proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar een nieuwe toedieningsvorm van een bestaand middel voor de behandeling van de ziekte van Parkinson – deel B.

man_vrouw 30 - 85 jaar vergoeding Vergoeding € 801,- niet roken  Niet roken

Deelnemerscategorie:

Voor dit onderzoek zoeken wij mannen en vrouwen tussen de 30 en 85 jaar met de ziekte van Parkinson die regelmatig “off-perioden” hebben en die niet roken.

Het onderzoek:

De meeste mensen met de ziekte van Parkinson krijgen medicijnen om symptomen zoals traagheid, stijfheid en trillen te onderdrukken. Dergelijke medicijnen moeten vaak meerdere keren per dag genomen worden om een blijvend effect te houden. Desondanks merken veel mensen dat ze vlak voor een nieuwe dosering toch een verergering van hun Parkinson symptomen krijgen. Zo’n moment van ergere klachten noemen we een “off-periode”. Het  onderzoeksmiddel wordt ontwikkeld om zo’n ”off-periode” te overbruggen tot aan de volgende inname van uw eigen normale medicatie. Het onderzoeksmiddel is dus bedoeld als aanvulling op de eigen Parkinson medicatie, maar vervangt deze niet. In dit onderzoek wordt een soort inhalator onderzocht, die gebruikt wordt voor het inademen van een bestaand middel. Het bestaande middel dat via de inhalator wordt toegediend, wordt momenteel gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson om “off-periodes” te overbruggen door het te injecteren onder de huid. De inhalator werkt mogelijk sneller en is makkelijker in het gebruik. Het middel is al eerder onderzocht in gezonde vrijwilligers en mensen met de ziekte van Parkinson.

In dit onderzoek wordt gekeken naar de veiligheid en werkzaamheid van het onderzoeksmiddel wanneer het maximaal 2 keer per dag gegeven wordt aan patiënten met de ziekte van Parkinson die regelmatig “off-periodes” hebben. Het middel moet toegediend worden tijdens een “off-periode”. Daarom vragen wij u om uw laatste avond dosis Parkinson medicatie op twee opeenvolgende dagen over te slaan, voordat u het onderzoeksmiddel ontvangt. Het onderzoeksmiddel wordt vergeleken met een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’ dat er hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel. Tijdens de studie zal u zowel de placebo als het onderzoeksmiddel toegediend krijgen.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek is er een informatiegesprek (duur: 1 uur) en een medische keuring (duur: 2 uur).
Het onderzoek bestaat uit een studieperiode van 3 dagen en 2 nachten en een telefonische nakeuring.

Bekijk hier de planning.

Bijzondere omstandigheden:

Wij vragen de vrijwilligers om geen alcohol te nuttigen vanaf 24 uur voor elk bezoek tot het einde van het verblijf. Tijdens de studie is het gebruik van andere geneesmiddelen in overleg met de onderzoeker toegestaan, waaronder ook uw gebruikelijke Parkinson medicatie. Intensieve fysieke inspanningen dienen te worden vermeden vanaf 48 uur voor de keuring en gedurende de studie. Grapefruit(sap), bitter lemon en tonic hebben invloed op de metingen. U mag deze producten niet eten of drinken vanaf 3 dagen voor de studieperiode tot en met het eind van uw verblijf. Chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee (cafeïne-houdende producten) hebben invloed op de metingen en zijn niet toegestaan vanaf 24 uur voor een onderzoeksdag tot en met het einde van de laatste onderzoeksdag. Vrijwilligers gebruiken een betrouwbare vorm van anticonceptie.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvangt u een bruto vergoeding van € 801,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed voor alle bezoeken (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis).

Algemene informatie:

Indien u langs komt voor een medische keuring vragen wij of u een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Wij maken dan een veilige kopie en dekken overbodige gegevens af zoals bijvoorbeeld uw burgerservicenummer (BSN). Met deze gegevens bekijken wij of u de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.