Wat is neuropathische pijn (zenuwpijn)?
Neuropathische pijn wordt ook wel zenuwpijn genoemd, omdat het ontstaat door beschadigingen in het zenuwstelsel (bijvoorbeeld in de hersenen of in de zenuwen zelf). Er ontstaan pijnprikkels die geen aanleiding hebben of geen beschermende of waarschuwende functie hebben. Deze pijn kan altijd aanwezig zijn, of in spontane aanvallen komen. Neuropathische pijn komt vaak voor in één helft van het lichaam. De pijn is bijna altijd chronisch en kan maanden tot jaren aanhouden en soms nooit meer weggaan.
Wat zijn de oorzaken van neuropathische pijn?
Chronische neuropathische pijn kan verschillende oorzaken hebben. Het ontstaat door schade aan de zenuwen. Deze schade kan op verschillende manier ontstaan omdat:
- Een zenuw klem zit;
- Een zenuw kapot is gegaan door letsel aan het lichaam.
Er kan één specifieke zenuw beschadigd zijn, maar ook een bundel van meerdere zenuwen. Soms is de oorzaak van neuropathische pijn moeilijk of niet te achterhalen.
Welke verschillende soorten van neuropathische pijn zijn er?
Er zijn verschillende soorten neuropathische pijn, afhankelijk van de plek waar de zenuwen zijn beschadigd.
Neuropathische pijn van het centrale zenuwstelsel
Centrale neuropathische pijn ontstaat door schade in het centrale zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel zijn de hersenen en het ruggenmerg. Deze soort zenuwpijn kan ontstaan door een hersenziekte zoals Multiple Sclerose (MS), een hersenbloeding of een dwarslaesie na een ongeluk waarbij het ruggenmerg is beschadigd.
Neuropathische pijn van het perifere zenuwstelsel
Bij perifere neuropathische pijn is er schade in de zenuwen die door het lichaam lopen, bijvoorbeeld naar de armen en benen. Een van de meest voorkomende oorzaken van perifere zenuwpijn is diabetes. Dit wordt diabetische neuropathie genoemd. Maar perifere zenuwpijn kan ook ontstaan door:
- Andere stofwisselingziektes
- Een infectie
- Letsel na een ongeluk.
Wat zijn de symptomen van zenuwpijn?
Zenuwpijn kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen ervaren pijn zonder dat er een duidelijke pijnprikkel is. Het kan ook voorkomen dat er pijn wordt gevoeld van een prikkel die normaal gesproken juist géén pijn hoort te doen, bijvoorbeeld het gevoel van kleding op de huid (dit wordt allodynie genoemd).
Of pijnlijke prikkels worden als abnormaal pijnlijk ervaren zoals een heftigere reactie dan normaal op een speldenprikje. Dit wordt hyperalgesie genoemd. Ook kunnen er in delen van het lichaam spontane pijnscheuten ontstaan of pijnlijke sensaties die lijken op elektrische schokken of tintelingen.
Behandeling van neuropathische pijn
Neuropathische pijn is moeilijk te behandelen en reageert vaak niet goed op normale pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen. Alle pijnstillende middelen zijn alleen gericht op het verlichten van de pijn, maar kunnen niet de beschadigde zenuwen herstellen.
Soms worden medicijnen voorgeschreven die de overprikkeling van zenuwen of de hersenen verminderen. Dit kunnen medicijnen zijn die ook voor epilepsie of depressie worden gebruikt. Om de kwaliteit van het dagelijks leven te verbeteren worden er daarnaast vaak behandelingen bij de psycholoog of fysiotherapeut gestart.
Ontdek onze onderzoeken naar neuropathische pijn
Bij het CHDR doen we onderzoek naar de pijnstillende effecten van medicinale cannabisolie bij mensen met neuropathische pijn. Uit eerder onderzoek is gebleken dat medicinale cannabis helpt bij sommige, maar lang niet alle mensen met zenuwpijn. Als we weten waar dit verschil zit, kunnen we mensen met zenuwpijn mogelijk gerichter behandelen. Kijk hieronder voor meer informatie over ons onderzoek.
Zie je geen openstaand onderzoek, maar zou je wel graag aan toekomstige onderzoeken naar neuropathische pijn mee willen doen? Doe dan een vrijblijvende aanmelding. We nemen dan contact met je op zodra er weer een onderzoek over neuropathische pijn op de planning staat.
-
PatiëntenNEUROPATHISCHE PIJNEen onderzoek naar de effecten van een bestaand pijnstillend middel op chronische neuropathische pijn.
- Vanaf 18 jaar
- 5 onderzoeksdagen
- Geen terugkommomenten
- € 0