Een onderzoek naar de effecten van trillingen op de uitstroming van hersenvocht.

2 onderzoeksdagen

1 terugkomdag

€ 1.462,-

WIJ ZOEKEN

 • Gezonde mannen en vrouwen tussen de 18 en 50 jaar
 • Geen medicatie gebruiken

HET ONDERZOEK

In dit onderzoek onderzoeken wij hoe de uitstroming van het hersenvocht verandert onder invloed van snelle trillingen op de borstkas door middel van een trilvest.

Hersenvocht, wat aanwezig is rondom de hersenen en het ruggenmerg, wordt door het lichaam continu omgezet en ververst. Het omzetten houdt in dat het vanuit de ruimte rondom de hersenen en het ruggenmerg naar de lymfe stroomt, om uiteindelijk in het bloed terecht te komen. Het begrijpen van dit proces is belangrijk voor onderzoek naar aandoeningen waarbij dit proces verstoord is, zoals de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer. Ook is het begrijpen van dit proces belangrijk voor onderzoek naar geneesmiddelen die werken via hersenvocht.

Er zijn meerdere factoren van invloed op de uitstroming van hersenvocht. Eén van deze belangrijke factoren zijn trillingen in het lichaam. Trillingen kunnen meer of minder aanwezig zijn onder invloed van onder andere ademhalingssnelheid, hartslag en lichaamsbeweging. Een manier om de invloed van deze factor onder gecontroleerde omstandigheden te kunnen onderzoeken, is door middel van een trilvest. Een trilvest veroorzaakt snelle trillingen van de borstkas, dit versnelt mogelijk de uitstroming van hersenvocht.

Trilvesten zijn oorspronkelijk ontwikkeld om het ophoesten van slijm makkelijker te maken voor mensen met een luchtwegaandoening. Ze worden door dokters voorgeschreven en zijn veilig voor gebruik. In dit onderzoek wordt geen nieuw onderzoeksmiddel onderzocht.

Tijdens het onderzoek wordt er twee keer een ruggenprik (lumbaalpunctie) uitgevoerd. Bij deze ruggenprik nemen we een beetje hersenvocht rond het ruggenmerg af. Dit hersenvocht wordt onderzocht om de invloed van de trillingen van het trilvest op de uitstroming van het hersenvocht te onderzoeken. De ruggenprik wordt gedaan door ervaren artsen.

PLANNING

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)

 

Het onderzoek:

 • 1 studieperiode van 2 dagen en 1 nacht
 • Nakeuring

Groep 19

Studieperiode
ma 7 aug 14.00 uur t/m
di 8 aug 18.00 uur

Nakeuring
di 15 aug
09:00 uur t/m 10:00 uur

Bijzondere omstandigheden

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor elk bezoek aan het CHDR en tijdens het verblijf op het CHDR.
 • Roken: roken heeft een onbekende invloed op de metingen. Als je meer dan 10 sigaretten per dag rookt, mag je niet meedoen aan het onderzoek. Roken is helemaal niet toegestaan vanaf 24 uur voorafgaand aan en tijdens uw verblijf op het CHDR. Ook is het gebruik van elektronische sigaretten en nicotinepleisters niet toegestaan tijdens die periode.
 • Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen en zijn niet toegestaan vanaf 24 uur voor de keuring en 24 uur voor de eerste onderzoeksdag tot het einde van uw verblijf op het CHDR.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 2 weken voor de keuring en vanaf 3 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van het onderzoek. Maanzaad en passief meeroken van cannabis kan leiden tot een positieve uitslag en dient daarom ook vermeden te worden.
 • Geneesmiddelen: niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de start van het onderzoek tot en met de nakeuring.
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 uur voor de medische keuring en de start van het onderzoek tot en met de nakeuring.
 • Anticonceptie: vrouwen gebruiken een betrouwbare vorm van anticonceptie tijdens het onderzoek.

Vergoeding

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 1.462,-.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,21 per km).

Algemene informatie

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is geneesmiddelenonderzoek veilig?)

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.

HEB JE NOG VRAGEN?

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

IN HET CENTRUM VAN GEZONDHEID & WELZIJN