proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de effecten van een nieuw middel bij patiënten met essentiële tremor.

man 18 - 75 jaar    
onderzoeksdagen 10x 2 onderzoeksdagen
terug komen 4 keer terugkomen
vergoeding Vergoeding € 5.113,-

 


Wilt u weten of u in aanmerking komt voor deelname aan dit onderzoek? Vul dan onze vragenlijst in. Als u in aanmerking komt, nemen we zo snel mogelijk contact met u op.

Start vragenlijst


Deelnemerscategorie:

   • Mannen en vrouwen met essentiële tremor
   • Tussen de 18 en 75 jaar

Het onderzoek:

Essentiële tremor (ET) is een ziekte waarbij patiënten last hebben van tremoren (trillen) bij het aanspannen van de spieren. De tremoren treden voornamelijk op in de armen, maar kunnenook in de benen, het hoofd of de stem optreden. De medicijnen die nu gebruikt worden voor de behandeling van ET veroorzaken vaak bijwerkingen en/of hebben onvoldoende effect. Andere behandelingen, zoals een operatie, zijn effectiever maar ook ingrijpend en vormen een groter risico voor de patiënt. Het onderzoeksmiddel is een nieuw middel en in dit onderzoek wordt gekeken of het middel effectief is voor de behandeling van ET. Het middel blokkeert de werking van specifieke calciumkanalen in de hersenen waarvan gedacht wordt dat zij een rol spelen in de afwijkende hersenactiviteit die bij ET wordt gezien. De effecten van het middel worden vergeleken met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’ dat er precies hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

   • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
   • Medische keuring (duur: 1 uur)
   • CNS training + video-opname van uw tremor (duur: 2 uur)
   • Oogheelkundig onderzoek in het Oogziekenhuis Rotterdam (duur: 45 min)

Het onderzoek bestaat uit:

   • 10 studieperioden van 2 dagen en 1 nacht
   • Dagelijks thuis medicatie innemen gedurende ca. 8 weken
   • Oogheelkundig onderzoek in het Oogziekenhuis Rotterdam (duur: 45 min)
   • Nakeuring

 • Bekijk de volledige planning voor het Essentiële Tremor Onderzoek

  Groep 12

  Studieperioden

  do 11 nov t/m vr 12 nov
  do 18 nov t/m vr 19 nov
  do 25 nov t/m vr 26 nov
  do 2 dec t/m vr 3 dec
  do 9 dec t/m vr 10 dec
  do 23 dec t/m vr 24 dec
  do 30 dec t/m vr 31 dec
  do 6 jan t/m vr 7 jan
  do 13 jan t/m vr 14 jan
  do 20 jan t/m vr 21 jan

  Nakeuring
  do 3 feb

  Groep 13

  Studieperioden

  ma 6 dec t/m di 7 dec
  ma 13 dec t/m di 14 dec
  ma 20 dec t/m di 21 dec
  ma 27 dec t/m di 28 dec
  ma 3 jan t/m di 4 jan
  ma 17 jan t/m di 18 jan
  ma 24 jan t/m di 25 jan
  ma 31 jan t/m di 1 feb
  ma 7 feb t/m di 8 feb
  ma 14 feb t/m di 15 feb

  Nakeuring
  ma 28 feb

  Groep 14

  Studieperioden

  wo 29 dec t/m do 30 dec
  wo 5 jan t/m do 6 jan
  wo 12 jan t/m do 13 jan
  wo 19 jan t/m do 20 jan
  wo 26 jan t/m do 27 jan
  wo 9 feb t/m do 10 feb
  wo 16 feb t/m do 17 feb
  wo 23 feb t/m do 24 feb
  wo 2 mrt t/m do 3 mrt
  wo 9 mrt t/m do 10 mrt

  Nakeuring
  wo 23 mrt

Bijzondere omstandigheden:

   • Alcohol: wij verzoeken u vanaf 12 uur voor de medische keuring, de eerste onderzoeksdag en tijdens verblijf op het CHDR geen alcohol te drinken.Tijdens het onderzoek mag u gemiddeld niet meer dan 2 glazen alcohol per dag drinken.
   • Roken: tijdens uw verblijf op het CHDR is het niet mogelijk om te roken of nicotinehoudende producten te gebruiken (inclusief e-sigaretten en nicotinepleisters). Tijdens het onderzoek mag u tot 10 sigaretten per dag roken. Indien u meer dan 10 sigaretten per dag rookt en u zou willen minderen, dan kunnen wij samen met u bespreken hoe u dat kunt doen.
   • Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen. Daarom vragen wij u niet meer dan 800mg (gelijk aan 8 koppen koffie) per dag van deze producten eten of drinken. Op dagen dat er tremormetingen worden gedaan, verzoeken wij u deze producten niet te eten of drinken omdat dit effect kan hebben op uw tremor.
   • Grapefruit(sap), bitter lemon en tonic: deze producten kunnen effect hebben op de werking van het onderzoeksmiddel. Daarom verzoeken wij u deze producten niet te eten of drinken vanaf 7 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met de laatste dag van de toediening van het onderzoeksmiddel.
   • Nuchter: Wij verzoeken u om op alle onderzoeksdagen nuchter te zijn. Dat betekent vanaf 4 uur van tevoren niet eten of drinken, behalve wat water.
   • Drugs: wij verzoeken u vanaf 3 weken voor de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek geen drugs te gebruiken. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient daarom ook vermeden te worden.
   • Geneesmiddelen: in overleg met de studie-arts.
   • Anticonceptie: tot 90 dagen na de laatste toediening van het onderzoeksmiddel is een betrouwbare vorm van anticonceptie vereist.
   • Coronavirus: bBij uw bezoeken aan de onderzoeksinstelling wordt u getest op het coronavirus met een sneltest. Bij een verblijf met overnachting wordt deze test een dag later herhaald (en indien u langer moet verblijven in het CHDR ook twee dagen later). Om verspreiding van het coronavirus te beperken zijn de huisregels voor het verblijf aan het CHDR aangepast (u ontvangt uitgebreide schriftelijke informatie). Meer informatie over coronamaatregelen bij het CHDR.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvangt u een bruto vergoeding van € 5.113,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis).

Algemene informatie:

Indien u langs komt voor een medische keuring vragen wij of u een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Wij maken dan een veilige kopie en dekken overbodige gegevens af zoals bijvoorbeeld uw burgerservicenummer (BSN). Met deze gegevens bekijken wij of u de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek (zie: is meedoen veilig?)

Start vragenlijst

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.