HET ONDERZOEK
Het doel van het onderzoek is om beter te begrijpen hoe afweercellen in de huid en het bloed een rol spelen bij bepaalde huidaandoeningen. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat deze afweercellen een rol spelen in ontstekingsprocessen van de huid. Bij mensen met atopisch eczeem, hidradenitis suppurativa, palmoplantaire pustulosis, psoriasis, systemische sclerose en artritis psoriatica kunnen specifieke afweercellen in verhoogde mate aanwezig zijn.
Dit deel van het onderzoek richt zich op het in kaart brengen van deze afweercellen en hoe vaak ze aanwezig zijn bij mensen met bovenstaande huidaandoeningen. Om dit te onderzoeken worden er huid- en bloedmonsters afgenomen zonder toediening van medicatie. Tijdens het onderzoek worden er 2-3 huidbiopten afgenomen. Een biopt is het afnemen van een stukje weefsel, in dit geval een stukje huid ter grootte van ongeveer 4 mm. De huid zal hiervoor plaatselijk worden verdoofd. Door middel van ‘tape strippen’ wordt de bovenste huidlaag gedeeltelijk verwijderd. Hierbij wordt speciaal plakband herhaaldelijk op de huid aangebracht en losgetrokken. Dit is over het algemeen pijnloos, al kunnen sommige mensen lichte irritatie of roodheid ervaren. Ook worden er digitale 2D- en 3D-foto’s gemaakt van de huid. De 3D-beelden brengen onder andere de roodheid en pigmentatie van de huid in kaart, evenals de grootte van aanwezige huidafwijkingen en littekens. Door deze technieken te combineren, kunnen we beter inzicht krijgen van de afweercellen in de huid.
De resultaten van dit deel van het onderzoek zullen vergeleken worden met de resultaten van het onderzoek met gezonde vrijwilligers. Op deze manier kunnen we de huidveranderingen en de rol van afweercellen bij het ontstaan en voortbestaan van verschillende huidaandoeningen beter begrijpen.
ONDERZOEKSOPZET
Voorafgaand aan het onderzoek:
- Informatiefilmpje + dermatologisch onderzoek (duur: 1 uur)
Het onderzoek:
- 2-3 onderzoeksdagen (duur: 3 uur)
- De derde onderzoeksdag is optioneel en kan plaatsvinden wanneer uw ziekte opvlamt
De planning gaat in overleg met u en de studie-arts.
Bijzondere omstandigheden
- Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor ieder bezoek en tijdens het verblijf op het CHDR.
- Roken: niet toegestaan tijdens het verblijf op het CHDR. Dit geldt ook voor het gebruik van elektronische sigaretten of producten die nicotine bevatten.
- Geneesmiddelen: niet toegestaan tijdens het onderzoek.
- Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 uur voor ieder bezoek aan het CHDR.
- Blootstelling aan hoge doses UV-straling (zonnebaden, zonnebank): niet toegestaan vanaf 3 weken voor de eerste onderzoeksdag tot en met de laatste onderzoeksdag. Behandelplekken moeten bedekt worden in de zon.
- Anticonceptie: Geen restricties.
Vergoeding
Voor deelname aan dit onderzoek ontvangt u een bruto vergoeding van € 1.153,-.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,23 per km).
Algemene informatie
Indien u langs komt voor een medische keuring vragen wij of u een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of u de afgelopen 3 maanden heeft meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is geneesmiddelenonderzoek veilig?)
Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.
HEEFT U NOG VRAGEN?
Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.
Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.