Epilepsie onderzoek2024-09-30T06:57:35+00:00

Onderzoek naar epilepsie bij het CHDR

Ongeveer 200.000 mensen in Nederland hebben epilepsie. Hoe een epileptische aanval eruit ziet verschilt per persoon. Het is daarom erg lastig om een goede persoonlijke behandeling te vinden. Mensen met epilepsie moeten vaak levenslang medicatie gebruiken, omdat epilepsie nog niet te genezen is. Bij het CHDR doen we regelmatig onderzoek naar nieuwe medicijnen voor epilepsie, maar ook naar nieuwe diagnostische hulpmiddelen die kunnen helpen bij het instellen van persoonlijke medicatie.

Meteen naar: 

Onderzoek naar epilepsie bij het CHDR

Ongeveer 200.000 mensen in Nederland hebben epilepsie. Hoe een epileptische aanval eruit ziet verschilt per persoon. Het is daarom erg lastig om een goede persoonlijke behandeling te vinden. Mensen met epilepsie moeten vaak levenslang medicatie gebruiken, omdat epilepsie nog niet te genezen is. Bij het CHDR doen we regelmatig onderzoek naar nieuwe medicijnen voor epilepsie, maar ook naar nieuwe diagnostische hulpmiddelen die kunnen helpen bij het instellen van persoonlijke medicatie.

Meteen naar: 

Wat is epilepsie?

Epilepsie is een aandoening aan de hersenen, waarbij epileptische aanvallen optreden. Deze aanvallen ontstaan door een verstoring in de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen – een soort kortsluiting waardoor de controle over het lichaam wordt verloren. Er wordt pas van epilepsie gesproken als iemand meerdere spontane aanvallen heeft gehad. Epilepsie kan aangeboren zijn, of later in het leven optreden.

Hoe ziet een epileptische aanval eruit?

Hoe een aanval eruitziet verschilt per persoon.

  • De ene persoon raakt bewusteloos waardoor hij of zij valt, en vertoont schokken door het lichaam.
  • Een ander is juist plotseling afwezig, staart voor zich uit of is niet aanspreekbaar.

Aanvallen duren over het algemeen kort, waarna de patiënt weer langzaam bij bewustzijn komt. Als aanvallen langer dan 5 minuten duren, of de ene aanval overgaat in de volgende aanval zonder dat daarbij het bewustzijn terugkomt, wordt dit status epilepticus genoemd. Er kan een zuurstoftekort ontstaan waardoor hersenbeschadiging kan optreden. Deze aanval moet gestopt worden met noodmedicatie.

Wat zijn de oorzaken van epilepsie?

Epilepsie heeft geen duidelijke oorzaak. Het kan optreden na hersenbeschadiging of een erfelijke oorzaak hebben. Een aanval kan worden uitgelokt door verschillende dingen:

  • Alcohol & drugsgebruik
  • Slaaptekort
  • Stress
  • Lichtflitsen

Is epilepsie te genezen?

De epilepsie zelf kan niet genezen worden, waardoor patiënten vaak hun leven lang medicatie moeten gebruiken. Daarnaast wordt 30% van epilepsiepatiënten niet volledig aanvalsvrij met medicatie. Dit noemen we farmaco-resistentie. Het is daarom belangrijk dat er doorlopend onderzoek wordt gedaan naar nieuwe medicijnen voor deze aandoening. Daarnaast is het ook belangrijk om de diagnostiek te verbeteren, om patiënten met mogelijke epilepsie zo snel mogelijk te kunnen instellen op de juiste medicatie en doseringen.

Is Epilepsie goed te behandelen?

Ongeveer 200.000 mensen in Nederland hebben epilepsie. Omdat de aanvallen per patiënt zo verschillend kunnen zijn, is het vaak aan het begin lastig om een goed behandelregime te vinden. Vaak worden combinaties van medicijnen gebruikt. Als een patiënt goed is ingesteld op zijn of haar medicatie, kunnen aanvallen vaak goed onderdrukt worden.

