Een onderzoek naar de effecten van een nieuw middel voor de behandeling van longziekten gemeten door het oproepen van een huidreactie.

4 onderzoeksdagen

2 terugkomdagen

€ 1.923,-

Dit onderzoek is afgerond, aanmelden is niet meer mogelijk.

WIJ ZOEKEN

  • Gezonde mannen tussen de 18 en 45 jaar
  • Geen medicatie gebruiken

HET ONDERZOEK

In dit onderzoek worden de effecten van een nieuw middel als onderdeel voor de behandeling van longziekten onderzocht. PF-ILD (progressief fibroserende interstitiële longziekten) is een grote groep van meer dan 200 longziekten waarbij de ontwikkeling van littekenweefsel in de longen leidt tot een steeds verdere verslechtering van de functie van de longen. Een van de meest vervelende klachten voor deze patiënten is het hoesten. Het hoesten leidt tot schade aan het longweefsel. Huidige behandelingen richten zich op het vertragen van de verslechtering van de longfunctie en op het verlichten van de klachten. Het onderzoeksmiddel is ontwikkeld om het hoesten te voorkomen, dit verlicht de klachten en zorgt mogelijk ook voor een minder snelle progressie van de ziekte.

Het effect van het onderzoeksmiddel zal gemeten worden door middel van mosterdolie huidtest. Mosterdolie is een stof die van nature in knoflook, mosterd en wasabi (mierikswortel) zit. Mosterdolie is in eerdere onderzoeken aangebracht op de huid van mensen en bleek daarbij veilig en verdraagbaar te zijn. Als mosterdolie op de huid gesmeerd wordt ontstaat er een korte ontstekingsreactie. Dit leidt tot roodheid en toegenomen gevoeligheid voor pijn. Door mosterdolie op de huid te smeren en vervolgens voor en na de inname van het onderzoeksmiddel de roodheid van de huid te meten met een speciale camera kan het werkingsmechanisme worden getest.

De werking van het onderzoeksmiddel wordt vergeleken met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’ dat hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel. Bij dit onderzoek worden de groepen random ingedeeld voor inname van het placebo of het onderzoeksmiddel.

IN HET CENTRUM VAN GEZONDHEID & WELZIJN