proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de effecten van een nieuw middel voor de behandeling van psoriasis. Deel A.

man vrouw Vanaf 18 jaar    
onderzoeksdagen 7 onderzoeksdagen
terug komen 5 keer terugkomen
vergoeding

Vergoeding € 2.202,-

 

 

 

 Direct aanmelden

Deelnemerscategorie:

 • Mannen en vrouwen vanaf 18 jaar
 • Met de diagnose plaque psoriasis (ook wel psoriasis vulgaris)

Het onderzoek:

In dit onderzoek bestuderen wij de effecten van een nieuw middel voor de behandeling van psoriasis. Psoriasis is een ziekte die wordt gekenmerkt door een overactief afweersysteem. Dit zorgt voor de kenmerkende rode schilferige plekken op de huid.

Een al geregistreerd middel voor de behandeling van psoriasis wordt momenteel toegediend in de vorm van een pil. Echter veroorzaakt dit middel vaak bijwerkingen. In dit onderzoek bekijken we de veiligheid en werkzaamheid van dit middel als het wordt toegediend via een vloeistof op de huid. Doordat het onderzoeksmiddel direct op de aangedane huid wordt aangebracht en niet eerst in de bloedsomloop terecht komt, zouden bijwerkingen van het middel voorkomen kunnen worden.

Tijdens het onderzoek wordt op verschillende manieren bekeken wat het effect is van het middel op de aangedane huid. Dit wordt gedaan met behulp van verschillende camera’s en andere apparatuur, die bijvoorbeeld warmte en de verschillende huidlagen in kaart kunnen brengen. Ook wordt er twee keer een huidbiopt afgenomen. Een biopt is het afnemen van een stukje weefsel, in dit geval een stukje psoriasis huid en een stukje gezonde huid van maximaal 3 mm.

De werking van het onderzoeksmiddel wordt vergeleken met een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’ die er hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel. Het onderzoeksmiddel wordt onderzocht op een plek aangedaan met psoriasis en een plek zonder psoriasis.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring inclusief dermatologisch onderzoek (duur: 1 uur)

Het onderzoek:

 • 7 onderzoeksdagen (duur: 8 uur)
 • 4 bezoeken (duur: 3x 2 uur en 1x 1 uur)
 • Nakeuring (duur: 1 uur)

Het onderzoeksmiddel (of placebo) krijgt u, tezamen met instructies voor het aanbrengen mee naar huis. Deze gaat u 4 weken lang 2x per dag aanbrengen op een uitgekozen psoriasisplek. Daarnaast krijgt u een digitaal dagboek mee (app) waarin u het aanbrengen van het onderzoeksmiddel en de hoeveelheid jeuk dagelijks bijhoudt.

 • Bekijk de volledige planning voor het Psoriasis Onderzoek

  Groep 1

  Onderzoeksdagen
  (van 08.00 tot 16.00 uur)
  ma 25 jul
  di 26 jul
  wo 27 jul
  do 28 jul
  vr 29 jul
  za 30 jul
  zo 31 jul

   

  Korte bezoeken
  ma 1 aug
  ma 8 aug
  ma 15 aug
  ma 22 aug

   

  Nakeuring 
  ma 29 aug

Bijzondere omstandigheden:

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring en onderzoeksdagen en gedurende het verblijf op het CHDR.
 • Roken: niet meer dan 6 sigaretten per dag. In het CHDR-gebouw is roken niet toegestaan. Als er geen metingen zijn, mag u buiten het gebouw roken. Rookgewoontes mogen niet veranderd worden vanaf 4 weken voor de studie tot het eind van het onderzoek.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 3 weken voor de keuring tot en met het einde van het onderzoek. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient daarom ook vermeden te worden.
 • Geneesmiddelen: het gebruik van eigen psoriasis medicatie is tijdens het onderzoek niet toegestaan, behalve een hydraterende crème/zalf zonder werkzame stof. Het gebruik van andere geneesmiddelen gaat in overleg met de onderzoeker.
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring en de onderzoeksdagen.
 • UV-straling: blootstelling van de huid aan hoge doses UV-straling (zonnebaden, zonnebank) is niet toegestaan vanaf 3 weken voor start onderzoek. Behandelplekken moeten bedekt worden in de zon.
 • Anticonceptie: vrijwilligers gebruiken een betrouwbare vorm van anticonceptie vanaf de start van het onderzoek tot 90 dagen na de laatste inname van het onderzoeksmiddel.
 • Coronavirus: bij de onderzoeksinstelling wordt u getest op het coronavirus met een sneltest. Bij de keuring is dit niet nodig. Om verspreiding van het coronavirus te beperken zijn de huisregels voor het verblijf aan het CHDR aangepast (u ontvangt uitgebreide schriftelijke informatie). Meer informatie over coronamaatregelen bij het CHDR.
 • We vragen u geen coronavaccinatie te nemen 14 dagen voor de medische keuring en 14 dagen voor start van het onderzoek tot het eind van de studie.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvangt u een bruto vergoeding van € 2.202,- .
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km). 

Algemene informatie:

Indien u langs komt voor een medische keuring vragen wij of u een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of u de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.