proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de effecten van een nieuw middel voor de behandeling van de ziekte van Parkinson.

man_vrouw 40 - 85 jaar vergoeding Vergoeding € 2.158,-    

Deelnemerscategorie:

Voor dit onderzoek zoeken wij gezonde mannen en vrouwen tussen de 40 en 85 jaar.

Het onderzoek:

In dit onderzoek worden de effecten van een nieuw middel voor de behandeling van de ziekte van Parkinson onderzocht. Bij patiënten met de ziekte van Parkinson is er sprake van klonteringen van een bepaald eiwit in de hersenen: alfa synucleïne. Deze eiwitklonten kunnen een schadelijk effect hebben op de zenuwen in de hersenen en daardoor leiden tot een toename van Parkinson symptomen. Het doel van het nieuwe middel, een vaccin, is om een reactie van het immuunsysteem op te wekken tegen deze eiwitten. De antilichamen, die vaak als onderdeel van een dergelijke immuunreactie ontstaan, worden gemeten in het bloed en in het hersenvocht dat via een ruggenprik (lumbaalpunctie) wordt verzameld. Door het immuunsysteem van het lichaam ‘aan te zetten’, zou het lichaam mogelijk zelf in staat zijn de klontervorming van eiwitten te verminderen. Dit zou de verergering van de ziekte mogelijk kunnen vertragen.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek is er een informatiegesprek (duur: 1 uur), een medische keuring (duur: 1 uur) en een MRI scan (duur: 1 uur).

Het onderzoek bestaat uit 3 studiedagen (duur: 8 uur) en 9 korte bezoeken (duur: 1-3 uur). Gedurende deze periode vragen wij u thuis een vragenlijst bij te houden in een app en vindt er op afspraak telefonische contact plaats. Vanaf de eerste studiedag tot en met het laatste bezoek bent u ongeveer 44 weken bezig.

Bekijk hier de planning.

Bijzondere omstandigheden:

Wij vragen de vrijwilligers om vanaf 24 uur voor de keuring en bezoeken geen alcohol te nuttigen. U mag vanaf 2 weken voor de medische keuring tot en met het einde van de behandelperiode (week 21) geen drugs, waaronder cannabis, gebruiken. Het gebruik van geneesmiddelen gaat in overleg met de onderzoeker. Vrijwilligers gebruiken een betrouwbare vorm van anticonceptie.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvangt u een bruto vergoeding van € 2.158,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis). De reiskosten voor het informatiegesprek worden alleen vergoed wanneer u ook de medische keuring heeft bezocht.

Algemene informatie:

Indien u langs komt voor een medische keuring vragen wij of u een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Hiervan maken wij een kopie en met deze gegevens bekijken wij of u de afgelopen 3 maanden heeft meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.