Een onderzoek naar de effecten van een nieuw middel voor de behandeling van longziekten.

4 onderzoeksdagen

2 terugkomdagen

€ 1.693,-

WIJ ZOEKEN

 • Gezonde mannen tussen de 18 - 45 jaar
 • Geen medicatie gebruiken

HET ONDERZOEK

In dit onderzoek worden de effecten van een nieuw middel als onderdeel voor de behandeling van longziekten onderzocht. PF-ILD (progressief fibroserende interstitiële longziekten) is een grote groep van meer dan 200 longziekten waarbij de ontwikkeling van littekenweefsel in de longen leidt tot een steeds verdere verslechtering van de functie van de longen. Patiënten met deze ziekten hebben last van benauwdheid, vermoeidheid en hoesten. Aanhoudende symptomen kunnen uiteindelijk leiden tot het overlijden van de patiënt.

Een van de meest vervelende klachten voor deze patiënten is het hoesten. Het hoesten leidt tot schade aan het longweefsel. Het herstellen van deze schade leidt tot de ontwikkeling van littekens waardoor de patiënt verder achteruitgaat. Huidige behandelingen richten zich op het vertragen van de achteruitgang van de longfunctie en op het verlichten van de klachten. Het onderzoeksmiddel is ontwikkeld om het hoesten te voorkomen, dit verlicht de klachten en zorgt mogelijk ook voor een minder snelle progressie van de ziekte.

De werking van het onderzoeksmiddel wordt vergeleken met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’ dat hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel. Bij dit onderzoek worden de groepen random ingedeeld voor inname van het placebo of het onderzoeksmiddel.

PLANNING

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)

 

Het onderzoek:

 • 1 studieperiode van 4 dagen en 3 nachten
 • Terugkombezoek (duur: 2 uur)
 • Nakeuring

groep 10a

Studieperiode
di 30 mei 18.00 uur t/m
vr 2 jun 12.00 uur

Terugkombezoek
za 3 jun 08.30 uur t/m 09.30 uur

Nakeuring
vr 9 jun

groep 10b

Studieperiode
do 1 jun 18.00 uur t/m
zo 4 jun 12.00 uur

Terugkombezoek
ma 5 jun 08.30 uur t/m 09.30 uur

Nakeuring
vr 9 jun

groep 10c

Studieperiode
zo 4 jun 18.00 uur t/m
wo 7 jun 12.00 uur

Terugkombezoek
do 8 jun 08.30 uur t/m 09.30 uur

Nakeuring
vr 9 jun

Bijzondere omstandigheden

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de start van het onderzoek tot en met het terugkombezoek.
 • Roken: roken heeft een bekende invloed op de metingen. Als je meer dan 10 sigaretten per dag rookt, mag je niet meedoen aan het onderzoek. Roken is helemaal niet toegestaan tijdens het verblijf op het CHDR. Ook is het gebruik van elektronische sigaretten en nicotinepleisters niet toegestaan.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de medische keuring tot en met de nakeuring. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient daarom tijdens het onderzoek vermeden te worden. Dit geldt ook voor het ‘passief meeroken van cannabis.
 • Geneesmiddelen: niet toegestaan vanaf 30 dagen voor de start van de eerste studiedag tot en met het einde van het onderzoek.
 • Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen. Deze producten mag je niet eten of drinken vanaf 4 uur voor inname van het onderzoeksmiddel tot 4 uur na inname.
 • Grapefruit(sap), Sevilla sinaasappel(sap) en producten die St. Jans kruid bevatten hebben invloed op de metingen. Je mag deze producten dus niet eten of drinken vanaf 7 dagen voor de inname van het onderzoeksmiddel tot en met het terugkombezoek.
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 4 dagen voor de medische keuring en de studiedagen tot en met de nakeuring
 • UV-straling: Directe blootstelling aan zonlicht of een bezoek aan de zonnebank moet vermeden worden vanaf de eerste studiedag tot en met de nakeuring.
 • Anticonceptie: een dubbele barrière van anticonceptie is vereist tijdens het onderzoek tot 30 dagen na het laatste bezoek.

Vergoeding

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 1.693,-.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,21 per km).

Algemene informatie

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is geneesmiddelenonderzoek veilig?)

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.

HEB JE NOG VRAGEN?

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

IN HET CENTRUM VAN GEZONDHEID & WELZIJN