TMS als diagnostisch hulpmiddel

Bij het CHDR wordt er regelmatig onderzoek gedaan naar Transcraniële Magnetische Stimulatie (TMS) als diagnostisch hulpmiddel bij epilepsie (en andere aandoeningen). TMS is een magnetische stimulatie van de hersenen. Er wordt een elektromagneet vlak bij het hoofd gehouden. De elektromagneet geeft korte, ongevaarlijke magnetische pulsen af, waarmee de hersenactiviteit wordt gestimuleerd. Als deze pulsen worden gegeven in het deel van het hersengebied dat de beweging van de hand aanstuurt, veroorzaken deze een korte beweging.

TMS in combinatie met EEG  en EMG

Door middel van elektrodes te plakken op de hand, kan de reactie in de handspier gemeten worden (elektromyografie; EMG). Ook kan het effect op de hersenen gemeten worden door middel van een hersenfilmpje (elektro-encefalogram; EEG) te maken, met een cap met elektrodes op het hoofd. Zo kan de prikkelbaarheid van de hersenen gemeten worden. TMS gekoppeld met EEG en EMG kan mogelijk gebruikt worden als indicatie of medicatie effect heeft op de prikkelbaarheid van de hersenen. Zo kan gekeken worden of medicatie het gewenste effect heeft.

Epilepsie onderzoek naar nieuwe medicijnen en behandelingen

Het CHDR vindt het belangrijk dat er voor elke individuele patiënt een passende behandeling gevonden wordt. Daarom doen we regelmatig medisch onderzoek naar epilepsie, nieuwe medicijnen of TMS. Hieronder vindt u een overzicht van de lopende onderzoeken bij epilepsie.

Zijn er op dit moment geen lopende onderzoeken over epilepsie? Meldt u dan vrijblijvend aan via ons aanmeldformulier.

CHDR

Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 17:00 uur.

Meld u hieronder aan om vrijblijvend per e-mail op de hoogte gehouden te worden over onze nieuwe Epilepsie onderzoeken:

Veelgestelde vragen over epilepsie

Wat zie je op een EEG bij epilepsie?2023-11-28T14:13:36+00:00

Met een EEG worden elektrische signalen in de hersenen gemeten. Bij een epileptische aanval zijn deze signalen verstoord: er is verhoogde hersenactiviteit. Op de EEG zijn pieken in activiteit te zien. Soms is de hersenactiviteit van iemand met epilepsie ook licht verhoogd buiten de epileptische aanvallen om.

Wat kan een epileptische aanval uitlokken?2023-11-28T14:14:17+00:00

Een aanval kan worden uitgelokt door verschillende dingen, bijvoorbeeld door stress, slaaptekort, (overmatig) alcohol- of drugsgebruik of hormonale veranderingen. Ongeveer 5% van epilepsie patiënten is gevoelig voor lichtflitsen. Bij hen kan een aanval uitgelokt worden door lichtflitsen, snelle wisselingen in kleur of door streeppatronen.

Is epilepsie te genezen?2023-11-28T14:15:09+00:00

Epilepsie is niet te genezen. Mensen met epilepsie moeten vaak levenslang medicatie gebruiken om epileptische aanvallen te onderdrukken of voorkomen. Helaas wordt 30% van mensen met epilepsie met medicatie niet volledig aanvalsvrij. Sommige vormen van epilepsie komen alleen voor bij kinderen. Hierdoor kan het zijn dat iemand over epilepsie heen groeit.

Kan ik een epileptische aanval krijgen door TMS?2023-11-28T14:15:58+00:00

Met TMS wordt een elektromagneet gebruikt om de hersenactiviteit te stimuleren. De magneet geeft korte, ongevaarlijke, magnetische pulsen aan de hersenen. In zeer zeldzame gevallen kan TMS een epileptische aanval uitlokken.

Ga naar de bovenkant