proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de effecten van een nieuw middel voor de behandeling van de ziekte van Parkinson. Deel E. 

man vrouw 18 - 55 jaar    
onderzoeksdagen 16 onderzoeksdagen
terug komen 7 keer terugkomen
vergoeding

Vergoeding € 3.380,-

 

 

 

 Direct aanmelden


Deelnemerscategorie:

 • Mannen en vrouwen tussen de 18 - 55 jaar
 • Geen medicatie gebruiken

Het onderzoek:

Het onderzoeksmiddel wordt ontwikkeld als onderdeel van de behandeling van de ziekte van Parkinson. Bij de ziekte van Parkinson klontert een natuurlijk eiwit (Alfa-synucleïne) samen in zogeheten Lewy Bodies, wat kan zorgen voor schade in het brein. Uit onderzoek is gebleken dat bepaalde onverzadigde vetzuren meer klontering van het eiwit kunnen veroorzaken wat meer schade geeft aan het brein. Het nieuwe middel vermindert de werking van het eiwit dat verantwoordelijk is voor de productie van onverzadigde vetzuren. Op deze manier vermindert de hoeveelheid onverzadigde vetzuren in het brein en daarmee de hoeveelheid eiwit klonteringen in het brein.
Tijdens dit onderzoek neemt u gedurende 14 dagen op het CHDR het onderzoeksmiddel in. Elke dag neemt u dit onderzoeksmiddel in met een standaard ontbijt, wat bestaat uit een specifieke hoeveelheid calorieen en vet. De werking van het nieuwe middel wordt vergeleken met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een 'nepmiddel' dat er hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel. Tijdens de studie onderzoeken we de veiligheid en verdraagbaarheid van het onderzoeksmiddel bij gezonde vrijwilligers. 

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)

Het onderzoek:

 • 1 studieperiode van 16 dagen en 15 nachten
 • 7 terugkommomenten (duur: 1 - 3 uur)

 • Bekijk de volledige planning voor het Parkinson Onderzoek deel E

  Groep 3A

  Studieperiode
  ma 6 dec 09:00 uur t/m
  di 21 dec 21:00 uur

  Terugkombezoeken
  wo 22 dec
  vr 24 dec
  ma 27 dec
  do 30 dec
  ma 3 jan
  ma 10 jan
  ma 17 jan


  Groep 3B

  Studieperiode
  ma 10 jan 09:00 uur t/m
  di 25 jan 21:00 uur

  Terugkombezoeken
  wo 26 jan
  vr 28 jan
  ma 31 jan
  do 3 feb
  ma 7 feb
  ma 14 feb
  ma 21 feb
   

  Groep 3C

  Studieperiode
  zo 16 jan 09:00 uur t/m
  ma 31 jan 21:00 uur

  Terugkombezoeken
  di 1 feb
  do 3 feb
  zo 6 feb
  wo 9 feb
  zo 13 feb
  zo 20 feb
  zo 27 feb
   

Bijzondere omstandigheden:

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor ieder bezoek aan het CHDR en niet gedurende het verblijf op het CHDR. Op overige onderzoeksdagen is het niet toegestaan om gemiddeld meer dan 2 eenheden alcohol per dag te nuttigen.
 • Roken: maximaal 5 sigaretten per dag. Vanaf 24 uur voor de start van het onderzoek en gedurende de gehele onderzoeksperiode is roken niet toegestaan. Ook is het gebruik van elektronische sigaretten en nicotinepleisters niet toegestaan.
 • Cafeïne-houdende producten: tot en met 7 dagen voor de start van het onderzoek is het niet toegestaan dan 8 koppen koffie, thee, energiedrank of cola nuttigen per dag. Vanaf 24 uur voor ieder bezoek en tijdens het verblijf is het eten of drinken van deze cafeïne-houdende producten niet toegestaan.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 3 dagen voor de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient daarom tijdens het onderzoek vermeden te worden
 • Geneesmiddelen: niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek.
 • Voedingssupplementen/mineralen/kruiden: niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek.
 • Grapefruit(sap), bitter lemon en tonic: je mag deze producten niet eten of drinken vanaf 3 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot na het laatste bezoek.
 • Intensieve fysieke inspanningen: zware lichamelijke activiteiten, zoals zware dingen tillen en gewicht- of conditietraining, zijn vanaf 48 uur voor elk bezoek niet toegestaan.
 • Anticonceptie: vrijwilligers gebruiken een betrouwbare vorm van anticonceptie, condoom met zaaddodende pasta, geheelonthouding, gesteriliseerd) tot ten minste 90 dagen na de laatste inname van het onderzoeksmiddel.
 • Coronavirus: bij een deel van de bezoeken aan de onderzoeksinstelling word je getest op het coronavirus met een sneltest. Bij de keuring is dit niet nodig. Bij een verblijf met overnachting wordt deze test een en twee dagen later herhaald. Om verspreiding van het coronavirus te beperken zijn de huisregels voor het verblijf aan het CHDR aangepast (je ontvangt uitgebreide schriftelijke informatie). Meer informatie over coronamaatregelen bij het CHDR.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 3.380,00 .
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis). 

Algemene informatie:

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Wij maken dan een veilige kopie en dekken overbodige gegevens af zoals bijvoorbeeld uw burgerservicenummer (BSN). Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.