proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar een nieuw middel voor de behandeling van alzheimer.

man vrouw 18 - 55 jaar niet roken Niet roken 
onderzoeksdagen 4 onderzoeksdagen
terug komen 5 keer terugkomen
vergoeding Vergoeding € 2.246,-

 

 

Direct aanmelden
 

Deelnemerscategorie:

 • Gezonde mannen en vrouwen tussen de 18 en 55 jaar
 • Geen medicatie gebruiken
 • Niet roken
 • Vrouwen zijn postmenopauzaal of gesteriliseerd

Het onderzoek:

In dit onderzoek worden de effecten van een nieuw middel voor de behandeling van Alzheimer onderzocht. Alzheimer is een hersenziekte waarbij het geheugen en het denkvermogen langzaam achteruit gaan. Hierdoor kunnen dagelijkse handelingen uiteindelijk minder goed of niet meer uitgevoerd worden.

In de hersenen zijn eiwitten aanwezig, veranderingen in specifieke eiwitten verhogen het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. Het onderzoeksmiddel is ontwikkeld om een specifiek eiwit te binden en te activeren. Op deze manier kan het een bepaald soort afweercellen in de hersenen activeren. Dit heeft mogelijk een positief effect in de ziekte van Alzheimer.

De werking van het onderzoeksmiddel wordt vergeleken met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’, dat er hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel.

Vanaf groep 3 wordt er twee keer een ruggenprik (lumbaalpunctie) gedaan. We nemen dan een beetje vocht rond het ruggenmerg af. Op die manier kunnen we onder andere de concentratie van het onderzoeksmiddel in dit vocht meten. De ruggenprik wordt gedaan door ervaren artsen.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)

Het onderzoek:

 • 1 studieperiode van 4 dagen en 3 nachten
 • 4 korte bezoeken (duur: 1 uur)
 • Nakeuring

 • Bekijk de volledige planning voor het Alzheimer Onderzoek

  Groep 5a

  Studieperiode
  zo 4 dec 13.00 uur t/m
  wo 7 dec 13.00 uur
  Korte bezoeken (10.30-11.30 uur)
  do 8 dec
  za 10 dec
  di 13 dec
  di 20 dec
  Nakeuring
  di 3 jan 14:00 uur

  Groep 5b

  Studieperiode
  di 6 dec 13.00 uur t/m
  vr 9 dec 13.00 uur
  Korte bezoeken (10.30-11.30 uur)
  za 10 dec
  ma 12 dec
  do 15 dec
  do 22 dec
  Nakeuring
  do 5 jan 14:00 uur

  Groep 5c

  Studieperiode
  zo 11 dec 13.00 uur t/m
  wo 14 dec 13.00 uur
  Korte bezoeken (10.30-11.30 uur)
  do 15 dec
  za 17 dec
  di 20 dec
  di 27 dec
  Nakeuring
  di 10 jan 14:00 uur

Bijzondere omstandigheden:

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring, vanaf 24 uur voor elk bezoek en tijdens het verblijf op het CHDR. Op andere momenten in het onderzoek is het niet toegestaan om meer dan gemiddeld 2 eenheden alcohol per dag te nuttigen.
 • Roken: roken is niet toegestaan vanaf 2 weken voor de medische keuring tot en met het einde van het onderzoek. Ook is het gebruik van elektronische sigaretten en nicotinepleisters niet toegestaan.
 • Cafeïne-houdende dranken: cola, energiedrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen en zijn niet toegestaan vanaf 48 uur voor de studieperiode en tijdens de studieperiode. Op andere momenten tijdens het onderzoek mag je niet meer dan 3 kopjes cafeïne-houdende drank per dag drinken.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 2 weken voor de medische keuring tot en met het einde van het onderzoek. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient daarom tijdens het onderzoek vermeden te worden. Dit geldt ook voor het ‘passief’ meeroken van cannabis.
 • Geneesmiddelen: niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van het onderzoek.
 • Lichamelijke activiteit/sporten: vanaf 48 uur voor elk bezoek, lichamelijke activiteit zoveel mogelijk houden zoals normaal. Zware lichamelijke activiteiten zoals lange afstanden rennen, gewichtheffen of deelname aan een triatlon zijn niet toegestaan tijdens het onderzoek.
 • Anticonceptie: dubbele barrière anticonceptie vereist bij mannen tot en met 4 maanden na de laatste dosering van het onderzoek, tenzij gesteriliseerd. Vrouwen zijn postmenopauzaal of gesteriliseerd.
 • Coronavirus: bij een deel van de bezoeken aan de onderzoeksinstelling word je getest op het coronavirus met een sneltest. Bij de keuring is dit niet nodig. Bij een verblijf met overnachting wordt deze test een en twee dagen later herhaald. 

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 2.246,-.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km). 

Algemene informatie:

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.