Een onderzoek naar de activiteit en concentratie van biomarkers die voorkomen bij de ziekte van Parkinson.

1 onderzoeksdag

1 terugkomdag

€ 911,-

WIJ ZOEKEN

 • Mannen en vrouwen tussen de 50 en 80 jaar
 • Met de ziekte van Parkinson
 • Met mutatie in het GBA1 gen

HET ONDERZOEK

De ziekte van Parkinson is een neurologische aandoening waarvan de oorzaak nog onbekend is. Tot op heden is er nog geen genezing mogelijk, maar de symptomen kunnen wel behandeld worden met medicatie. Een van de recente ontwikkelingen is betrokkenheid van een specifiek enzym bij mutaties in het GBA1 gen. GBA1 is een gen dat bij 5-10 % van de mensen met de ziekte van Parkinson een verandering bevat. Door deze verandering in het GBA1 gen kan een specifiek enzym bepaalde afvalstoffen in de zenuwcellen niet meer goed afbreken, wat mogelijk tot de ziekte van Parkinson leidt.

Het doel van dit onderzoek is om de activiteit van dit enzym en de concentratie van de stoffen die het enzym verwerkt te meten. Daarnaast wordt er gekeken naar de variatie van deze zogeheten biomarkers op twee verschillende dagen. De resultaten bij gezonde vrijwilligers worden vergeleken met die van Parkinsonpatiënten met en zonder mutatie in het GBA1 gen. Het verschil tussen deze groepen wordt gemeten en er wordt gekeken naar de variatie in het lichaam bij 1 persoon, gedurende de dag en over meerdere dagen. Deze gegevens zullen uiteindelijk helpen bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen tegen de ziekte van Parkinson.

Tijdens het onderzoek wordt een ruggenprik (lumbaalpunctie) gedaan om hersenvocht af te nemen rond het ruggenmerg. De ruggenprik wordt gedaan door ervaren artsen. In dit onderzoek wordt geen geneesmiddel toegediend.

PLANNING

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)

Het onderzoek:

 • 1 onderzoeksdag
 • 1 terugkombezoek
 • Telefonische afspraak

Groep 6B

Onderzoeksdag
vr 22 sep 08.00 uur t/m 15.30 uur

Terugkombezoek
vr 29 sep 08.00 uur t/m 11.00 uur

Telefonische afspraak
vr 6 okt

Groep 7

Onderzoeksdag
wo 27 sep 08.00 uur t/m 15.30 uur

Terugkombezoek
wo 4 okt 08.00 uur t/m 11.00 uur

Telefonische afspraak
wo 11 okt

Groep 8

Onderzoeksdag
do 5 okt 08.00 uur t/m 15.30 uur

Terugkombezoek
do 12 okt 08.00 uur t/m 11.00 uur

Telefonische afspraak
do 19 okt

Bijzondere omstandigheden

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring en de onderzoeksdagen. Op andere momenten tijdens het onderzoek mag u niet meer dan 2 eenheden alcohol per dag nuttigen.
 • Roken: in het CHDR-gebouw is roken (met of zonder nicotine) niet toegestaan. Als er geen metingen zijn, mag u buiten het gebouw roken.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 2 weken voor de medische keuring tot en met het einde van het onderzoek. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient daarom vanaf 3 dagen voor de medische keuring en 3 dagen voor de start van het onderzoek vermeden te worden.
 • Geneesmiddelen: het gebruik van geneesmiddelen op recept is toegestaan tijdens de studie. Geregistreerde medicijnen van de drogist zijn ook toegestaan. Kruidenpreparaten zijn niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de start van het onderzoek tot en met het laatste bezoek.
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 uur voor de medische keuring en gedurende het onderzoek.

Vergoeding

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 911,-.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,21 per km).

Algemene informatie

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is geneesmiddelenonderzoek veilig?)

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.

HEB JE NOG VRAGEN?

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

IN HET CENTRUM VAN GEZONDHEID & WELZIJN