proefpersoon nl logo

Onderzoek naar Psoriasis

Op deze pagina vindt u informatie over psoriasis en een overzicht van de huidige onderzoeken naar psoriasis bij het CHDR.

Direct naar lopende onderzoeken

 

Wat is psoriasis? 

Psoriasis is een veelvoorkomende chronische huidziekte. De meest voorkomende vorm van psoriasis is psoriasis vulgaris, ook wel plaque psoriasis genoemd. Bij deze vorm van psoriasis vormen er zich rode plekken met witte schilfers op de huid. De plekken komen vaak voor op de ellenbogen, knieën, onderrug en hoofdhuid maar kunnen overal op het lichaam voorkomen. Psoriasis is ondanks wat veel mensen denken, niet besmettelijk. Patiënten ervaren de ziekte als belastend. Niet alleen kunnen de plekken irriteren en jeuken, ook kan het uiterlijk van de plekken het sociale leven van een patiënt beïnvloeden door bijvoorbeeld schaamte.

Plaque psoriasis worden veroorzaakt door een overactief immuunsysteem in de huid. Door deze overreactie worden de normale processen in de huid verstoord en beginnen huidcellen zich, onder andere, vaker te delen waardoor de kenmerkende plekken ontstaan. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van psoriasis. Erfelijke factoren spelen een rol, maar ook dingen zoals stress, griep en het gebruik van medicijnen beïnvloeden de ziekte.

Waarom onderzoek naar psoriasis? 

Het is nog niet mogelijk om psoriasis te genezen, maar het kan wel behandeld worden. Vaak worden crèmes, zalfjes of lotions voorgeschreven als behandeling wanneer de ziekte zich beperkt tot een paar plekken op het lichaam die niet te ernstig zijn. Voor ernstigere vormen van psoriasis waarbij zalfjes niet volstaan wordt er soms gebruik gemaakt van lichttherapie, pillen en injecties.

Hoewel deze behandelingen effectief zijn bij veel mensen, lukt het bij sommige mensen niet de ziekte onder controle te brengen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat zalfjes niet goed genoeg werken, maar de psoriasis niet ernstig genoeg is om het met pillen te behandelen. Er is dus nog altijd ruimte voor nieuwe behandelingen die effectiever of fijner werken.

Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar psoriasis bij het CHDR. Dit kan onderzoek zijn naar nieuwe geneesmiddelen, maar ook naar nieuwe toedieningswegen van al bestaande middelen om deze effectiever te maken. Daarnaast wordt er ook onderzoek gedaan naar nieuwe meetmethoden om de ziekte beter te begrijpen. Hierbij kan er gedacht worden aan nieuwe camera's waarmee de huid en de verschillende huidlagen in kaart gebracht kunnen worden, of de ontdekking van nieuwe biomarkers; bepaalde stoffen die duiden op de aanwezigheid van psoriasis. Deze biomarkers kunnen helpen om nieuwe aangrijpingspunten te ontdekken voor nieuwe geneesmiddelen.

 Onderzoek naar psoriasis bij het CHDR 

Op dit moment lopen er geen onderzoeken naar psoriasis bij het CHDR. Binnenkort start er een nieuw onderzoek voor patiënten met plaque psoriasis. In dit onderzoek wordt een nieuwe toedieningsweg van een bestaand middel onderzocht. Normaal gesproken wordt dit middel als een pil toegediend, maar er komen hier veel bijwerkingen bij kijken. In dit onderzoek wordt een vloeibare versie van het middel aangebracht op de huid. Het voordeel hiervan is dat het middel precies op de aangedane plekken kan worden aangebracht, en er mogelijk minder bijwerkingen in de rest van het lichaam ontstaan.

Houd onze website in de gaten als u op de hoogte gehouden wilt worden van dit onderzoek en eventuele toekomstige onderzoeken.

CHDR
Zernikedreef 8
2333 CL Leiden

T: 071-524 64 64
E: recruit@chdr.nl

 

Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 17:00 uur