proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de effecten van een nieuw middel voor de behandeling van stemmingsstoornissen. Deel 1.

man 18 - 55 jaar vergoeding Vergoeding € 1.321,-
niet roken
 
 Niet roken

onderzoeksdagen
 
4 onderzoeksdagen

terug komen
 
 2 keer terugkomen

Direct aanmelden

 

Deelnemerscategorie:

 • Gezonde mannen tussen de 18 en 55 jaar
 • Niet roken
 • Geen medicatie gebruiken

Het onderzoek:

 Het onderzoeksmiddel is een nieuw middel dat ontwikkeld wordt als onderdeel van de behandeling van stemmingsstoornissen. Cannabinoiden zijn stoffen die van nature voorkomen in het menselijk lichaam en een belangrijke rol spelen als boodschappers in de hersenen. Deze stofjes lijken op cannabis, maar hebben niet hetzelfde effect in de hersenen. Er zijn verschillende cannabinoiden aanwezig in het menselijk lichaam en zij vormen samen het endocannabinoid systeem. Dit systeem speelt een belangrijke rol bij de stressreactie, slaap, emoties, lichaamsgewicht en het immuunsysteem.

Het onderzoeksmiddel beïnvloedt een van deze cannabinoiden, namelijk de stof die ervoor zorgt dat de communicatie tussen de cellen van het systeem toeneemt. Uit onderzoek is gebleken dat de versterking van deze stof een rol kan spelen in de behandeling van stemmingsstoornissen.

In dit deel van het onderzoek vergelijken we de werking van het onderzoeksmiddel met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’ dat er hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)
 • Training (duur: 1 uur) 

Het onderzoek:

 • 1 studieperiode van 5 nachten en 4 dagen.
 • 1 kort bezoek
 • Nakeuring

 • Bekijk de volledige planning voor het Stemmingsstoornis Onderzoek

  Groep 1d

  Studieperiode 
  wo 28 jul 20:00 uur t/m
  ma 2 aug 11:00 uur
  Kort bezoek
  do 5 aug

  Nakeuring
  tussen vr 6 aug en ma 12 aug

  Groep 1e

  Studieperiode 
  zo 1 aug 20:00 uur t/m
  vr 6 aug 11:00 uur
  Kort bezoek
  ma 9 aug

  Nakeuring
  tussen di 10 aug t/m ma 16 aug

  Groep 1f

  Studieperiode  
  ma 2 aug 20:00 uur t/m
  za 7 aug 11:00 uur
  Kort bezoek
  di 10 aug

  Nakeuring
  tussen wo 11 aug t/m di 17 aug

Bijzondere omstandigheden:

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 48 uur voor de medische keuring en vanaf 48 uur voor ieder bezoek aan het CHDR.
 • Niet roken: roken heeft invloed op de metingen. Roken is niet toegestaan vanaf 3 maanden voor de keuring tot en met het einde van het onderzoek. Daarnaast is het gebruik van elektronische sigaretten of nicotinepleisters niet toegestaan
 • Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen en zijn niet toegestaan vanaf 48 uur voor ieder bezoek aan het CHDR.
 • Drugs: drugs, waaronder cannabis, hebben invloed op de metingen. Je mag daarom geen drugs gebruiken vanaf 6 maanden voor de eerste onderzoeksdag. Cannabis en CBD-olie zijn niet toegestaan vanaf 6 maanden voor de start van het onderzoek. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag, dit geldt ook voor ‘passief meeroken van cannabis’. Bij een positieve uitslag kun je niet meedoen aan het onderzoek.
 • Geneesmiddelen: niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de start van het onderzoek tot en met einde van het onderzoek.
 • Voedingssupplementen/mineralen/kruiden: niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek.
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring en vanaf 24 uur voor ieder bezoek aan het CHDR.
 • Grapefruit(sap), bitter lemon en tonic: je mag deze producten niet eten of drinken vanaf 3 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van het onderzoek.
 • Anticonceptie: vrijwilligers gebruiken een dubbele barrière als anticonceptie (pil of spiraal en een condoom met zaaddodende pasta, geheelonthouding, gesteriliseerd) tot en met 90 dagen na het einde van de studieperiode. Spermadonatie is niet toegestaan vanaf de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek.
 • Coronavirus: bij een deel van de bezoeken aan de onderzoeksinstelling word je getest op het coronavirus met een sneltest. Bij de keuring is dit niet nodig. Bij een verblijf met overnachting wordt deze test een en twee dagen later herhaald. Om verspreiding van het coronavirus te beperken zijn de huisregels voor het verblijf aan het CHDR aangepast (je ontvangt uitgebreide schriftelijke informatie). Meer informatie over coronamaatregelen bij het CHDR.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 1.321,00 .
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis). 

Algemene informatie:

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Wij maken dan een veilige kopie en dekken overbodige gegevens af zoals bijvoorbeeld jouw burgerservicenummer (BSN). Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.