coronavirus: niet toegestaan om vanaf 7 dagen voor de medische keuring een SARS-CoV-2 (coronavirus) vaccin te krijgen. Daarnaast is het niet toegestaan om binnen 2 weken voor de eerste dosering met het onderzoeksmiddel een coronavirus vaccin te krijgen. Het is mogelijk dat je bij een deel van de bezoeken aan de onderzoeksinstelling wordt getest op het coronavirus met een sneltest. Bij de keuring is dit niet nodig. 

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 2.366,-.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km).

Algemene informatie:

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.