proefpersoon nl logo

De vier fasen van medicijnonderzoek bij proefpersonen

De weg van laboratorium naar apotheek is lang bij geneesmiddelen. Voordat wij medicijnonderzoek op mensen mogen doen, is het geneesmiddel al uitgebreid getest in het laboratorium en op dieren. Zo kunnen we voorspellen hoe het lichaam gaat reageren en weten we dat proefpersonen niet in gevaar komen met het testen. Geneesmiddelenonderzoek op mensen gaat in vier fasen:

Fase 1: Is het veilig?

In deze fase krijgen gezonde proefpersonen een zeer lage dosis van het geneesmiddel. We kijken dan hoe zij reageren en of ze het medicijn goed verdragen. Ook onderzoeken we hoe het lichaam het middel opneemt en afbreekt. Als alle resultaten gunstig zijn, kunnen we door naar fase 2. Door de lage dosering is de gezondheid van de vrijwilligers niet in gevaar. Sommige proefpersonen hebben last van bijwerkingen, zoals hoofdpijn of misselijkheid. Dit is ongevaarlijk, maar kan wel vervelend zijn.

Fase 2: Is het effectief?

Nu is het tijd om medicijnonderzoek te doen om te kijken of het middel ook daadwerkelijk werkt. We testen dit op kleine groepen patiënten, zoals mensen met Parkinson of psoriasis. We onderzoeken daarnaast wat de juiste dosering is van het medicijn. Blijkt het middel niet alleen veilig, maar ook effectief? Dan gaan we door naar fase 3. Het CHDR houdt zich voornamelijk bezig met fase 1 en 2.

Fase 3: Hoe goed werkt het in vergelijking met bestaande medicijnen?

Het medicijn is nu klaar om door een grote groep patiënten getest te worden. In deze fase krijgen we beter zicht op bijwerkingen en vergelijken we het geneesmiddel met bestaande middelen. Blijkt het goed te werken? Dan wordt het officieel geregistreerd als medicijn. Dat betekent dat artsen het kunnen voorschrijven.

Fase 4: Medicijnonderzoek op de lange termijn

Als het geneesmiddel eenmaal op de markt is, houdt het medicijnonderzoek nog niet op. Gebruikers van over de hele wereld helpen mee om bijvoorbeeld de bijwerkingen op de lange termijn via hun arts te laten registreren.

Schrijf je vandaag nog in voor een medicijnonderzoek en draag jouw steentje bij aan de medische wetenschap.

Meld je direct aan