proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de kenmerken van schaamlippen bij gezonde vrouwen en vrouwen met schaamlipkanker.

man 25 - 75 jaar    
onderzoeksdagen 1 onderzoeksdag
terug komen 2 keer terugkomen
vergoeding Vergoeding € 538,-

Direct aanmelden

 

Deelnemerscategorie:

Voor dit onderzoek zoeken wij nog vrouwen met (een voorstadium van) vulvakanker.

Het onderzoek:

In deze studie worden de verschillende kenmerken van de schaamlippen onderzocht bij gezonde vrouwen, vrouwen met schaamlipkanker (vulvakanker) of een voorstadium hiervan en vrouwen met lichen sclerosus. De schaamlippen (vulva) bestaan uit de uitwendige geslachtsdelen van de vrouw. Er kunnen verschillende aandoeningen voorkomen op de vulva. Het is in de praktijk soms lastig voor de gynaecoloog om met het blote oog deze verschillende aandoeningen van gezond weefsel te onderscheiden. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot uitstel van een diagnose of het stellen van een verkeerde diagnose. Maar soms ook tot het onvolledig wegsnijden van de vulvakanker tijdens een operatie, of het wegsnijden van teveel gezond weefsel. Dit zouden we liever voorkomen.

Bij dit onderzoek zal bij zowel gezonde vrouwen, als bij vrouwen met (een voorstadium van) vulvakanker en lichen sclerosus de huid van de vulva worden onderzocht. Voor dit deel van het onderzoek zoeken wij gezonde vrouwen.

Wij zullen met verschillende soorten camera’s foto’s maken van de huid van de vulva. Daarnaast zullen er verschillende monsters van de huid van de vulva worden afgenomen, bijvoorbeeld met een wattenstaafje of een biopt (stukje weefsel van de schaamlip). Deze monsters worden vervolgens in het laboratorium onderzocht. Met deze informatie hopen wij dat de gynaecoloog in de toekomst vulva aandoeningen beter en gemakkelijker kan herkennen en behandelen. Een diagnose eerder kan dan eerder worden gesteld en dit kan ten goede komen van de behandeling. Verder kunnen de resultaten van dit onderzoek gebruikt worden om meer te weten te komen over de oorzaak van deze ziektes. Hierdoor zal geneesmiddelenonderzoek naar de behandelingen van deze ziektes makkelijker worden in de toekomst.

Planning:

Het onderzoek:

  • Telefonische intake
  • 1 onderzoeksdag
  • 2 korte bezoeken (2 uur)

De planning van het onderzoek gaat in overleg met u.

Bijzondere omstandigheden:

 • Roken: roken is in het CHDR gebouw niet toegestaan. Buiten de metingen om mag er buiten gerookt worden.
 • Geneesmiddelen: in overleg met de onderzoeker.
 • Anticonceptie(middelen): het is bekend dat zwangerschap invloed kan hebben op metingen uitgevoerd in de studie. Deze variatie in uitkomsten willen wij voorkomen, daarom is het van belang dat je niet zwanger bent/wordt tijdens dit onderzoek.
 • Wassen: we vragen je om vanaf middernacht voor iedere onderzoeksdag de schaamstreek niet te wassen (ook niet zwemmen, douchen, geen sauna of extreem zweten).
 • Verzorging: 24 uur voor iedere onderzoeksdag mag je de schaamstreek niet ontharen en/of insmeren met crème of zalf.
 • Geslachtsgemeenschap: om het 'milieu' van de vulva (schaamlippen) zo natuurlijk mogelijk te houden, vragen we je om 24 uur voor iedere onderzoeksdag geen geslachtsgemeenschap te hebben.
 • Biopt: tijdens het onderzoek zal er een huidbiopt (stukje weefsel) van max. 4 mm van de schaamlippen worden afgenomen.
 • Coronavirus: tijdens de bezoeken houden wij ons aan de geldende Covid-19 RIVM richtlijnen. Om verspreiding van het coronavirus te beperken zijn de huisregels voor het verblijf aan het CHDR aangepast (je ontvangt uitgebreide schriftelijke informatie). Meer informatie over coronamaatregelen bij het CHDR.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 538,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis). 

Algemene informatie:

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Wij maken dan een veilige kopie en dekken overbodige gegevens af zoals bijvoorbeeld jouw burgerservicenummer (BSN). Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.