proefpersoon nl logo

Er gaan weer
onderzoeken starten!

 

Coronanieuws

Een onderzoek naar de effecten van een bestaande eczeemcrème bij patiënten met atopisch eczeem.

man_vrouw 18 - 54 jaar vergoeding Vergoeding € 1.186,-
 
 

Deelnemerscategorie:

 • Mannen en vrouwen tussen de 18 en 54 jaar
 • Met atopisch eczeem (ook wel constitutioneel eczeem)

Het onderzoek:

Het doel van dit onderzoek is goed uit te zoeken hoe werkzaam een bestaande eczeem crème is bij patiënten met atopisch eczeem. Gladskin eczeem crème is vrij verkrijgbaar bij onder andere de drogist en apotheek als medisch hulpmiddel voor de behandeling van atopisch eczeem. Eerdere onderzoeken wijzen op een positief effect van Gladskin bij eczeem. Verder kunnen verzamelde gegevens van dit onderzoek ook gebruikt worden om meer te weten te komen over atopisch eczeem. Dit gebeurt om uiteindelijk de beste behandeling voor patiënten te vinden. De werking van Gladskin wordt vergeleken met de werking van een placebo. Een placebo is een ‘nepmiddel’ zonder werkzame stof.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring met dermatologisch onderzoek (duur: 45 minuten)

Het onderzoek bestaat uit:

 • 2 losse bezoeken (5,5 uur en 1 uur)
 • Telefonisch afspraak (0,5 uur)
 • Telefonische nakeuring

Het onderzoeksmiddel (of placebo) krijgt u, tezamen met instructies voor het aanbrengen, mee naar huis. Deze gaat u 2 weken lang 2 keer per dag op uw eczeemplekken smeren. Daarnaast krijgt u een digitaal dagboek mee (app) waarin u het aanbrengen van de crème en de hoeveelheid jeuk dagelijks bijhoudt. Tijdens het onderzoek zal er 3x een huidbiopt worden afgenomen. Een biopt is het afnemen van een stukje weefsel, in dit geval een stukje huid van ongeveer 3 mm.

Bekijk hier de planning.

Bijzondere omstandigheden:

 • Geneesmiddelen: geen eczeem gerelateerde medicijnen, anders door CHDR beschikbaar gesteld gedurende het onderzoek. Overige medicatie in overleg met de studiearts.
 • Alcohol: niet toegestaan gedurende verblijf CHDR.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 3 weken voor keuring t/m eind onderzoek.
 • Anticonceptie: zowel mannen als vrouwen een betrouwbare vorm van anticonceptie.
 • We geven een speciale douchegel mee om te gebruiken vanaf de medische keuring tot de nakeuring. Gedurende deze periode zijn eigen doucheproducten niet toegestaan.
 • Gedurende het onderzoek en vanaf 3 weken voor de start is langdurige blootstelling van de eczeemplekken aan de zon (bijv. zonnebaden en de zonnebank) verboden.
 • Coronavirus: om verspreiding van het coronavirus te beperken zijn de huisregels voor het verblijf aan het CHDR aangepast (u ontvangt uitgebreide schriftelijke informatie). Meer informatie over coronamaatregelen bij het CHDR.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvangt u een bruto vergoeding van € 1.186,00.
Reiskosten: € 0,19 per km, max 200km enkele reis. Reiskosten worden vergoed. Reiskosten voor het informatiegesprek worden alleen vergoed als de medische keuring bezocht wordt.

Algemene informatie:

Indien u langs komt voor een medische keuring vragen wij of u een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Wij maken dan een veilige kopie en dekken overbodige gegevens af zoals bijvoorbeeld uw burgerservicenummer (BSN). Met deze gegevens bekijken wij of u de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.