proefpersoon nl logo

Veelgestelde vragen over medicijnen testen

 • Wat voor soort onderzoek doen jullie?

  Medicijnen worden uitgebreid getest voordat ze op de markt komen. De eerste onderzoeken vinden plaats in het laboratorium, daarna testen onderzoekers de medicijnen op dieren. Als het geneesmiddel veilig en effectief lijkt, wordt het op mensen getest. Dat zijn de onderzoeken die wij doen.

   

  Het hele proces van laboratorium tot registratie kan wel tien tot twaalf jaar duren. Als we medicijnen testen op mensen is er al zeker minimaal vijf jaar onderzoek aan voorafgegaan. We onderscheiden vier verschillende fasen in geneesmiddelenonderzoek. Het CHDR doet vooral tests in de eerste twee fasen.

   

  Bekijk de fasen van onderzoek

 • Is meedoen veilig?

  Het CHDR mag alleen medicijnen testen als het onderzoek voldoet aan de strenge wet- en regelgeving. De proefpersonen worden begeleid door een deskundig team van medisch specialisten. Jouw gezondheid staat voorop.

   

  Lees meer over veiligheid

 • Hoe vaak mag ik meedoen?

  Je mag aan één onderzoek tegelijkertijd meedoen. Tussen elk onderzoek moet negentig dagen zitten vanaf het moment van de laatste dosering. Dan weten we zeker dat de medicijnen helemaal uit het lichaam verdwenen zijn en beperken we daarmee het gezondheidsrisico. Bij iedere aanmelding controleren we met een speciale check of er genoeg tijd tussen zit. Hiervoor hebben wij in samenwerking met andere instituten een anonieme database aangelegd.

 • Wat is de vergoeding?

  De vergoeding voor proefpersonen verschilt per onderzoek. Een dagvergoeding varieert van € 120 tot € 200 voor een dag en nacht. De hoogte van het bedrag is niet afhankelijk van hoeveel risico een proefpersoon loopt. We baseren de vergoedingen op hoe intensief de onderzoeken zijn en hoeveel tijd de vrijwilligers kwijt zijn.

   

  Daarnaast krijgt u een vergoeding voor de reiskosten. De reiskostenvergoeding is € 0,19 per kilometer.

 • Hoe lang duurt het voordat ik het geld ontvang?

  De vergoeding staat binnen vier weken na afloop van het onderzoek op jouw rekening. Wij maken het totaalbedrag in één keer over.

 • Moet ik de vergoeding opgeven aan de Belastingdienst?

  De vergoeding voor jouw deelname is een bruto bedrag. Dat betekent dat je er nog belasting over moet betalen. Aan het einde van het jaar geef je de vergoeding dus op bij de Belastingdienst als ‘inkomsten uit overig werk’. Wij geven aan de belastingdienst door hoeveel we aan jou hebben betaald.

 • Hoe verloopt het aanmeldproces?

  Het aanmeldproces bestaat uit vier stappen.

   

  1. Online aanmelden
  2. Informatiegesprek
  3. Medische keuring
  4. Start van het onderzoek

   

  Bekijk een uitgebreide uitleg

 • Hoe ziet het onderzoekscentrum eruit?

  Je verblijft tijdens het testen van de medicijnen in het onderzoekscentrum van het CHDR aan de Zernikedreef 8 in Leiden. Het gebouw bestaat uit zeven verdiepingen en is speciaal gebouwd voor onze vrijwilligers. Door de hoge ramen komt er lekker veel daglicht naar binnen en we kijken uit over het groene Science Park. Er zijn slaapkamers, woonkamers en een daktuin. Je kunt er tafelvoetballen, pingpongen, lezen, gamen en televisie kijken.

   

  Meer over het verblijf in de kliniek

 • Krijg ik een eigen kamer?

  Proefpersonen die voor korte tijd blijven, delen een kamer met maximaal één andere vrijwilliger. Op de afdeling zijn voldoende douches en toiletten aanwezig. Proefpersonen die langere tijd verblijven, krijgen soms zelfs een eigen kamer met een wc en douche. Het is niet de bedoeling dat je tijdens het verblijf het onderzoekscentrum verlaat. Gelukkig is er genoeg te doen en kun je een frisse neus halen op het dakterras.

   

  Meer over het verblijf in de kliniek

 • Mag ik mijn mobiele telefoon, tablet of laptop meenemen?

  Dat mag. In het onderzoekscentrum hebben we zelf ook diverse spullen om jouw vrije tijd mee in te vullen. Er zijn Wii’s, Playstations, een pingpongtafel, een tafelvoetbaltafel, gezelschapsspellen en een ruim assortiment aan boeken en tijdschriften. Uiteraard is er ook wifi.

   

  Meer over het verblijf in de kliniek

 • Is het mogelijk om bezoek te ontvangen?

  Als je langere tijd in het onderzoekscentrum verblijft, is het mogelijk om bezoek te ontvangen. Dit gebeurt wel in overleg met de verpleging.