proefpersoon nl logo

Er gaan weer
onderzoeken starten!

 

Coronanieuws

Een onderzoek naar een nieuw middel voor de behandeling van de ziekte van Parkinson.

man vrouw 30 - 75 jaar vergoeding Vergoeding € 3.255,-
niet roken
 
 Niet roken

Dit onderzoek is nog niet opnieuw opgestart. U kunt zich wel alvast aanmelden als geïnteresseerde.

Deelnemerscategorie:

Voor dit onderzoek zoeken wij mannen en vrouwen tussen de 30 en 75 jaar met de ziekte van Parkinson die niet roken.

Het onderzoek:

Het onderzoeksmiddel wordt ontwikkeld als onderdeel van de behandeling van de ziekte van Parkinson. Het doel van dit onderzoek is uitzoeken hoe veilig het nieuwe middel is als het aan patiënten met de ziekte van Parkinson wordt gegeven en hoe het lichaam het middel opneemt en verwerkt. Daarnaast wordt ook gekeken naar het effect van het middel op een specifiek eiwit. In een deel van de patiënten met de ziekte van Parkinson blijkt dit eiwit, LRRK2, niet goed te werken. Het onderzoeksmiddel blokkeert het eiwit waardoor er minder snel beschadigingen aan de zenuwen op zouden moeten treden bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Het onderzoeksmiddel wordt vergeleken met een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’ dat er hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel. Tijdens het onderzoek wordt tweemaal een lumbaalpunctie gedaan om hersenvocht af te nemen, ook wel ruggenprik genoemd. Hiermee wordt de concentratie van het onderzoeksmiddel in het hersenvocht gemeten.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek is er een informatiegesprek (duur: 1 uur), een medische keuring (duur: 2 uur) en een longfunctieonderzoek (±30 minuten).

Het onderzoek bestaat uit 1 periode van 5 dagen en 4 nachten, 3 bezoeken (duur: 2x4 uur, 1x6 uur), 3 weken thuis medicatie innemen, 1 periode van 4 dagen en 3 nachten en twee nakeuringen (duur: 1x6 uur, 1x1,5 uur).

Bijzondere omstandigheden:

U mag geen alcohol drinken vanaf 48 uur voor uw eerste verblijf op het CHDR tot aan de laatste nakeuring. U mag gedurende de looptijd van het onderzoek geen drugs, waaronder cannabis, gebruiken. Tijdens de studie is het gebruik van andere geneesmiddelen in overleg met de onderzoeker toegestaan, waaronder ook uw gebruikelijke Parkinson medicatie. Intensieve fysieke inspanningen dienen te worden vermeden vanaf 7 dagen voor de keuring en gedurende de studie. Vrijwilligers gebruiken een betrouwbare vorm van anticonceptie.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvangt u een bruto vergoeding van € 3.255,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis).

Algemene informatie:

Indien u langs komt voor een medische keuring vragen wij of u een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Wij maken dan een veilige kopie en dekken overbodige gegevens af zoals bijvoorbeeld uw burgerservicenummer (BSN). Met deze gegevens bekijken wij of u de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.