Een onderzoek naar het effect van virtual reality op pijn in combinatie met een bestaand middel.

2 onderzoeksdagen

Geen terugkomdagen

€ 822,-

WIJ ZOEKEN

 • Gezonde mannen tussen de 18 en 35 jaar
 • Niet roken
 • Geen medicatie gebruiken
 • Huidtype I t/m IV

HET ONDERZOEK

In dit onderzoek wordt gekeken wat het effect is van een virtuele omgeving, die wordt bekeken met een VR bril, op deelnemers die een pijnprikkel krijgen en tegelijkertijd een kalmerend middel krijgen toegediend.

Onderzoek met Virtual Reality bril
We weten dat pijn bijvoorbeeld minder vervelend kan worden als patiënten worden afgeleid, maar dit is nog moeilijk te meten. Het is ook onduidelijk of pijn bijvoorbeeld erger wordt ervaren als er juist geen afleiding is. Met de Virtual Reality bril laten we verschillende beelden zien waarmee de pijn mogelijk anders wordt ervaren. Daarnaast meten we hoe de pijnervaring verandert bij het toedienen van een kalmerend medicijn. Dit is een bestaand middel dat rustgevend werkt.

Het onderzoek geeft ons meer informatie over hoe mensen pijn ervaren en kan helpen om nieuwe behandelmethoden voor het verlichten van pijn te onderzoeken. We vergelijken de werking van het bestaande middel met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof: een ‘nepmiddel’.

PLANNING

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)
 • Paincart training (duur: 1 uur)
 • Emotie herkenning training (duur: 0.5 uur)

 

Het onderzoek:

 • 2 onderzoeksdagen
 • Telefonische nakeuring

Groep 9

Onderzoeksdag 1
di 31 okt 08.00 uur t/m 18:30 uur

Onderzoeksdag 2
di 7 nov 08.00 uur t/m 18.30 uur

Telefonische nakeuring
di 14 nov

Groep 10

Onderzoeksdag 1
do 2 nov 08.00 uur t/m 18.30 uur

Onderzoeksdag 2
do 9 nov 08.00 uur t/m 18.30 uur

Telefonische nakeuring
do 16 nov

Groep 11

Onderzoeksdag 1
wo 8 nov 08.00 uur t/m 18:30 uur

Onderzoeksdag 2
wo 15 nov 08.00 uur t/m 18:30 uur

Telefonische nakeuring
wo 22 nov

Groep 12

Onderzoeksdag 1
vr 10 nov 08.00 uur t/m 18.30 uur

Onderzoeksdag 2
vr 17 nov 08.00 uur t/m 18.30 uur

Telefonische nakeuring
vr 24 nov

Bijzondere omstandigheden

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring en de eerste onderzoeksdag. Gedurende het verblijf bij het CHDR is alcohol niet toegestaan. Op andere momenten in het onderzoek mag je niet meer dan 2 eenheden alcohol per dag nuttigen.
 • Roken: roken is niet toegestaan vanaf 90 dagen voor de medische keuring tot en met het einde van de laatste onderzoeksdag. Daarnaast zijn nicotine-houdende producten zoals e-sigaretten en nicotinepleisters niet toegestaan.
 • Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen en zijn niet toegestaan vanaf 24 uur voor de keuring en 24 uur voor elk verblijf op het CHDR. Vanaf 7 dagen voor de eerste onderzoeksdag is het niet toegestaan meer dan 8 eenheden per dag te nuttigen.
 • Grapefruit(sap), bitter lemon en tonic: je mag deze producten niet eten of drinken vanaf 3 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met de nakeuring.
 • Drugs: het gebruik van ‘drugs’ zoals cannabis kan de metingen beïnvloeden. Daarom is het gebruik van drugs niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de keuring tot en met het einde van de studie. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient ook vermeden te worden vanaf 3 dagen voor de medische keuring en vanaf 3 dagen voor de eerste onderzoeksdag, dit geldt ook voor het ‘passief’ meeroken van cannabis.
 • Geneesmiddelen: geneesmiddelen gebruik is niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de eerste onderzoeksdag en gedurende de onderzoeksperiode. Voedingssupplementen zijn niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van het onderzoek.
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 uur voor de medische keuring en vanaf 48 uur voor de onderzoeksdagen tot het einde van het onderzoek.
 • Vervoer: je mag tot 72 uur na toediening van het onderzoeksmiddel niet deelnemen aan het verkeer (autorijden of fietsen).

Vergoeding

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 822,-.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,23 per km, max. 300 km per enkele reis).

Algemene informatie

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is geneesmiddelenonderzoek veilig?)

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.

HEB JE NOG VRAGEN?

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

IN HET CENTRUM VAN GEZONDHEID & WELZIJN