Een onderzoek naar de biomarkers die een rol spelen bij de ziekte van Parkinson.

2 onderzoeksdagen

3 terugkomdagen

€ 1.109 - 1.448,-

WIJ ZOEKEN

 • Gezonde mannen en vrouwen tussen de 18 en 70 jaar
 • Geen medicatie gebruiken

HET ONDERZOEK

Het doel van het onderzoek is om meer informatie te krijgen over de normale schommelingen in de activiteit en concentratie van biomarkers die een rol spelen bij de ziekte van Parkinson. Biomarkers zijn specifieke stofjes in het lichaam die iets over een ziekte kunnen zeggen. 

De ziekte van Parkinson is een neurologische aandoening waarvan de oorzaak nog onbekend is. Tot op heden is er geen genezing mogelijk, maar de symptomen kunnen wel behandeld worden met medicatie. Een van de recente inzichten is betrokkenheid van het LRRK2 gen. Dit gen bevat bij 0.5-2% van de mensen met de ziekte van Parkinson een verandering. Door deze verandering stapelen bepaalde schadelijke stoffen zich op in de zenuwcellen, wat mogelijk tot de ziekte van Parkinson leidt. 

In dit onderzoek meten we de hierbij betrokken biomarkers. Hiervoor doen we op verschillende momenten bloedafnames en wordt er een ruggenprik (lumbaalpunctie) gedaan. We nemen dan een beetje vocht rond het ruggenmerg af. De ruggenprik wordt gedaan door ervaren artsen. In groep A wordt 1 ruggenprik uitgevoerd en in groep B worden 2 ruggenprikken uitgevoerd. Vrijwilligers mogen zelf kiezen of ze aan groep A of groep B willen deelnemen en je kunt je voor zowel studiegroep 1 als 2 aanmelden.

Deze informatie uit diet onderzoek kan in de nabije toekomst worden gebruikt in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. In dit onderzoek wordt geen medicatie toegediend.  

PLANNING

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)

 

Het onderzoek:

 • 1 studieperiode van 2 dagen en 1 nacht
 • 3 korte bezoeken (duur: 2 uur)
 • Telefonische nakeuring

Groep 1

Studieperiode
ma 17 jul 08.00 uur t/m
di 18 jul 10.00 uur

Terugkombezoeken
do 20 jul 08.00 uur t/m 10.00 uur
ma 24 jul 08.00 uur t/m 10.00 uur
ma 31 jul 08.00 uur t/m 10.00 uur

Telefonische nakeuring
ma 3 jul of di 4 jul

Groep 2

Studieperiode 
di 1 aug 08.00 uur t/m
wo 2 aug 10.00 uur

Terugkombezoeken
vr 4 aug 08.00 uur t/m 10.00 uur
di 8 aug 08.00 uur t/m 10.00 uur
di 15 aug 08.00 uur t/m 10.00 uur

Telefonische nakeuring
tussen ma 21 aug en wo 23 aug

Bijzondere omstandigheden

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring en vanaf 24 uur voor de onderzoeksdagen en gedurende het verblijf op het CHDR. Daarnaast mag je niet meer dan 2 glazen alcohol per dag drinken tijdens het onderzoek.
 • Roken: roken heeft een onbekende invloed op de metingen. Daarom is roken niet toegestaan op onderzoeksdagen en tijdens je verblijf op het CHDR. Als je meer dan 10 sigaretten/ sigaren per dag rookt, kun je niet aan het onderzoek meedoen.  
 • Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen en zijn niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring en 24 uur voor elke onderzoeksdag. Over het algemeen mag je niet meer dan 8 cafeïne houdende producten per dag nuttigen.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de medische keuring en vanaf 14 dagen voor de eerste onderzoeksdag en tijdens het onderzoek. Maanzaad en ‘passief meeroken van cannabis’ kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient ook vermeden te worden. 
 • Geneesmiddelen en voedingssupplementen: niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de eerste onderzoeksdag en tijdens het onderzoek.
 • Anticonceptie: voor vrouwen is een betrouwbare vorm van anticonceptie vereist.

Vergoeding

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 1109,- (Groep A) of € 1448,- (Groep B)
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,21 per km).

Algemene informatie

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is geneesmiddelenonderzoek veilig?)

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.

HEB JE NOG VRAGEN?

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

IN HET CENTRUM VAN GEZONDHEID & WELZIJN