proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar een nieuw middel voor de behandeling van atopisch eczeem

man vrouw 18 - 65 jaar vergoeding Vergoeding € 2.732,-

 
 

Deelnemerscategorie:

Voor dit onderzoek zoeken wij mannen en vrouwen tussen de 18-65 jaar met atopisch eczeem, die minder dan 10 sigaretten per dag roken. Wij zoeken vrijwilligers waarbij minimaal 8% van de lichaamsoppervlakte is aangedaan met eczeem.

Het onderzoek:

In dit onderzoek wordt de effectiviteit en veiligheid onderzocht van een nieuw middel als onderdeel van de behandeling van ziekten waarbij het immuunsysteem te sterk aan staat, zoals eczeem en chronische spontane urticaria. Het onderzoeksmiddel remt een eiwit dat een rol speelt bij de reactie van het immuunsysteem op allergenen. Het remmen van dit eiwit kan de reactie van het immuunsysteem laten afnemen. Dit is mogelijk nuttig voor het behandelen van de genoemde ziekten.
Het onderzoeksmiddel is eerder aan mensen toegediend. Bij deze deelnemers werd het onderzoeksmiddel over het algemeen goed verdragen. De werking van het onderzoeksmiddel wordt vergeleken met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’ dat er hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel. U neemt thuis dagelijks de onderzoeksmedicatie in (tabletten) en u noteert in het dagboek hoe u zich voelt en of het innemen van de medicatie goed gaat.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek is er een informatiegesprek (duur: 1 uur) en een medische keuring (duur: 1,5 uur).

Het onderzoek bestaat uit 2 perioden van elk 2 dagen en 2 nachten, 5 losse terugkommomenten (ochtend: duur 2 uur) en een nakeuring (duur: 2 uur).

Het onderzoeksmiddel (of placebo) krijgt u, tezamen met instructies voor inname, mee naar huis. Daarnaast krijgt u een dagboek mee waarin u de medicatie inname en dagelijks de hoeveelheid jeuk bijhoudt.

De startdatum gaat in overleg met de onderzoeker. De 2 perioden (overnachtingen) vinden plaats op maandag tot en met woensdag. De losse terugkommomenten vallen op een dinsdag.

Bijzondere omstandigheden:

Wij vragen de vrijwilligers om gedurende hun verblijf op het CHDR geen alcohol te nuttigen. Roken is tijdens het verblijf op het CHDR niet toegestaan. U mag gedurende de looptijd van het onderzoek geen drugs, waaronder cannabis, gebruiken. Tijdens de studie is het gebruik van andere geneesmiddelen alleen in overleg met de onderzoeker toegestaan. U mag geen andere eczeem gerelateerde medicijnen gebruiken tijdens het onderzoek behalve het middel dat door het CHDR ter beschikking gesteld wordt. 7 dagen voor de start van het onderzoek vragen wij u te starten met hydraterende crème/zalf zonder werkzame stof, deze wordt ook door het CHDR beschikbaar gesteld. Van het CHDR krijgt u ook een hormoonzalf/crème mee die u kunt aanbrengen, in overleg met de onderzoeker, mocht u veel eczeem gerelateerde klachten ondervinden ondanks gebruik van het onderzoeksmiddel. Intensieve fysieke inspanningen dienen te worden vermeden vanaf 48 uur voor de keuring en gedurende de studie. Vrijwilligers gebruiken een betrouwbare vorm van anticonceptie.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvangt u een bruto vergoeding van € 2.732,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km). De reiskosten voor het informatiegesprek worden alleen vergoed wanneer u ook de medische keuring heeft bezocht.

Algemene informatie:

Indien u langs komt voor een medische keuring vragen wij of u een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Hiervan maken wij een kopie en met deze gegevens bekijken wij of u de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.