Een onderzoek naar een nieuw middel voor de behandeling van Alzheimer.

2 onderzoeksdagen

15 terugkomdagen

€ 4.525,-

Dit onderzoek is afgerond, aanmelden is niet meer mogelijk.

WIJ ZOEKEN

  • Gezonde mannen en vrouwen vanaf 55 jaar
  • Vrouwen zijn postmenopauzaal of gesteriliseerd
  • Geen medicatie gebruiken

HET ONDERZOEK

In dit onderzoek wordt een nieuw middel onderzocht voor de behandeling van neurocognitieve stoornissen. We spreken van een neurocognitieve stoornis als er een verandering in de hersenen optreedt, waardoor het denkvermogen achteruitgaat. Dit omvat onder andere geheugenverlies, verwardheid en dementie.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende ziekte die dementie veroorzaakt. De bloed-hersenbarrière is een belangrijke structuur rondom de hersenen. Deze barrière beschermt de hersenen tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Er wordt gedacht dat dit bescherming biedt tegen verschillende hersenziektes zoals de ziekte van Alzheimer. Bij patiënten met de ziekte van Alzheimer is de bloed-hersenbarrière vaak zwakker dan bij gezonde mensen.

Het onderzoeksmiddel is mogelijk in staat om de bloed-hersenbarrière te versterken en zo de cognitieve functies te verbeteren. In dit onderzoek wordt de veiligheid van het middel onderzocht. We onderzoeken dit door bijvoorbeeld verschillende hersenfunctietesten op de computer uit te voeren. Ook wordt er tijdens het onderzoek twee keer een ruggenprik (lumbaalpunctie) gedaan, om het hersenvocht af te nemen rond het ruggenmerg. Op die manier kunnen we de concentratie van het onderzoeksmiddel in dit vocht meten. De ruggenprik wordt gedaan door ervaren artsen. Daarnaast zal er twee keer een MRI-scan van uw hersenen gemaakt worden.

Het onderzoeksmiddel wordt vergeleken met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’ dat er hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel.

IN HET CENTRUM VAN GEZONDHEID & WELZIJN