proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar vingerbewegingen om de werking van medicatie voor de ziekte van Parkinson aan te tonen.

man vrouw 20 - 85 jaar vergoeding Vergoeding € 647,-

 
 

Deelnemerscategorie:

 • Mannen en vrouwen met de ziekte van Parkinson
 • Tussen de 20-85 jaar
 • Die bekend zijn met OFF momenten

Het onderzoek:

Het doel van dit onderzoek is om metingen te testen die de werking van nieuwe geneesmiddelen voor de ziekte van Parkinson kunnen aantonen. Het gaat om metingen waarbij we het bewegen van de vingers onderzoeken. Om te kijken of deze metingen het effect van medicatie aan kunnen tonen, krijgt u een al bestaand middel toegediend. Om het effect van nieuwe geneesmiddelen voor de ziekte van Parkinson te onderzoeken, wordt nu vaak een serie bewegingstesten gedaan. Deze bewegingstesten duren lang en de uitslag kan verschillen afhankelijk van wie de test doet. Om het effect van medicijnen beter te kunnen vaststellen, is er een korte en eenvoudige meting nodig die niet afhangt van wie de test doet.

Het meten van vingerbewegingen is zo’n test. Uit eerder onderzoek blijkt dat vingerbewegingen kunnen verbeteren na inname van medicatie. In dit onderzoek doen we meerdere metingen van de vingerbewegingen en kijken we welke meting het best is. De effecten van het bestaande middel op deze metingen worden vergeleken met de effecten van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’ dat er hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel. Tijdens de studie krijgt u zowel de placebo als het onderzoeksmiddel toegediend.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (1 uur)
 • Medische keuring (1 uur)

Het onderzoek:

 • 2 studieperioden van 2 dagen en 1 nacht

Bekijk hier de planning.

Bijzondere omstandigheden:

 • Coronavirus: voor verblijf in de onderzoeksinstelling wordt u getest op het coronavirus. Een uur voor de test mag u niet eten en drinken. We raden u daarom aan alvast thuis te ontbijten. Om verspreiding van het coronavirus te beperken zijn de huisregels voor het verblijf aan het CHDR aangepast (u ontvangt uitgebreide schriftelijke informatie). Uw partner mag meekomen en kan samen met u op de kamer overnachten. Gedurende de onderzoeksdagen is het echter lastig om de 1,5 meter afstand te bewaren wanneer uw partner ook aanwezig is. Daarom vragen wij uw partner om overdag het CHDR te verlaten. Wel kunnen wij uw partner een dagkaart voor een bezoek aan het museum Naturalis aanbieden. Graag lichten wij dit telefonisch of bij het informatiegesprek toe. Meer informatie over coronamaatregelen bij het CHDR.
 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring en onderzoeksdagen en gedurende uw verblijf op het CHDR.
 • Roken: in het CHDR gebouw is roken (met of zonder nicotine) niet toegestaan. Als er geen metingen zijn, mag u in overleg met de verpleging buiten het gebouw roken.
 • Cafeïne-houdende producten: u krijgt tijdens uw verblijf op het CHDR alleen cafeïnevrije producten en dranken.
 • Eiwitrijke producten: op de dagen dat u op het CHDR het onderzoeksmiddel krijgt, mag u bij uw ontbijt geen eiwitrijke producten zoals vlees en melk eten of drinken.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de keuring tot en met het einde van het onderzoek. Hetzelfde geldt voor maanzaad, omdat dit een positieve drugs test kan geven.
 • Geneesmiddelen: in overleg met de onderzoeker. Eigen Parkinson medicatie mag de avond en ochtend voor toediening van het onderzoeksmiddel niet worden ingenomen.
 • Zware lichamelijke inspanning: niet toegestaan vanaf 48 uur voor de medische keuring en de studieperiodes.
 • Zwangerschap en anticonceptie: vrouwen die zwanger zijn of willen worden en vrouwen die borstvoeding geven mogen niet aan het onderzoek deelnemen. Anticonceptie gebruik is geen vereiste.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvangt u een bruto vergoeding van € 647,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis). 

Algemene informatie:

Indien u langs komt voor een medische keuring vragen wij of u een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Wij maken dan een veilige kopie en dekken overbodige gegevens af zoals bijvoorbeeld uw burgerservicenummer (BSN). Met deze gegevens bekijken wij of u de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.