Een onderzoek naar de effecten van een middel dat het afweersysteem remt. Deel C.

9 onderzoeksdagen

1 terugkomdag

€ 2.552,-

WIJ ZOEKEN

 • Gezonde mannen en vrouwen tussen de 18 en 55 jaar
 • Niet roken
 • Geen medicatie gebruiken

HET ONDERZOEK

Het doel van het onderzoek is om de effecten van een nieuw middel dat het afweersysteem remt te onderzoeken. Het lichaam heeft een afweersysteem tegen onder andere bacteriën en virussen. Als het afweersysteem te hard werkt, dan kan het lichaamseigen cellen aanvallen. Hierdoor kunnen er ontstekings- of auto-immuunziekten ontstaan. Het onderzoeksmiddel remt een bepaalde stof van het afweersysteem. Deze stof speelt een rol bij het ontstaan van verschillende ziekten waarbij langdurige ontsteking een rol speelt. Voorbeelden zijn aderverkalking, diabetes, jicht, maar ook de ziekte van Parkinson of de ziekte van Alzheimer. Het onderzoeksmiddel zou het ontstaan van deze ziekten mogelijk kunnen remmen.

We meten hoe effectief het middel wordt opgenomen door het lichaam. Ook meten we in het bloed de werkzaamheid van het middel op het afweersysteem.

We vergelijken de werking van het middel met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’.

 

PLANNING

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)

 

Het onderzoek:

 • 1 studieperiode van 9 dagen en 9 nachten
 • Nakeuring

Groep 4a

Studieperiode
ma 18 mrt 18.00 uur t/m
wo 27 mrt 11.00 uur

Nakeuring
di 2 apr 13.30 uur

Groep 4b

Studieperiode
wo 27 mrt 18.00 uur t/m
vr 5 apr 11.00 uur

Nakeuring
wo 10 apr 13.30 uur

Bijzondere omstandigheden

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor ieder bezoek aan het CHDR en gedurende het verblijf op het CHDR. Op andere momenten in het onderzoek mag je niet meer dan 2 alcoholeenheden per dag nuttigen.
 • Roken: roken is niet toegestaan vanaf 3 weken voor de eerste onderzoeksdag tot en met de nakeuring. Daarnaast is het gebruik van elektronische sigaretten of nicotinepleisters niet toegestaan.
 • Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen en zijn niet toegestaan vanaf 24 uur voor de eerste onderzoeksdag en gedurende het verblijf op het CHDR.
 • Grapefruit(sap), bitter lemon en tonic: je mag deze producten niet eten of drinken vanaf 7 dagen voor de eerste onderzoeksdag en gedurende het verblijf op het CHDR.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 2 weken voor de medische keuring en vanaf 3 weken voor de eerste onderzoeksdag tot en met de nakeuring. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient vermeden te worden, dit geldt ook voor ‘passief meeroken van cannabis’.
 • Geneesmiddelen: niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met de nakeuring.
 • Supplementen: het gebruik van voedingssupplementen is niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met de nakeuring. Het gebruik van kruidensupplementen (incl. St. Janskruid) is niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met de nakeuring
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 uur voor ieder bezoek aan het CHDR en gedurende het verblijf op het CHDR.
 • Anticonceptie: betrouwbare vorm vereist.

Vergoeding

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 2.552,-.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,23 per km, max. 300 km per enkele reis).

Algemene informatie

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is geneesmiddelenonderzoek veilig?)

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.

HEB JE NOG VRAGEN?

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

IN HET CENTRUM VAN GEZONDHEID & WELZIJN