proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar het effect van slaaptekort op autorijden, hersenactiviteit en pijn.

man 23 - 35 jaar vergoeding Vergoeding € 554,-
 
 

Deelnemerscategorie:

Voor dit onderzoek zoeken wij gezonde mannen tussen de 23 en 35 jaar die niet meer dan 10 sigaretten per dag roken en geen medicatie gebruiken.

Het onderzoek:

Het doel van dit onderzoek is uitzoeken hoeveel invloed slaaptekort heeft op autorijden, de werking van de hersenen en de manier waarop pijn wordt gevoeld. Slaaptekort komt veel voor. Dit kan komen door ’s nachts werken of door slecht slapen als gevolg van ziekte en/of stress. Toch wordt er weinig rekening gehouden met slaaptekort. Met dit onderzoek willen we meten hoeveel effect slaaptekort heeft op ons dagelijks leven. Het onderzoek is gesplitst in twee delen, deel A en deel B. Het doel van deel A is het onderzoeken van het effect van slaaptekort op autorijden. Het doel van deel B is het onderzoeken van het effect van slaaptekort op EEG en een “pijntestbatterij”. Deze “pijntestbatterij” is een serie pijntesten, welke al eerder is ontwikkeld op het CHDR. Een EEG (elektro-encefalografie, ook wel hersenfilmpje genoemd) meet de elektrische activiteit van de hersenen. De delen van de studies zullen los van elkaar worden uitgevoerd, dus je kunt kiezen of je je aanmeldt voor deel A, deel B of allebei de delen.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek is er een informatiegesprek (duur: 1 uur), een medische keuring (duur: 1 uur) en een training (1 tot 1,5 uur).

Deel A loopt vanaf februari 2019:
Voor groep 1 geldt: Het onderzoek bestaat uit een studieperiode van 2 dagen en 1 nacht aaneengesloten.

Bekijk hier de planning van groep 1b t/m 1f.

Bijzondere omstandigheden:

Voor deel A geldt dat vrijwilligers een rijbewijs hebben (geen automaatrijbewijs) en al minimaal 5 jaar rijervaring. Wij vragen de vrijwilligers om vanaf 24 uur voor en gedurende hun verblijf op het CHDR geen alcohol te nuttigen. Je mag gedurende de looptijd van het onderzoek geen drugs, waaronder cannabis, gebruiken. Het gebruik van geneesmiddelen is niet toegestaan tijdens de gehele onderzoeksperiode. Intensieve fysieke inspanningen dienen te worden vermeden vanaf 24 uur voor de keuring en voor de onderzoeksdag. Roken of andere vorm van inname van nicotine is niet toegestaan vanaf 24 uur voor een onderzoeksdag. Chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee (cafeïne-houdende producten) hebben invloed op de metingen en zijn niet toegestaan vanaf 4 uur voor een onderzoeksdag tot en met het einde van de onderzoeksdag.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een vergoeding van € 554,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis) voor elke reis met uitzondering van de reiskosten voor de informatiebijeenkomst.

Algemene informatie:

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Hiervan maken wij een kopie en met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.