Een onderzoek naar de effecten van twee bestaande middelen op de behandeling van chronische pijn.

12 onderzoeksdagen

1 terugkomdag

€ 5.455,-

WIJ ZOEKEN

 • Gezonde mannen en vrouwen tussen de 18 en 65 jaar
 • Niet roken
 • Geen medicatie gebruiken
 • Huidtype I, II of III

HET ONDERZOEK

In dit onderzoek bestuderen we de effecten van twee bestaande middelen voor de behandeling van chronische pijn. Momenteel wordt er voor hevige pijn bij patiënten vaak sterke pijnstillers voorgeschreven. Deze pijnstillers hebben echter veel bijwerkingen en zijn verslavend. Dit kan bij patiënten, die voor hun pijnbehandeling langer deze medicijnen moeten gebruiken, tot veel problemen leiden.

Door een combinatie van een opioïde en niet-opioïde pijnstiller te gebruiken, kan er mogelijk een versterkte pijnstillende werking optreden. Mogelijk is er dan ook een lagere dosering van de opioïde nodig, waardoor er minder kans is op bijwerkingen en verslaving.

De onderzoeksmiddelen in dit onderzoek zijn twee bestaande en veelgebruikte middelen voor de behandeling van chronische pijn. Het doel van dit onderzoek is om uit te zoeken wat de effecten zijn van de twee middelen los van elkaar en wanneer ze in combinatie gebruikt worden. Zo wordt onder andere het pijnstillende effect gemeten door verschillende pijntesten uit te voeren die verschillende types pijn nabootsen. De werking van deze middelen wordt vergeleken met een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’.

PLANNING

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)
 • 2 trainingen (duur: 2 uur)

 

Bovenstaande afspraken zullen verdeeld worden over 2 dagen.

 

Het onderzoek:

 • 4 studieperioden van 3 dagen en 2 nachten
 • Nakeuring

Groep 3

Studieperiode 1
do 28 dec 19.00 uur t/m
za 30 dec 13.00 uur

Studieperiode 2
do 4 jan 19.00 uur t/m
za 6 jan 13.00 uur

Studieperiode 3
do 11 jan 19.00 uur t/m
za 13 jan 13.00 uur

Studieperiode 4
do 18 jan 19.00 uur t/m
za 20 jan 13.00 uur

 

Nakeuring
vr 2 feb 14.00 uur

Groep 4

Studieperiode 1
zo 7 jan 19.00 uur t/m
di 9 jan 13.00 uur

Studieperiode 2
zo 14 jan 19.00 uur t/m
di 16 jan 13.00 uur

Studieperiode 3
zo 21 jan 19.00 uur t/m
di 23 jan 13.00 uur

Studieperiode 4
zo 28 jan 19.00 uur t/m
di 30 jan 13.00 uur

Nakeuring
ma 12 feb 14.00 uur

Bijzondere omstandigheden

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring, 24 uur voor elk bezoek en 24 uur voor de nakeuring. Het drinken van alcohol is niet toegestaan gedurende het verblijf bij het CHDR. Op overige momenten tussen de keuring en het einde van het onderzoek mag je maximaal 2 eenheden alcohol per dag drinken.
 • Roken: roken is niet toegestaan vanaf 3 maanden voor de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van het onderzoek.
 • Drugs: ‘drugs’ waaronder cannabis hebben invloed op de metingen. Je mag daarom geen drugs gebruiken vanaf 14 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van de studie. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag, dit geldt ook voor ‘passief meeroken van cannabis’. Bij een positieve uitslag kun je niet meedoen aan het onderzoek.
 • Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen en zijn niet toegestaan vanaf 24 uur voor ieder bezoek aan het CHDR
 • Geneesmiddelen: niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de start van de eerste onderzoeksperiode tot en met het einde van het onderzoek.
 • Voedingssupplementen (incl. vitaminen, mineralen en kruidensupplemeten): niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de start van de eerste onderzoeksperiode tot en met het einde van het onderzoek.
 • Grapefruit(sap), Sevilla sinaasappel (sap), bitter lemon en tonic: deze producten hebben invloed op de metingen. Je mag deze producten dus niet eten of drinken vanaf 3 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot je vertrek uit het CHDR.
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 uur voor de medische keuring, iedere onderzoeksperiode en de nakeuring.
 • Anticonceptie: een betrouwbare vorm van anticonceptie is vereist tijdens het onderzoek tot 180 dagen na laatste toediening van de studiemedicatie behalve als u steriel bent of meer dan 12 maanden in de overgang bent.
 • Rijvaardigheid: de onderzoeksmiddelen hebben invloed op de rijvaardigheid. Daarom mag je tot 2 dagen na de inname van de onderzoeksmiddelen van elke periode geen voertuigen besturen.

Vergoeding

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 5.455,-.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,21 per km met max. 300 km per enkele reis).

Algemene informatie

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is geneesmiddelenonderzoek veilig?)

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.

HEB JE NOG VRAGEN?

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

IN HET CENTRUM VAN GEZONDHEID & WELZIJN