Een onderzoek naar de veiligheid en effecten van een nieuw middel voor de behandeling van de ziekte van Parkinson. Deel B.

17 onderzoeksdagen

3 terugkomdagen

€ 5.901,-

WIJ ZOEKEN

 • Gezonde mannen tussen de 18-55 jaar
 • Niet roken
 • Geen medicatie gebruiken

HET ONDERZOEK

Het doel van het onderzoek is om de veiligheid en effecten van een nieuw middel voor de behandeling de ziekte van Parkinson te onderzoeken.

De ziekte van Parkinson is een neurologische ziekte zonder een bekende oorzaak of genezing. Momenteel kunnen patiënten met de ziekte van Parkinson alleen hun symptomen laten behandelen. Een van de recente inzichten is het verband tussen het LRRK2 gen en de ziekte van Parkinson. Dit is een gen dat bij sommige de mensen met de ziekte van Parkinson een verandering (een mutatie) bevat, waardoor het LRRK-2 eiwit niet goed functioneert. Hierdoor kunnen afvalmoleculen zich opstapelen, wat kan leiden tot schade in de zenuwcellen en dit kan uiteindelijk de ziekte van Parkinson veroorzaken. De verwachting is dat het onderzoeksmiddel helpt bij het afbreken van LRRK2 en daarmee de opeenstapeling en schade binnen de zenuwcellen zal voorkomen.

Gedurende het onderzoek wordt twee keer een ruggenprik (lumbaalpunctie) uitgevoerd. Er wordt dan een beetje vocht rond het ruggenmerg afgenomen. Op die manier kunnen wij de concentratie van het onderzoeksmiddel in dit vocht meten. De ruggenprik wordt gedaan door ervaren artsen.

We vergelijken de werking van het onderzoeksmiddel met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’.

PLANNING

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)

 

Het onderzoek:

 • 1 studieperiode van 17 dagen en 16 nachten
 • 2 korte bezoeken
 • Nakeuring

Groep 1a

Onderzoeksperiode 
ma 5 aug 9.00 uur t/m
wo 21 aug 10.00 uur

Korte bezoeken
do 22 aug 11.00 uur
ma 26 aug 11.00 uur

Nakeuring
ma 2 sep 11.00 uur

Groep 1b

Onderzoeksperiode 
ma 12 aug 9.00 uur t/m
wo 28 aug 10.00 uur

Korte bezoeken
do 29 aug 11.00 uur
ma 2 sep 11.00 uur

Nakeuring
ma 9 sep 11.00 uur

Groep 1c

Onderzoeksperiode 
wo 14 aug 9.00 uur t/m
vr 30 aug 10.00 uur

Korte bezoeken
za 31 aug 14.00 uur
wo 4 sep 11.00 uur

Nakeuring
wo 11 sep 11.00 uur

Bijzondere omstandigheden

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 48 uur voor de medische keuring en vanaf 48 uur voor de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek.
 • Niet roken: roken heeft een bekende invloed op de metingen. Hierdoor kunnen rokers niet mee doen aan het onderzoek.
 • Grapefruit(sap), pomelos, sterfruit(sap) en Sevilla sinaasappel(sap): je mag deze producten niet eten of drinken vanaf 7 dagen voor de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 2 weken voor de medische keuring tot en met het einde van het onderzoek.
 • Geneesmiddelen: niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek.
 • Voedingssupplementen (incl. kruidensupplementen en vitamines): niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek.
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 uur voor de medische keuring, vanaf 48 uur voor elke onderzoeksdag tot en met het einde van je verblijf bij het CHDR en vanaf 48 uur voor de nakeuring.
 • Zonbescherming: je dient zonnebrand te gebruiken en overmatige blootstelling aan de zon vermijden tijdens de deelname aan het onderzoek tot 7 dagen na de laatste dosering van het onderzoeksmiddel.
 • Anticonceptie: betrouwbare vorm vereist gedurende het onderzoek tot en met 120 dagen na de laatste dosering. Ook mag je geen sperma doneren tot en met 120 dagen na de laatste dosering. Onder betrouwbare vorm verstaan we dubbele barrière anticonceptie (combinatie van een mannelijk of vrouwelijk condoom met diafragma of cervixkapje), geheelonthouding, of sterilisatie.

Vergoeding

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 5.901,-.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,23 per km, max. 300 km per enkele reis).

Algemene informatie

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is geneesmiddelenonderzoek veilig?)

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.

HEB JE NOG VRAGEN?

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

IN HET CENTRUM VAN GEZONDHEID & WELZIJN