proefpersoon nl logo

Medicijnen testen

Het zal niet als een verrassing komen dat medicijnen uitgebreid getest moeten worden voordat zij op de markt komen. Het is een intensief proces waar vaak meer dan tien jaar overheen gaat. De laatste fase in het proces is geneesmiddelenonderzoek op mensen. Er is dan al zoveel vooronderzoek gedaan dat wij goed kunnen voorspellen wat voor invloed een middel op je lichaam zal hebben.

Jouw welzijn staat voorop

Het CHDR is gebonden aan strenge wet- en regelgeving bij het medicijnonderzoek. De Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen beschermt samen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg de gezondheid van proefpersonen. Ieder onderzoek wordt daarnaast vooraf beoordeeld door een onafhankelijke medisch-ethische commissie (METC) of door de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO). Zij kijken onder meer of er genoeg informatie wordt verstrekt aan proefpersonen, wat de risico’s en ongemakken zijn voor vrijwilligers en wat het wetenschappelijk belang is van de test. Als een van deze factoren niet in orde is, gaat het onderzoek niet door. Lees hier de brochure Medisch-wetenschappelijk onderzoek - algemene informatie voor de proefpersoon, een uitgave van het ministerie van VWS.

Hoogstens een blauwe plek

Er doen jaarlijks duizenden vrijwilligers mee aan medicijnonderzoek. Zelden treden er onverwachte bijwerkingen op tijdens het testen. Soms zien we bijwerkingen zoals hoofdpijn, lichte uitslag of misselijkheid. Dit kan door het onderzoeksmiddel komen, of door andere omstandigheden zoals een gebrek aan cafeïne of nuchter moeten blijven. Tijdens het onderzoek sta je voortdurend onder de supervisie van onze medische specialisten. Zij zorgen dat het testen van de medicijnen veilig wordt uitgevoerd bij de proefpersonen.

Veilig medicijnen testen sinds 1987

Wij spraken met onderzoeksinstituten in Nederland af dat vrijwilligers niet meer dan vier keer per jaar geneesmiddelenonderzoek mogen ondergaan. In het uitzonderlijke geval dat er iets mis zou gaan, ben je via het CHDR uiteraard goed verzekerd.

Onze professionals staan dag en nacht voor je klaar.

Meld je aan als proefpersoon