proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de effecten van een nieuw middel voor de behandeling van de ziekte van Parkinson.

man vrouw 18 - 50 jaar vergoeding Vergoeding € 3.228,-

niet roken 

Niet roken

Deelnemerscategorie:

Voor dit onderzoek zoeken wij gezonde mannen en vrouwen tussen de 18 en 50 jaar die niet roken en geen medicatie gebruiken. Vrouwen zijn postmenopauzaal of gesteriliseerd.

Het onderzoek:

Het onderzoeksmiddel wordt ontwikkeld als onderdeel van de behandeling van de ziekte van Parkinson. Het doel van dit onderzoek is uitzoeken hoe veilig het nieuwe middel is als het aan gezonde vrijwilligers wordt gegeven en hoe het lichaam het middel opneemt en verwerkt. Daarnaast wordt ook gekeken naar het effect van het middel op een specifiek eiwit. In een deel van de patiënten met de ziekte van Parkinson blijkt dit eiwit, LRRK2, niet goed te werken. Het onderzoeksmiddel blokkeert het eiwit waardoor er minder snel beschadigingen aan de zenuwen op zouden moeten treden bij patiënten met de ziekte van Parkinson. De effecten van het middel worden vergeleken met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’ dat er hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel. Tijdens het onderzoek wordt er twee keer een lumbaalpunctie gedaan om hersenvocht af te nemen, ook wel ruggenprik genoemd. Hiermee wordt de concentratie van het onderzoeksmiddel in het hersenvocht gemeten.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek is er een informatiegesprek (duur: 1 uur), een medische keuring (duur: 1 uur) en een longfunctieonderzoek (duur: 45 min) .
Het onderzoek bestaat uit een periode van 15 dagen en 14 nachten en een nakeuring met longfunctieonderzoek.

De planning is in overleg.

Bijzondere omstandigheden:

Roken of het gebruik nicotine houdende producten is niet toegestaan vanaf 3 maanden voor start van het onderzoek. Wij vragen de vrijwilligers om 48 uur voor de eerste onderzoeksdag tot en met de nakeuring geen alcohol te nuttigen. Je mag gedurende de looptijd van het onderzoek geen drugs, waaronder cannabis, gebruiken. Het gebruik van geneesmiddelen is niet toegestaan tijdens de gehele onderzoeksperiode. Intensieve fysieke inspanningen dienen te worden vermeden vanaf 48 uur voor de keuring en voor de eerste onderzoeksdag. Chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee (cafeïne-houdende producten) hebben invloed op de metingen en zijn niet toegestaan vanaf 48 uur voor de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van uw verblijf in het onderzoekscentrum. Grapefruit(sap), stervrucht, Sevilla sinaasappelen en maanzaad hebben invloed op de metingen. Je mag deze producten niet nuttigen vanaf 7 dagen voor start van het onderzoek tot en met de nakeuring. Vrouwelijke deelnemers zijn postmenopauzaal of gesteriliseerd. Mannelijke deelnemers gebruiken een dubbele barrière anticonceptie tot 90 dagen na het onderzoek.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een vergoeding van € 3.228,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis). De reiskosten voor het informatiegesprek worden alleen vergoed wanneer je ook de medische keuring hebt bezocht.

Algemene informatie:

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Hiervan maken wij een kopie en met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.