Wat gebeurt er als ik tijdens het onderzoek besluit te stoppen?

Deelname aan geneesmiddelenonderzoek is altijd vrijwillig. Als deelnemer heb je het recht om te allen tijde je deelname aan medisch onderzoek te beëindigen. Als je besluit te stoppen met het geneesmiddelenonderzoek, dan zijn er een paar zaken om rekening mee te houden. Zo kun je bijvoorbeeld nog medische begeleiding nodig hebben. In dit blog ontdek je waar je allemaal aan moet denken.
Samenvatting
- Recht om te stoppen: Je kunt altijd stoppen met deelname aan een medisch onderzoek.
- Handleiding bij stoppen: Als je stopt, moet je de studiearts of projectleider informeren, de gevolgen voor je vergoeding bespreken en mogelijk medische nazorg ondergaan.
- Veilige beëindiging: Het kan zijn dat een medische controle vereist is voordat je definitief stopt. Dit is om je gezondheid te waarborgen.
- Gevolgen voor vergoeding: Vroegtijdig stoppen kan de hoogte van je vergoeding beïnvloeden, dit is afhankelijk van de tijd die je hebt besteed aan het onderzoek.
- Regels bij stoppen: Hoewel je altijd kunt stoppen, verzoeken we je wel om de regels te volgen, zoals het informeren van de projectleider en mogelijk een medische controle te ondergaan na afloop van je deelname.
Inhoudsopgave
- Mag ik altijd stoppen met deelname?
- Welke stappen moet ik nemen als ik wil stoppen?
- Wat zijn de gevolgen van vroegtijdig stoppen?
- Veelgestelde vragen
Mag ik altijd stoppen met deelname aan een medisch onderzoek?
Ja, je mag te allen tijde stoppen met een medisch onderzoek, ongeacht het moment. Een deelname is vrijwillig en je hoeft geen reden op te geven om te stoppen. Bij deelname teken je een ‘informed consent’, hiermee geef je aan dat je goed geïnformeerd bent. Dit document heeft geen juridische verplichtingen, waardoor je zonder zorgen kan tekenen. Als je stopt, informeer dan de studiearts of projectleider, zodat zij weten dat je niet meer meedoet aan het onderzoek.
Welke stappen moet ik nemen als ik wil stoppen?
Er zijn een paar stappen die je moet ondernemen als je wilt stoppen met het medische onderzoek. Hieronder staan de stappen voor je uitgeschreven:
- Informeer de studiearts of projectleider: Geef zo snel mogelijk aan dat je wilt stoppen, zodat je gezondheid gecontroleerd kan worden en de vervolgstappen uitgelegd kunnen worden.
- Bespreek de gevolgen: Informeer naar de gevolgen voor je vergoeding en vraag of er medische nazorg vereist is.
- Volg de richtlijnen voor een veilige beëindiging: In sommige gevallen is een medische controle nodig voordat je definitief stopt. De projectleider zal je zorgvuldig ondersteunen, zodat je op een veilige manier kunt stoppen met het onderzoek.
- Blijf alert op eventuele bijwerkingen: Geef eventuele klachten na deelname door, ook als je al gestopt bent, zodat je de juiste zorg kunt ontvangen.
Wat zijn de mogelijke gevolgen van vroegtijdig stoppen?
Vroegtijdig stoppen met een onderzoek kan verschillende gevolgen met zich meebrengen. Ten eerste kan vroegtijdig stoppen invloed hebben op de vergoeding die je ontvangt. Dit zal afhangen van de duur van je deelname. Daarnaast kan vroegtijdig stoppen invloed hebben op de wetenschappelijke resultaten van het onderzoek. Door vroegtijdig te stoppen geeft jouw deelname een onvolledig beeld van de werking van het medicijn.
Heeft stoppen invloed op mijn vergoeding?
De vergoedingen voor een geneesmiddelenonderzoek worden opgesteld op basis van de tijd die het kost om deel te nemen aan een onderzoek en de hoeveelheid metingen die uitgevoerd worden. Door het vroegtijdig beëindigen van medische testen, besteed je minder tijd aan medisch onderzoek en zal je vergoeding ook lager uitvallen.
Wat heeft dit voor invloed op het onderzoek?
Als deelnemer hoef je je geen zorgen te maken over de impact van stoppen op het onderzoek. Je mag op elk moment stoppen. Dit kan echter gevolgen hebben voor de onderzoekers, zoals onvolledige gegevens doordat het onderzoekstraject niet is afgerond. In sommige gevallen moeten er nieuwe proefpersonen geworven worden, wat de afronding van het onderzoek kan vertragen.
Conclusie
Je deelname aan een geneesmiddelenonderzoek is altijd vrijwillig, en je mag op elk moment stoppen. Wel is het belangrijk om de projectleider te informeren en eventuele medische controles te ondergaan voor een veilige beëindiging. Vroegtijdig stoppen kan invloed hebben op je vergoeding en de onderzoeksresultaten, doordat er mogelijk onvolledige data ontstaat. Volg daarom de richtlijnen bij het stopzetten en neem bij vragen contact op met ons.
Veelgestelde vragen over vroegtijdig stoppen
Kan ik stoppen zonder dat ik een reden hoef te geven?
Ja, je deelname aan een geneesmiddelenonderzoek is volledig vrijwillig. Je bent niet verplicht om een reden aan ons door te geven.
Wat gebeurt er met mijn gegevens als ik stop met mijn deelname?
Wij bewaren jouw persoonsgegevens voor zolang we ze nodig hebben voor het doel waarvoor we ze verwerken. De bewaartermijn kan per doel verschillen. Meer informatie hierover vind je in ons privacy statement of de schriftelijke informatie die je van ons hebt ontvangen voor deelname. Heb je vragen over jouw gegevens? Neem dan contact op met onze Functionaris Gegevensbescherming.
Kan ik opnieuw meedoen aan een ander onderzoek als ik eerder ben gestopt?
Ja, je mag maximaal vier keer per jaar deelnemen aan een onderzoek. Tussen de toedieningen van medicatie van twee verschillende onderzoeken moet minstens 90 dagen zitten, hoewel voor sommige onderzoeken een langere wachttijd geldt.