Ludiek experiment tussen CHDR en LIFF onderzoekt hartslagreacties bij filmkijkers

Leiden, 2 november – Het Centre for Human Drug Research (CHDR) en het Leiden International Film Festival (LIFF) slaan de handen ineen voor een opmerkelijk onderzoek: LIFF Laboratory. Zaterdag 4 november konden bezoekers genieten van films op het festival, terwijl hun hartslag op de proef werd gesteld.

De experimentele filmvertoningen op 4 november 2023 in het LIFF Laboratory boden een unieke ervaring waarbij cultuur, vermaak en wetenschap samenkomen. Bezoekers konden zich tijdens dit experiment onderdompelen in een gevarieerde selectie films, terwijl hun hartslag werd geanalyseerd. Door te onderzoeken hoe verschillende filmgenres de hartslag beïnvloeden, probeert CHDR aan de bezoekers uit te leggen hoe dit komt.

Vasileios Exadaktylos (Manager Trial@home) bij CHDR, legt uit: “We proberen uit te leggen wat er precies met je hartslag gebeurt als je schrikt of hard moet lachen tijdens het kijken van een film. Door de gegevens van de hartslagmeters te combineren met de filmgebeurtenissen, krijgen we inzicht in de emotionele reacties van het publiek op verschillende genres.”

Een luchtige blik op geneesmiddelenonderzoek
Met dit experiment wil het CHDR op een toegankelijke en vermakelijker manier het belang van hun wetenschappelijke werk te benadrukken. “Dit experiment is niet alleen een boeiende blik op hoe films emoties oproepen, maar ook een luchtige manier om meer aandacht te vragen voor het belang van geneesmiddelenonderzoek”, benadrukt Herbert Anholts, Brand Manager Clinical operations bij het CHDR.

Hoe ging het onderzoek precies in zijn werk?
Tijdens dit experiment werd de hartslag van 20 mannen en vrouwen in verschillende leeftijdscategorieën geregistreerd tijdens het bekijken van vier verschillende films. De deelnemers droegen speciale horloges die de hartslag registreren. Tijdens elke film noteerden de onderzoekers de tijdstippen waarop intense emoties optreden. Vervolgens werden deze gegevens vergeleken met de hartslagregistraties, waardoor grafieken ontstaan die een dieper inzicht verschaffen in hoe films het menselijk hart in beroering kunnen brengen.

MEER NIEUWS & BLOGS

  • QSPainRelief patiëntenevenement bij CHDR

    Leiden, 8 december 2023 - Op woensdag 6 december vond het QSPainRelief patiënten evenement plaats in het Auditorium ...

  • ZDF op bezoek om onze collega Pauline te volgen

    Afgelopen week was er (weer) aandacht voor onze collega Pauline Nettesheim. Deze keer kwam de nationale tv zender ...

  • CHDR en Stichting Parki organiseren Parkinson symposium

    Afgelopen 30 augustus organiseerde het CHDR in samenwerking met Stichting Parki een Parkinson symposium. Stichting Parki zet zich ...

IN HET CENTRUM VAN VOORUITGANG