Een onderzoek naar de effecten van een nieuw middel voor de behandeling van hersenaandoeningen. Deel A.

4 onderzoeksdagen

1 terugkomdag

€ 1.166,-

WIJ ZOEKEN

 • Gezonde mannen en vrouwen tussen de 18 en 55 jaar
 • Geen medicatie gebruiken

HET ONDERZOEK

In dit onderzoek beoordelen wij de effecten van een nieuw middel voor de behandeling vanchronische hersenaandoeningen, zoals amyotrofische laterale sclerose (ALS), de ziekte vanAlzheimer en multiple sclerose (MS). Deze aandoeningen komen steeds vaker voor en er zijn op dit moment weinig effectieve behandelingen om hersenaandoeningen te voorkomen of genezen. Bij bijna alle chronische hersenaandoeningen is er sprake van ontsteking van de hersenen. Deze ontsteking ontstaat vaak door activatie van het afweersysteem en dit kan in sommige gevallen de hersenen beschadigen. Bepaalde hersencellen, ook wel microgliacellen genoemd, spelen een rol bij het activeren van het afweersysteem in de hersenen. Het onderzoeksmiddel kan mogelijk de werking van de microgliacellen blokkeren, waardoor er geen ontsteking optreedt in de hersenen.

Wij vergelijken de werking van het onderzoeksmiddel met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof: een ‘nepmiddel’.

PLANNING

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)

 

Het onderzoek:

 • 1 studieperiode van 4 dagen en 3 nachten
 • Nakeuring

Groep 6b

Studieperiode 
wo 28 feb 17.00 uur t/m
za 2 mrt 10.00 uur
Nakeuring
do 7 mrt 13.30 uur

Bijzondere omstandigheden

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring, 24 uur voor elke onderzoeksdag en gedurende uw verblijf bij het CHDR.
 • Niet roken: roken heeft een onbekende invloed op de metingen. Als je meer dan 10 sigaretten per dag rookt, kan je niet meedoen aan het onderzoek. Roken is helemaal niet toegestaan tijdens uw verblijf bij het CHDR. Ook is het gebruik van elektronische sigaretten en nicotinepleisters niet toegestaan tijdens deze periode.
 • Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen en zijn niet toegestaan vanaf 24 uur voor elke onderzoeksdag tot en met het einde van je verblijf bij het CHDR. Verder is het vanaf 30 dagen voor de start van het onderzoek niet toegestaan deze producten meer dan 8 keer per dag te nuttigen.
 • Grapefruit(sap), Sevilla sinaasappel(sap), bitter lemon en tonic: je mag deze producten niet eten of drinken vanaf 3 dagen voor elke onderzoeksdag tot en met het einde van je verblijf bij het CHDR.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de medische keuring tot en met het einde van het onderzoek. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient ook vermeden te worden vanaf 3 dagen voor de medische keuring en vanaf 3 dagen voor de eerste onderzoeksdag, dit geldt ook voor ‘passief meeroken van cannabis’.
 • Geneesmiddelen: niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de start van het onderzoek tot het einde van het onderzoek.
 • Voedingssupplementen (vitaminen, mineralen, plantaardige of dieet-supplementen): niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de start van het onderzoek tot het einde van het onderzoek.
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 uur voor de medische keuring, vanaf 48 uur voor elke onderzoeksdag tot en met het einde van je verblijf bij het CHDR en vanaf 48 uur voor de nakeuring.
 • Anticonceptie voor vrouwen: betrouwbare vorm vereist gedurende het onderzoek tot en met 180 dagen na de laatste toediening van het onderzoeksmiddel. Onder betrouwbare vorm verstaan we spiraal, de pil, dubbele barrière anticonceptie (combinatie van een mannelijk of vrouwelijk condoom met diafragma of cervixkapje), geheelonthouding, sterilisatie of postmenopauzaal.
 • Anticonceptie voor mannen: betrouwbare vorm vereist gedurende het onderzoek tot en met 90 dagen na de laatste toediening van het onderzoeksmiddel. Onder betrouwbare vorm verstaan we condoom, sterilisatie of geheelonthouding.

Vergoeding

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 1.166,-.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,23 per km, max. 300 km per enkele reis).

Algemene informatie

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is geneesmiddelenonderzoek veilig?)

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.

HEB JE NOG VRAGEN?

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

IN HET CENTRUM VAN GEZONDHEID & WELZIJN