Een onderzoek naar de effecten van een bestaand middel voor de behandeling van leukemie.

3 onderzoeksdagen

1 terugkomdag

€ 1.426,-

WIJ ZOEKEN

 • Gezonde mannen en vrouwen tussen de 18-45 jaar
 • Geen medicatie gebruiken

HET ONDERZOEK

In dit onderzoek worden de effecten van verschillende doses van een bestaand middel op de immuuncellen in het bloed en het beenmerg van gezonde vrijwilligers beoordeeld. Het onderzoeksmiddel is een medicijn dat al jaren vooral gebruikt wordt bij de behandeling van een type leukemie en een type maagkanker. Het werkt door het blokkeren van bepaalde signalen in kankercellen waardoor deze niet kunnen groeien. Hoewel de effectiviteit van dit middel al is bewezen, is het nog niet volledig duidelijk hoe de dosering van het medicijn invloed heeft op de effectiviteit ervan. Door dit goed in kaart te brengen, kunnen we in toekomstige studies nieuwe geneesmiddelen beter beoordelen.

Gedurende het onderzoek wordt er tweemaal een beenmergpunctie uitgevoerd. Bij zo’n punctie worden beenmergcellen afgenomen door met een holle naald de beenmergholte (bekken boven de bil) aan te prikken. De beenmergpunctie wordt in ziekenhuizen vaak uitgevoerd en de procedure gebeurt onder plaatselijke verdoving. De beenmergpunctie wordt gedaan door ervaren artsen.

PLANNING

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)
 • Bloedafname (duur: 30 min)

 

Het onderzoek:

 • 1 onderzoeksdag
 • 1 studieperiode van 2 dagen en 1 nacht
 • Nakeuring

Groep 4

Mogelijke bloedafname
do 29 feb 09.00-10.00 uur


Onderzoeksdag
di 5 mrt 08.00 – 12.00 uur

Studieperiode
ma 11 mrt 08.00 uur t/m
di 12 mrt 09.00 uur

Nakeuring
ma 18 mrt 13.30 – 15.30 uur

Bijzondere omstandigheden

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor elk bezoek aan en gedurende het verblijf bij het CHDR. Daarnaast mag je niet meer dan gemiddeld 2 eenheden alcohol per dag nuttigen tijdens het onderzoek.
 • Roken: niet toegestaan vanaf de medische keuring tot en met de nakeuring. Ook is het gebruik van elektronische sigaretten en nicotinepleisters niet toegestaan.
 • Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen en zijn niet toegestaan gedurende je verblijf bij het CHDR. Vanaf 7 dagen voor de start van het onderzoek tot het einde van het onderzoek mag je niet meer dan 8 eenheden cafeïne–houdende producten per dag nuttigen.
 • Grapefruit(sap), Sevilla sinaasappel(sap), bitter lemon en tonic: je mag deze producten niet eten of drinken vanaf 7 dagen voor de start van het onderzoek tot het einde van het onderzoek.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 2 weken voor de medische keuring tot en met de nakeuring. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag, dit geldt ook voor ‘passief meeroken van cannabis’. Bij een positieve uitslag kunt u niet meedoen aan het onderzoek.
 • Geneesmiddelen: niet toegestaan vanaf 2 weken voor de start van het onderzoek tot het einde van het onderzoek.
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 uur voor elk bezoek.
 • Anticonceptie: vrouwen gebruiken een betrouwbare vorm anticonceptie tot 15 dagen na toediening van het onderzoeksmiddel. Onder betrouwbare vorm verstaan we spiraal, de pil, dubbele barrière anticonceptie (combinatie van een mannelijk of vrouwelijk condoom met diafragma of cervixkapje), geheelonthouding, postmenopauzaal of sterilisatie.

Vergoeding

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 1.426,-.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,23 per km, max. 300 km per enkele reis).

Algemene informatie

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is geneesmiddelenonderzoek veilig?)

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.

HEB JE NOG VRAGEN?

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

IN HET CENTRUM VAN GEZONDHEID & WELZIJN