proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de effecten van een nieuw middel voor de behandeling van de ziekte van Parkinson. Deel A.

man vrouw 18 - 55 jaar vergoeding

Vergoeding € 4.921,- 
 

Deelnemerscategorie:

 • Gezonde mannen en vrouwen tussen de 18 en 55 jaar
 • Geen medicatie gebruiken

Het onderzoek:

Het onderzoeksmiddel wordt ontwikkeld als onderdeel van de behandeling van de ziekte van Parkinson. Bij de ziekte van Parkinson klontert een natuurlijk eiwit (Alfa-synucleine) samen in zogeheten Lewis Bodies, wat kan zorgen voor schade in het brein. Uit onderzoek is gebleken dat bepaalde onverzadigde vetzuren meer klontering van het eiwit kunnen veroorzaken, wat meer schade geeft aan het brein. Het nieuwe middel vermindert de werking van het eiwit dat verantwoordelijk is voor de productie van onverzadigede vetzuren. Op deze manier vermindert de hoeveelheid onverzadigde vetzuren in het brein en daarmee de hoeveelheid eiwit klonteringen in het brein. Tijdens de studie onderzoeken wij de veiligheid en verdraagzaamheid van het onderzoeksmiddel bij gezonde vrijwilligers. Het onderzoeksmiddel zal gedurende 2 of 4 weken dagelijks worden ingenomen na een vetrijk ontbijt.

De werking van het nieuwe middel wordt vergeleken met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een 'nepmiddel' dat er hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel. Tijdens het onderzoek wordt er tweemaal een lumbaalpunctie gedaan om hersenvocht af te nemen, ook wel ruggenprik genoemd. Hiermee wordt de concentratie van het onderzoeksmiddel in het hersenvocht gemeten.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)

Het onderzoek:

 • Een studieperiode van 17 dagen en 16 nachten
 • Een studieperiode van 3 dagen en 2 nachten
 • 10 terugkombezoeken (duur: 3 uur)
 • 12 dagen thuis: innemen van medicatie met vetrijk ontbijt
 • Bijhouden dagboek

Bekijk hier de planning.

Bijzondere omstandigheden:

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de start van de onderzoeksperiode en niet gedurende het verblijf op het CHDR. Op overige onderzoeksdagen is het niet toegestaan om gemiddeld meer dan 2 eenheden alcohol per dag te nuttigen,
 • Roken: maximaal 5 sigaretten per dag. Vanaf 24 uur voor de start van het onderzoek en gedurende de gehele onderzoeksperiode is roken niet toegestaan. Ook is het gebruik van elektronische sigaretten en nicotinepleisters niet toegestaan.
 • Cafeïne-houdende producten: tot en met 7 dagen voor de start van het onderzoek is het niet toegestaan meer dan 8 koppen koffie, thee, energiedrank of cola te nuttigen per dag. Vanaf 24 uur voor ieder bezoek en tijdens het verblijf is het eten of drinken van deze cafeïne-houdende producten niet toegestaan.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 3 dagen voor de de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek. Maanzaad kan leiden tot een positieve 'drugs' uitslag en dient daarom tijdens het onderzoek vermeden te worden.
 • Geneesmiddelen: niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de de start van het onderzoek tot en met het het einde van het onderzoek.
 • Voedingssupplementen/mineralen/kruiden: niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek. 
 • Intensieve fysieke inspanningen: zware lichamelijke activiteiten, zoals zware dingen tillen gewicht- en conditietraining, zijn vanaf 48 uur voor elk bezoek niet toegestaan. 
 • Grapefruit(sap), bitter lemon en tonic: je mag deze producten niet eten of drinken vanaf 3 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot na de nakeuring.
 • Anticonceptie(middelen): vrijwilligers gebruiken een betrouwbare vorm van anticonceptiemiddelen (condoom met zaaddodende pasta, geheelonthouding of gesteriliseerd). Tot ten minste 90 dagen na de laatste inname van het onderzoeksmiddel.
 • Vetrijk ontbijt: je neemt een vetrijk ontbijt voor elke onderzoeksmiddel inname. Hierna mag je op vaste tijdstippen eten. Het CHDR helpt je om het juiste ontbijt thuis klaar te kunnen maken.
 • Coronavirus: voor het verblijf in de onderzoeksinstelling word je getest op het coronavirus. Een uur voor deze test mag je niet eten of drinken. We raden je daarom aan alvast thuis te ontbijten. Om verspreiding van het coronavirus te beperken zijn de huisregels voor het verblijf aan het CHDR aangepast (je ontvangt uitgebreide schriftelijke informatie). Meer informatie over coronamaatregelen bij het CHDR.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 4.921,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis). 

Algemene informatie:

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Wij maken dan een veilige kopie en dekken overbodige gegevens af zoals bijvoorbeeld jouw burgerservicenummer (BSN). Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.