proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de werking van een nieuw middel om de opname van voedingsstoffen in de darmen te verbeteren.

man vrouw 18 - 40 jaar vergoeding Vergoeding € 2.629,-

niet roken 

Niet roken

Deelnemerscategorie:

Voor dit onderzoek zoeken wij gezonde mannen en vrouwen tussen de 18 en 40 jaar die niet roken en geen medicatie gebruiken.

Het onderzoek:

Sommige patiënten hebben na het ondergaan van een darmoperatie, waarbij een gedeelte van de darm wordt verwijderd, problemen met de opname van voldoende voedingsstoffen, ook wel korte-darmsyndroom genoemd. Het onderzoeksmiddel is ontwikkeld als onderdeel van de behandeling van het korte-darmsyndroom. Het middel verbetert de opname van voedingstoffen in de darmen door de bloeddoorstroming rondom de darmen te verhogen. Hierdoor zullen patiënten met het korte-darmsyndroom minder afhankelijk zijn van kunstmatige voeding. Het onderzoeksmiddel is getest bij gezonde vrijwilligers met enkelvoudige en meervoudige doseringen. Het middel wordt momenteel onderzocht bij patiënten met het korte-darmsyndroom.

Het doel van het huidige onderzoek is om meer inzicht te krijgen in het verband tussen de doseringssterkte en werkzaamheid van het onderzoeksmiddel. De werking van verschillende sterktes van het middel wordt vergeleken met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’ dat er hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel. Verder zullen we onderzoeken hoe het lichaam het middel opneemt en verwerkt.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek is er een informatiegesprek (duur: 1 uur) en een medische keuring (duur: 1 uur).

Het onderzoek bestaat uit 23 losse bezoeken, verspreid over 12 weken, gevolgd door een nakeuring (duur: 1 uur). De losse bezoeken vinden plaats tussen 08:00 en 10:00 uur in de ochtend en duren ongeveer 1 uur, met uitzondering van het 3e bezoek; deze duurt 3 uur.

Bekijk hier de planning.

Bijzondere omstandigheden:

Wij vragen de vrijwilligers om 4 uur voor de keuring en de nakeuring en 8 uur voor alle andere bezoeken niet te eten en te drinken (met uitzondering van water). Roken is vanaf 30 dagen voor start van het onderzoek tot en met het laatste bezoek niet toegestaan. Je mag gedurende de looptijd van het onderzoek geen drugs, waaronder cannabis, gebruiken. Het gebruik van geneesmiddelen is niet toegestaan tijdens de gehele onderzoeksperiode. Intensieve fysieke inspanningen dienen te worden vermeden vanaf 24 uur voor elk bezoek. Chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee (cafeïne-houdende producten) zijn met mate toegestaan tijdens de gehele onderzoeksperiode. Watermeloen, noten, pinda’s, bonen en erwten hebben invloed op de metingen. Je mag deze producten dus niet eten of drinken gedurende 24 uur voor elk bezoek, behalve de keuring en nakeuring. Vanaf 24 uur voor elk bezoek is alcohol niet toegestaan. Op andere dagen gedurende het onderzoek is het niet toegestaan meer dan gemiddeld 2 eenheden alcohol te consumeren. Verder mag u uw andere eet- en drinkgewoonte niet wijzigen tijdens de studie. Vrijwilligers gebruiken een betrouwbare vorm van anticonceptie tot 90 dagen na de laatste medicatietoediening.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een vergoeding van € 2.629,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis). Tot voor kort werden de reiskosten van het informatiegesprek niet vergoed. Vanaf heden worden deze reiskosten wel vergoed als je ook de medische keuring hebt bezocht.

Algemene informatie:

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Hiervan maken wij een kopie en met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.