Deelnemen aan onderzoek
- Telefonisch contact:Na je aanmelding als proefpersoon, nemen we eerst telefonisch contact met je op. We bespreken dan kort het onderzoek, de planning en stellen enkele vragen om te kijken of je voldoet aan de eerste vereisten van het onderzoek.
- Medische keuring:Voor ieder nieuw onderzoek wordt er een afspraak gemaakt voor een medische keuring. Tijdens deze keuring krijg je uitgebreide uitleg over het onderzoek waarvoor je je hebt aanmeldt. Er wordt ook ingegaan op de risico’s van het geneesmiddelenonderzoek, ongemakken en het verloop van het onderzoek.
- Akkoord deelname onderzoek: Als proefpersoon teken je dan een formulier waarin je bevestigt dat je de uitleg hebt begrepen en akkoord gaat met deelname aan het onderzoek.
- Recht om te stoppen:Als proefpersoon behoud je altijd het recht om je terug te trekken, ook tijdens het onderzoek.
Wat doen ze bij medisch onderzoek?
Bij geneesmiddelenonderzoek worden medicijnen getest op hun werkzaamheid en bijwerkingen. Wanneer je deelneemt aan geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR, krijg je een kleine hoeveelheid van een geneesmiddel toegediend, bijvoorbeeld als een capsule of via een injectie of infuus. Tijdens het onderzoek worden er regelmatig tests gedaan. Zo wordt er bloed afgenomen, bloeddruk gemeten of worden lichaamsfuncties zoals reactiesnelheid of balans getest.
Hoe vaak mag ik meedoen aan geneesmiddelenonderzoek?
Je mag maximaal 4 keer per jaar deelnemen aan geneesmiddelenonderzoek. Ook moet er minimaal 90 dagen tussen de verschillende soorten onderzoeken zitten. Voor deelname aan het onderzoek gelden strenge wetten en regels. Deze zijn er om je veiligheid te waarborgen. Je mag daarom pas meedoen als je de medische keuring succesvol hebt doorlopen en wanneer je dus daadwerkelijk bent uitgekozen om verder mee te doen als proefpersoon.
Medische keuring
Tijdens de medische keuring wordt gekeken of je helemaal gezond bent en voldoet aan de specifieke eisen van de studie. Bijvoorbeeld, als een middel invloed heeft op de bloeddruk, dan wordt er strikter gelet op jouw bloeddruk. De medische keuring is de eerste stap van het geneesmiddelenonderzoek.
Tijdens de medische keuring wordt gekeken of je helemaal gezond bent en voldoet aan de eisen van de betreffende studie.”
Soorten onderzoeken
Medicijnen testen op locatie in Leiden
Na de medische goedkeuring word je ingepland voor het onderzoek. Je gaat dan naar de Clinical Research Unit (CRU) voor het onderzoek en je verblijft daar meestal een paar dagen.
Het geneesmiddel wordt toegediend, bijvoorbeeld via:
- Injectie
- Infuus
- Capsule
Tijdens het verblijf bij het CHDR onderzoekscentrum in Leiden worden regelmatig bloed en urine afgenomen om de opname en uitscheiding van het geneesmiddel door het lichaam te controleren. Er worden regelmatig vitale metingen gedaan, zoals bloeddruk en temperatuur, om de effecten van het geneesmiddel objectief te beoordelen.
Ook worden er vaak aanvullende tests gedaan. Deze kunnen waardevolle informatie opleveren over de werkzaamheid of bijwerkingen van het middel. Het CHDR kan bijvoorbeeld de volgende lichaamsfuncties testen:
- Korte- en langetermijngeheugen
- Hand-oogcoördinatie
- Balans
- Reactiesnelheid
- Andere hersenfuncties
Bij middelen die op de huid worden toegediend, wordt een mogelijk effect nauwlettend in kaart gebracht. Dit gebeurt met een groot aantal verschillende camera’s en andere meetinstrumenten.
Onderzoeken zonder overnachtingen
Het is niet altijd nodig om gedurende het onderzoek op de CRU te verblijven. Soms kan je na de eerste onderzoeken ook weer meteen naar huis en worden de effecten gemeten met behulp van verschillende gadgets, zoals een smartphone, bloeddrukmeter of smartwatch. Deze krijg je dan mee. Dit is bijvoorbeeld van toepassing bij onderzoek naar middelen voor huidziekten die als een zalf op de huid worden aangebracht. In deze gevallen kan het geneesmiddelenonderzoek op de CRU zelfs maar één dag duren, waarbij het grootste gedeelte thuis plaatsvindt. In andere situaties is het wel noodzakelijk dat alle proefpersonen ‘in huis’ op de CRU aanwezig zijn. Dit is in het belang van het onderzoek en de veiligheid.
Nieuwe methoden voor verbeterd onderzoek
Bij het CHDR doen we niet alleen geneesmiddelonderzoek. We ontwikkelen ook nieuwe methoden om geneesmiddelen nog beter te kunnen testen. Ook daarvoor worden soms vrijwilligers gezocht. Het gaat om heel uiteenlopende onderzoeken, van rijden in een simulator tot uiteenlopende tests van spieren en zenuwstelsel. Dankzij deze methoden kunnen toekomstige onderzoeken op een nog hoogwaardiger niveau plaatsvinden.